Primăria Craiova dă 380.477 de lei ca să aducă o biserică din lemn, din Gorj. Biserica este monument istoric şi a fost donată Craiovei. Autorităţile craiovene suportă cheltuielile cu expertizele, cu relocarea monumentului şi amplasarea în grădina Mihai Bravu din Bănie.
Biserica din Lemn din Pocruia, situată în judeţul Gorj, oraşul Tismana a fost donată de către Arhiepiscopia Craiovei oraşului Craiova în anul 2018. Pentru relocarea şi restaurarea bisericii, primăria Craiova a făcut în anul 2015 o serie de expertize, a întocmit documentaţiile necesare preluării şi mutării.
Numai că, „lucrările de restaurarea ce au rezultat a fi necesare ca urmare a expertizării componentelor artistice şi care, prin includerea în documentaţia ce a stat la baza emiterii avizului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, au devenit parte a lucrărilor autorizate, generează o serie de costuri”, se arată în Raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre a Consiliului Local. Costurile suplimentare aferente preluării şi restaurării componentelor artistice ale bisericii de lemn din Procuia , precum şi diferenţele de costuri pentru materiale şi manoperă faţă de nivelul anului 2015 au făcut necesară actualizarea devizului general.
Drept urmare, cheltuielile prevăzute în devizul general aferent investiţiei au suferit modificări, rezultând o creştere cu 61.480 de lei. Valoarea totală a ajuns la 380.477 de lei din care costul montajului se ridică la 263.660 de lei. Consilierii locali sunt chemaţi să-şi dea girul pentru aceste modificări, ulterior lăcaşul de cult urmând să ajungă în Cetatea Băniei.
În Craiova mai există o singură biserică din lemn, adusă din Gorj
La acest moment în Craiova se mai găseşte o singură biserică din lemn. Biserica din lemn cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor“ din curtea Catedralei Mitropolitane din Craiova, căci despre ea este vorba, a fost strămutată în anul 1976 din comuna Comăneşti. Ea adăposteşte părticele din moaştele Sfântului Ierarh Dimitrie al Rostovului, Sfântei Cuvioase Alexandra şi Sfântului Cuvios Ilarion Schimonahul. Are o pictură impresionantă pe un fond verde-albăstrui. Reprezentările sfinţilor sunt deosebit de expresive, în ele predominând culorile alb, auriu, verde şi roşu. Locaşul de cult face parte din cele 150 de biserici de lemn existente în judeţul Gorj. Este trecută pe lista Monumentelor Istorice din România.
Bisericuţa cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor“a devenit paraclis mitropolitan o dată cu terminarea lucrărilor de reasamblare şi reconsolidare din anul 1976.
Ea se află în grija Mitropoliei Olteniei, fiind locul unde arhiereul săvârşeşte de foarte multe ori slujba Vecerniei, seara, iar dimineaţa Sfânta Liturghie. Paraclisul are program zilnic, răspunsurile la strană fiind date de cântăreţii Catedralei mitropolitane.
Alte două biserici din lemn în stil maramureşan au fost construite în ultimii ani în Craiova. Una este amplasată în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi pneumoftiziologie „dr. Victor Babeş”, cea de-a doua în Parcul Tineretului.