2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria pleacă la „vânătoare“ de terenuri, opoziţia o verifică la cheltuieli

Primăria pleacă la „vânătoare“ de terenuri, opoziţia o verifică la cheltuieli

Primăria pleacă la „vânătoare“ de terenuri, opoziţia o verifică la cheltuieli. Şedinţa ordinară de joi a Cosiliului Local (CL) Craiova a debutat în forţă, cu o rectificare de buget care a stârnit discuţii aprinse, a continuat cu o adevărată vânătoare de terenuri private şi s-a încheiat cu retragerea titlului de „cetăţean de onoare al Craiovai“ celor doi foşi lideri PSD, Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

Împărţirea sumelor primite la rectificare şi cheltuielile planificare nu au fost chiar pe placul consilierilor alianţei de dreapta din CL (PNL şi USR-PLLUS). Aceştia au solicitat executivului o mai bună gestionare a banului public. Reproşurile au vizat cheltuielile mari cu întreţinerea spaţiilor verzi şi cu schimbarea gazonului de la stadionul de fotbal. 4.162.000 de lei au fost solicitaţi în plus pentru întreținerea zonelor verzi, în timp ce 3.434.000 de lei au fost bugetaţi pentru înlocuiriea suprafeţei de joc de pe „Ion Oblemenco“. 

Consilierul local din partea PNL, Teodor Sas, a cerut ca banii destinaţi îngrijirii spaţiilor verzi să fie cheltuiţi pentru repararea şi dotarea şcolilor, în timp ce din tabăra USR-PLUS a venit propunerea ca schimbarea gazonului să fie suportată de acum încolo de cele două echipe care îl folosesc: Universitatea şi FCU. „Am înţeles că gazonul este un bun consumabil, dar eu propun ca de anul viitor să avem în vedere ca suma pentru schimbarea lui să fie recuperată de la cele două echipe care folosesc stadionul“, a cerut Cezar Drăgoescu. Adrianei Ungureanu (PNL) i s-a părut mare şi suma de 161.000 de lei pentru „servicii de expediere notificări taxă de salubrizare către contribuabili“. 

Se vrea și o expertiză a suprafeței de joc

La rândul său, avocatul Lucian Săuleanu (USR-PLUS) s-a legat de „costul mare al schimbării gazonului“ şi a solicitat o expertiză pentru a afla ce se întâmplă, de fapt, sub gazon şi „de ce trebuie schimbat din doi în doi ani sau chiar mai des“, aluzie şi la firmele care au montat gazonul sau la cele care au oferit consultanţa. „Dacă nu se merge până la sistemul de drenaj, pentru a vedea dacă este o greşeală de fond, de când s-a construit arena, sau la sistemul de încălzire, care poate s-a înfundat, nu vom rezolva problema“, a mai spus Săuleanu.

Executivul i-a dat dreptate, iar primarul Olguţa Vasilescu a anunţat că gazonul nu a avut niciodată garanţie, dar că se gândeşte ca anul viitor să solicite o expertiză a suprafeţei de joc. „Poate facem un acord cadru cu bani pentru gazon, pentru expertiză şi poate şi pentru înlocuirea instalaţiilor de dren, dacă va fi cazul. Asta nu putem şti decât după ce săpăm şi vedem ce este acolo“, a precizat edilul Craiovei. Proiectul de trecut de votul consilierilor în forma propusă de executiv. 

Primăria pleacă la „vânătoare“ de terenuri. Marian Vasile către Olguţa Vasilescu: „Cu dumneavoastră suflăm şi-n iaurt!“

Cel mai disputat punct de pe ordinea de zi a fost legat de terenurile private pe care vrea să le cumpere primăria. Totul a pornit de la cumpărarea (achiziționarea) de către municipiul Craiova a imobilului-teren situat în strada Privighetoarei, nr. 8B-C (fost nr. 8B, fost nr.11). Este vorba de un teren de 300 mp situat în cartierul Brazda lui Novac, pe strada Constantin Argetoianu, spre intersecţia cu strada General Dr. Ion Cernătescu, în spatele blocului 77 (până în punctul termic).

Primăria pleacă la „vânătoare“ de terenuri. Marian Vasile către Olguţa Vasilescu: „Cu dumneavoastră suflăm şi-n iaurt!“
Primăria pleacă la „vânătoare“ de terenuri

Acesta a fost cumpărat de proprietar cu suma totală de 60.000 de lei, iar acum urmează raportul de evaluare a terenului, pentru a se stabili preţul de achiziţie de la care va porni negocierea cu primăria. GdS a prezentat pe larg acest subiect, zilele trecute. 

„Este o ideea pe care eu o promovez de mult, aceea de a mări patrimoniul Craiovei  şi de a cumpăra terenuri care s-au retrocedat printre blocuri, printre străzi sau alei. Aceste terenuri pot lua diverse destinaţii, de parcări, de parcuri sau de ce mai este nevoie pentru a creşte calitatea vieţii. Totuşi, cu dumneavoastră suflăm şi-n iaurt, aşa că am cerut să ni se prezinte o listă cu toţi proprietarii care au astfel de terenuri şi care au solicitat primăriei să le cumpere. Nu ştim de ce s-a început tocmai cu acest teren, pentru că există cereri şi din anul 2019, nerezolvate. Sunt unele terenuri pe care le foloseşte deja municipalitatea“, a afirmat consilierul local PNL, Marian Vasile. 

Olguţa Vasilescu, despre cum s-a construit în Craiova: „Este o jale totală!“

Primarul Craiovei a venit cu precizări legat de acest subiect. Olguţa Vasilescu a susţinut că proprietarul terenului din Brazdă a vrut să construiască un bloc cu şase etaje pe acea suprafaţă de 300 mp şi aşa s-a decis că ar fi mai bine să cumpere terenul.

„Nu discutăm prima oară de achiziţia de terenuri private. Eu, ca primar, nu am retrocedat niciun teren, decât dacă a existat o hotărâre definitivă a instanţei. Au fost retrocedate alei de blocuri, parcuri, sensuri giratorii şi tot aşa. Proprietarul terenului din Brazdă a vrut să construiască un bloc cu şase etaje, dar i-am spus că este neconstruibil, pentru că locatarii nu mai aveau acces la propriile locuinţe.

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei
Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei

La cum s-a construit în Craiova, pe bulevardul Dacia, în Brazdă, în 1 Mai, este o jale totală!  Noi suntem obligaţi să dăm autorizaţie, dar vă anunţ că nu o să mai dăm autorizaţie de construire blocuri, fără a avea parcare subterană. Spuneţi că mai sunt cetăţeni la rând, dar noi luăm în calcul doar acele terenuri unde este împiedicat accesul la proprietate. Nu vine cineva cu un teren cu care nu are ce face şi primăria îl cumpără. Noi vom cumpăra nu unde vor ei, ci doar ce credem noi că se pretează pentru amenjarea unei parcări, pentru platforme de gunoi“, a spus edilul. 

Primăria pleacă la „vânătoare“ de terenuri. Ce ar vrea să mai cumpere

Olguţa Vasilescu a dat şi câteva exemple de alte terenuri pe care municipalitatea intenţionează să le cumpere. Este vorba de un teren de pe strada Constantin Brâncoveanu, unde proprietarul ar fi dorit să construiască un bloc cu şase etaje în cvartalul unor blocuri, iar „cetăţenii ar fi rămas fără parcare“, un teren de pe Calea Bucureşti unde „se pot construi două parcări supraetajate“, un teren de pe strada 1 Decembrie 1918, unde „s-a cerut autorizaţie pentru un bloc cu 10 etaje, dar aici este o parcare şi o platformă de gunoi“, sau de terenul neîngrijit de la Schmit, unde, de asemenea, s-ar fi dorit construirea unui bloc cu 10 etaje.

Legat de preţul scăzut cu care proprietarul a intrat în posesia terenului mai sus menţionat din cartierul Brazda lui Novac (60.000 de lei pentru 300 mp), edilul a menţionat că a fost vorba de o tranzacţie în familie. 

Adrian Năstase şi Miron Mitrea, lăsaţi fără titlul de „Cetăţean de onoare al Craiovei“

În războiul terenurilor a mai apărut o adresă de la un cabinet de avocatură prin care CL Craiova era înştiinţat de un proces mai vechi privind restituirea pe vechile amplasamente a terenului de la Hanul Doctorului. Procesul este pe rol din 2015, cei care se consideră proprietari solicitând statului sau municipiului Craiova să facă dovada titlului de proprietate pe terenul respectiv. „Ni s-a mai cerut chiar şi jumătate din cartierul Lăpuş şi o parte din Calea Bucureşti“, a spus Olguţa Vasilescu, convinsă parcă de faptul că astfel de solicitări nu au sorţi de izbândă. 

În şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova discuţiile s-au canalizat pe cheltuielile primăriei şi pe terenurile pe care ar vrea să le cumpere municipalitatea.
În şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova discuţiile s-au canalizat pe cheltuielile primăriei şi pe terenurile pe care ar vrea să le cumpere municipalitatea

Până una, alta, Consiliul Local a votat retragerea titlului de „Cetățean de onoare al Craiovei“ lui Adrian Năstase și Miron Mitrea, doi foști lideri marcați ai PSD. Proiectul de hotărâre inițiat de consilierii din partea USR-PLUS a fost supus votului secret, rezultatul fiind de 15-10 pentru retragerea celor două titluri. Un vot a fost anulat. Potrivit președintelui de ședință Dan Spânu, fostul premier Adrian Năstase și fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea pot contesta hotărârea luată de CL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS