6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalPrimăria Filiaşi construieşte două blocuri cu opt etaje. Cui sunt destinate locuinţele

Primăria Filiaşi construieşte două blocuri cu opt etaje. Cui sunt destinate locuinţele

Primăria Filiaşi construieşte două blocuri cu opt etaje. Primăria din Filiaşi a demarat în această lună procedura de achiziţie a proiectării, asistenţei tehnice şi execuţiei a două blocuri P+8E, pe platforma SIL (Sectorul de Industrializarea Lemnului) a oraşului.

Cele două blocuri cu opt etaje vor avea, în total, 72 de apartamente cu două şi trei camere şi vor fi destinate familiilor care se constituie cazuri sociale. Terenul unde se va realiza investiţia are 13.012 mp, aparţine domeniului public şi este ocupat în prezent de trei construcţii, care vor fi demolate. Valoarea totală estimată investiţiei de la Filiaşi este de 22.678.044,70 lei fără TVA, adică 5,5 milioane de euro (TVA inclus).

Potrivit edilului oraşului, Marin Gheorghe, fondurile pentru construirea celor două blocuri vin în proporţie de 90% de la Ministerul Dezvoltării, primăria urmând să suporte doar o cofinanţare de 10%.

„Am cumpărat terenul de la SIL şi vom construi 72 de unităţi locative destinate familiilor care reprezintă cazuri sociale. Am păstrat acolo şi un luciu de apă, va exista şi un teren unde va fi amenajat un loc de joacă. Avem multe cereri de locuinţe sociale primite de la familii tinere. Banii sunt de la Ministerul Dezvoltării, noi contribuim doar cu o mică parte, adică un procent de 10%. Locuinţele vor fi moderne, complet utilate şi au două sau trei camere. Ele vor fi închiriate conform Legii 114/1996 actualizată privind locuinţele sociale. Contractul de închiriere va fi pentru minim cinci ani, după care chiriaşii vor avea posibilitatea să cumpere locuinţa“, a precizat, pentru GdS, primarul oraşului Filiaşi, Marin Gheorghe. Fiecare bloc va avea propriul punct termic.

Primăria Filiaşi construieşte două blocuri cu opt etaje. 15 luni pentru ridicarea blocurilor

Valoarea totală estimată a contractului scos la licitaţie de Primăria Filiaşi este de 22.678.044,70 lei fără TVA, din care partea de proiectare a fost estimată la 950.493 de lei. În suma din contract mai intră verificarea tehnică a proiectului – 220.248 de lei, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie – 417.745 de lei, documentaţiile tehnice necesare obţinerii avizelor/acordurilor/autorizaţiilor – 132.500 de lei şi asistenţa tehnică din partea proiectantului – 180.000 de lei. Valoarea estimată a lucrărilor este de 21.727.551,70 lei (fără TVA), dar aici intră şi amenajarea terenului – 232.050 de lei, utilităţile – 190.500 de lei, plus utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj – 553.220 de lei.

Totalul estimat al cheltuielilor cu investiţia de bază este de 20.887.256,24 lei. Primăria Filiaşi a trecut în bugetul lucrărilor şi suma de 2.117.433,17 lei fără TVA, la capitolul diverse şi neprevăzute, dar aceasta nu face obiectul contractului. Durata de execuţie este de 15 luni de la data semnării contractului, din care trei luni pentru proiectare şi 12 luni pentru lucrările de execuţie. Garanţia acordată lucrărilor trebuie să fie de minim trei ani.

Ce condiţii pune Primăria Filiaşi

Criteriul de atribuire a contractului de execuţie este „cel mai bun raport calitate – preţ“. Componenta financiară reprezintă însă doar 73% din ofertă. Primăria va mai ţine cont de „gradul de adecvare al graficului general de realizare a investiției, resursele alocate pentru realizarea activităților în cadrul contractului prin raportare la metodologia propusă“ – 15% şi de „demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obținerea asigurării că activitățile și rezultatele sunt realizate la parametrii calitativi solicitați“ – 12%.

Autorităţile mai cer constructorului experienţă similară pentru astfel de lucrări, care poate fi dovedită prin însumarea valorilor lucrărilor executate la nivelul a maxim trei contracte. „Ofertantul trebuie să facă dovada că în ultimii 5 ani a dus la bun sfârşit lucrări similare cu o valoare totală fără TVA de cel puţin 21 de milioane de lei (se acceptă însumarea valorilor aferente lucrărilor executate în cadrul a maxim 3 contracte)“, se arată în anunţul de participare.

Şi proiectantul trebuie să demonstreze că a dus la bun sfârşit în ultimii 3 ani servicii de proiectare aferente lucrărilor de construire şi/sau modernizare şi/sau reabilitare clădiri, în valoare cumulată mai mare sau cel puţin egală cu 350.000 de lei, fără TVA. Şi aici se acceptă însumarea a maxim trei contracte. Ofertele sunt aşteaptate până la data de 25 octombrie.

Primăria Filiaşi construieşte două blocuri cu opt etaje. Cum vor arăta locuinţele

La cele două blocuri cu opt etaje accesul principal va fi din strada Cerbului (cale pietonală), în timp ce accesul auto se va face din strada Prelungirea Nicolae Titulescu. Pe terenul de 1,3 hectare vor fi amenajate un spaţiu de joacă de 150 mp, spaţii verzi (2.672 mp), străzi, parcări şi alei pietonale. Aici a fost păstrat şi un luciu de apă de 350 mp. Blocurile vor avea o înalţime maximă de 28 m şi o suprafaţă construită la sol de 437 mp.

Locuinţele vor fi utilate complet şi vor avea o cameră de zi, un dormitor, baie şi bucătărie (cele cu două camere). De fapt, potrivit proiectului, un apartament cu două camere va avea 55,6 mp, iar unul cu trei camere – 70,8 mp. Balconul ca avea 7,7 mp şi nu se calculează la suprafaţa utilă. Apartamentele vor avea gresie antiderapantă, parchet laminat, iar conductele de apă vor fi din PPR. Blocurile vor avea şi o termoizolaţie de 10 cm.

Ce spune Legea locuinţelor sociale

Potrivit legii, au acces la locuință socială, în vederea închirierii, familiile cu un venit mediu net lunar realizat în ultimele 12 luni sub nivelul venitului net lunar pe familie, pentru care se acordă ajutor social, majorat cu 10%. Contractul de închiriere se încheie de către primar sau de către o persoană împuternicită de acesta cu beneficiarii stabiliți de consiliul local, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pe baza declarației de venituri și a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale.

Nivelul chiriei nu poate depăși 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferența până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenționată de la bugetul local al unității administrativ-teritoriale unde este situată locuința socială. Beneficiarii locuințelor sociale nu au dreptul să subînchirieze, să transmită dreptul de locuire sau să schimbe destinația spațiului închiriat, sub sancțiunea rezilierii contractului de închiriere și a suportării eventualelor daune aduse locuinței și clădirii, după caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS