0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContainere îngropate, la anu'

Containere îngropate, la anu’

La doi ani de la săparea primei groapi destinată containerelor îngropate din Craiova şi mai multe prelungiri ale contractului, constructorul mai are de efectuat 150 de platforme din totalul de 438. Lucrările au demarat cu fast la începutul lunii octombrie 2019 şi la acest moment încă sunt în derulare. Constructorul are ca termen final luna martie a anului 2022.

Au trecut doi ani de la începutul lucrărilor pentru platformele cu containere îngropate, patru ani de la semnarea contractului cu constructorul şi nouă ani de când a demarat proiectul finanţat cu fonduri europene, intitulat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor şi Craiova tot nu are containere îngropate. Contractul în valoare totală de 34.380.393 de lei, inclusiv TVA s-a poticnit în avize şi autorizaţii şi s-a tot prelungit. La această dată, atât constructorul, SC European Waste Technology SRL, cât şi beneficiarul Consiliul Judeţean Dolj susţin că se lucrează la ultimele o sută de platforme, iar contractul este la ultima prelungire.

Platformă cu container îngropat/foto:Claudiu Tudor


„Mai avem două avize de obţinut , din cele 17 pentru cele 70 de platforme relocate, adică ultimele de executat. Când le obţinem, adică în perioada următoare, vom avea un orizont de timp pentru finalizarea sistemului, adică cele 438 de platforme. Ulterior pornim procesul de recepţie şi predare în condiţiile contractuale. Din cele 83 de platforme câte sunt la acest moment în lucru, 60 sunt săpate deja”, a precizat Daniela Băluţă, Director executiv la Direcţia Afaceri Europene a Consiliului Județean Dolj.

Cu alte cuvinte, beneficiarul nu se mai grăbeşte să preia o parte din platforme, aşa cum se vehicula la un moment dat, acesta respectând condiţiile contractuale.

Constructorul ar preda parte din platforme, dacă le vrea Consiliul Judeţean

Platformă de gunoi

Iniţial, constructorul a refuzat să predea parţial platformele cu containere îngropate. El a condiţionat predarea platformelor de primirea garanţiei de bună execuţie. Mai mult, a pornit un adevărat război cu beneficiarul, firma a dat în judecată Consiliul Judeţean Dolj. Pe rolul Tribunalului Dolj este înregistrat Dosarul 2260/63/2021 care este la cel de-al patrulea termen. Acesta are ca obiect de acţiune, obligaţia de a face. În vara acestui an, acelaşi constructor a adus în faţa CJ Dolj utilajele şi muncitorii în semn de protes. Totuşi, într-un final a fost de acord să predea şi parţial platformele cu containere îngropate fără ca să-şi primească garanţia. Acum, însă liniştea s-a instalat între cele două părţi contractante, acestea aşteptând termenul final al lucrărilor.


„Lucrăm la platforme şi aşteptăm ca şi Consiliul Judeţean Dolj să ni le dea pe ultimele, în jur de 70. Am desemnat o persoană ca să le ia în primire, apoi să începem proiectarea. La celelalte paltforme, aflate în lucru, mai avem 10-11 locaţii unde trebuie să tăiem vegetaţia. Am introdus alte 16 cuve, pe 11 platforme. De inventariere se ocupă Consiliul Judeţean. În urmă cu ceva timp, cu cei de la CJ am avut discuţii, în sensul de-a le preda parţial platformele. Am acceptat în cele din urmă să nu primesc garanţia şi să le predau platformele chiar şi parţial. Acum nu au mai zis nimic. Am înţeles totuşi că, beneficiarul Masterplanului aşteaptă acordul celor de la fondurile europene. Eu trebuie să-mi primesc totuşi la finalul lucrărilor garanţia. Noi suntem în termen, pentru că prelungirea contractului este până în martie 2022. Am înregistrat şi pierderi şi avem chiar un proces un derulare, au explicat reprezentanţii firmei SC European Waste Technology SRL.

Dacă CJ le vrea, noi le dăm

Aceştia au mai spus:

Dacă dumnealor vin să le preia, facem actele, predăm cartea tehnică şi le predăm. Repet, noi le-am dat disponibilitatea de-a prelua şi parţial şi am acceptat să nu ne dea garanţia de bună execuţie acum. Am înţeles că nu le convine să le preia parţial ca să nu rişte o corecţie financiară, s-ar considera că ne avantajează pe noi, aşa spun beneficiarii”, au explicat reprezentanţii firmei SC European Waste Technology SRL.

Contractul cu EWT s-a semnat în urmă cu cinci ani

Contractul s-a semnat în anul 2017 cu S.C. European Waste Technology S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. European Waste Technology S.R.L. – Nord Engineering S.R.L. care avea obligaţia să amenajeze și să echipeze platformele pentru containere îngropate, destinate colectării deșeurilor în municipiul Craiova şi să furnizeze utilajele necesare gestionării acestora. Investiția, cu o valoare totală de 7,5 milioane de euro, reprezintă componenta care va definitiva Sistemul de management integrat al deșeurilor, realizat în cadrul celui mai complex proiect cu finanțare europeană al administrației județene. În cadrul contractului, vor fi construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS