0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe taxe și impozite vor plăti craiovenii în 2022

Ce taxe și impozite vor plăti craiovenii în 2022

Primăria Craiova a lansat săptămâna trecută în consultare publică Regulamentul de taxe și impozite locale, pentru anul 2022. Majoritatea taxelor și impozitelor se vor menține la același cuantum ca în 2021, urmând să fie indexate doar cu rata inflației comunicată de INS – 2,6%. Asta înseamnă că taxele și impozitele vor crește cu câțiva lei, de anul viitor. Sunt însă și impozite care se vor majora simțitor, dar și taxe nou apărute. Cetățenii pot veni cu sugestii până la data de 30 octombrie.

Ce taxe și impozite vor plăti craiovenii în 2022. În ziua în care a lansat spre consultare publică Regulamentul de taxe și impozite locale, pentru anul 2022 (14 octombrie), Primăria Craiova a și venit cu un comunicat, anunțând modificările care vor intra în vigoare de anul viitor. „Se propune, pentru anul viitor, ca majoritatea taxelor și impozitelor locale să se păstreze la același cuantum ca și în 2021, indexate, însă, conform prevederilor obligatorii ale Codului Fiscal, cu rata inflației comunicată de INS pentru anul 2021, la o valoare de 2,6%“, a anunțat primăria.

Rata inflației aplicată la impozitele și taxele din 2021 a fost de 3,8%, iar cea din anul precedent – 4,6%.

Executivul local a scos în evidență reducerea unor impozite, comparativ cu anul în curs. „Propunerea privind nivelul impozitelor şi taxelor locale, din Craiova, pentru 2022, include și câteva modificări de reducere a unor impozite, cum ar fi: reducerea cu 50% a impozitului pe clădirile rezidențiale, pe o perioadă de 3 (trei) ani consecutivi, pentru acei proprietari care aleg să-și refacă fațadele. Menționăm că nu este nevoie de autorizație de construire pentru repararea fațadelor. Proprietarii va trebui doar să respecte prevederile din Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelor. Conform acestuia, la refacerea fațadelor sunt acceptate lucrări de tencuială, zugrăveli, de vopsire sau aplicarea de placaje, iar culoarea fațadelor trebuie să fie albă sau beige“, era vestea bună lansată de primărie.

„Sperăm să beneficieze cât mai mulți craioveni de această bonificație. Este o propunere care avantajează pe toată lumea: cetățenii vor plăti mai puțin la impozite și vor avea și fațadele refăcute, iar, pe de altă parte, comunitatea va beneficia de creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din oraș“, venea cu completarea primarul Lia-Olguța Vasilescu.

Pentru ce tipuri de clădiri și terenuri nu se percepe impozit

Apoi se mai anunța că în 2022 se păstrează bonificația de 10 la sută pentru cetățenii care își achită integral taxele și impozitele până la data de 31 martie. De asemenea, pentru încurajarea transportului nepoluant se acordă și în 2022 reducerea de 95% la impozitul pentru mașinile hibrid.

Și pentru că era la capitolul reduceri sau gratuități, Primăria Craiova a înșiruit în comunicatul mai sus amintit toate categoriile de clădiri și terenuri care sunt scutite ca în fiecare an, conform legii, de plata impozitului (clădirile și terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către ONG-uri, clădirile și terenurile utilizate de organizaţii nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrative, clădirile restituite potrivit art. 16 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, clădirile retrocedate potrivit art. 1, alin. (10), din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România etc).

Ce taxe și impozite vor plăti craiovenii în 2022. Ce taxă nouă va fi instituită

În 2022, craiovenii vor beneficia, tot în efectul legii, de scutiri de la plata taxei pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor pentru lucrări de întreţinere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a monumentelor istorice și lucrări destinate păstrării integrităţii fizice şi a cadrului construit sau natural al monumentelor istorice.

Primăria Craiova a instituit însă și o taxă nouă pentru anul viitor. „Începând cu anul 2022, se propune instituirea unei taxe speciale pentru eliberarea adeverinței privind edificarea / extinderea construcţiei fără autorizație de construire, care va fi la același nivel cu taxele pe care autoritatea locală le aplică pentru taxele de construire. S-a luat această măsură pentru a descuraja persoanele fizice sau juridice care construiau fără autorizație de construire și solicitau ulterior intrarea în legalitate doar în baza unei amenzi, al cărei cuantum era mai mic decât costul autorizației de construire“, anunță executivul.

Potrivit proiectului de Regulament, cuantumul acestei taxe va fi de 0,5% din valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale (construcţii destinate locuirii şi anexe) şi de 1% din valorea impozabilă a clădirii nerezidenţiale. Într-un final, primăria a admis că „printre alte impozite ce vor suferi modificări anul viitor este și impozitul pe teren intravilan, categoria de folosință terenuri cu construcții“. „Având în vedere că acesta rămăsese nemodificat, la nivelul municipiului Craiova, din 2016, va fi actualizat, pentru anul viitor, fără să atingă însă valoarea maximă stabilită prin Codul Fiscal, deși alte mari municipii din țară o aplică deja de anul trecut“, s-a justificat primăria.

Ce taxe și impozite se vor plăti în 2022. Gata cu reducerile de taxe pentru HoReCa

În 2022, taxele și impozitele aplicate firmelor din HoReCa vor reveni la valoarea din 2020, indexată cu rata inflației. Când au fost aprobate impozitele și taxele pentru acest an, doi consilieri locali au propus reducerea taxei pentru ocuparea terenurilor aparținând domeniului public sau privat cu terase sezoniere, parcuri de distracții și activități de agrement în care se desfăşoară activităţi comerciale, precum și reducerea taxei pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activităților derulate de baruri și restaurante. Consiliul Local Craiova a votat „pentru“, iar firmele în cauză au beneficiat de o reducere de 50% a taxelor.

Primăria Craiova a publicat, spre consultare publică, Regulamentul de taxe și impozite locale, pentru anul 2022. Acesta urmează să fie aprobat și de Consiliul Local.
Primăria Craiova a publicat, spre consultare publică, Regulamentul de taxe și impozite locale, pentru anul 2022. Acesta urmează să fie aprobat și de Consiliul Local.

De anul viitor, taxele vor reveni nu la valoarea propusă inițial pentru anul 2021, ci la cea din 2020. Asta pentru taxele privind ocuparea terenurilor apaținând domeniului public, care vor reveni la 0,60 lei/mp/zi, 0,40 lei/mp/zi și 0,30 lei/mp/zi, pentru zona 0, zona 1, respectiv zonele 2 și 3.

Pentru unitățile din domeniul HoReCa se va reveni la următoarele taxe, diferențiate în funcție de suprafața desfășurată: până la 50 mp, taxa va crește de la 477 de lei la 978 de lei; pentru o suprafaţă desfăşurată între 51 mp şi 150 mp taxa va crește de la 954 de lei la 1.958 de lei; între 151 mp si 300 mp suprafață desfășurată taxa va fi de 3.588 de lei, de la 1.749 de lei; pentru 301 mp – 500 mp taxa va fi acum de 4.350 de lei, de la 2.120 de lei; pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată de peste 500 mp taxa va crește de de 2.385 de lei la 4.894 de lei.

Ce taxe și impozite vor plăti craiovenii în 2022. Se majorează cota de impozitare pentru clădirile deținute de persoanele fizice

Primăria Craiova va majora de anul viitor cota de impozitare pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale deținute de persoanele fizice. Asta înseamă că și impozitul anual plătit de craioveni va crește. Valoarea impozabilă pe metru pătrat va fi indexată cu rata inflației de 2,6%, iar creșterea cotei de impozitare va duce și la creșterea impozitului pe locuință. La clădirile rezidențiale cota se majorează de la 0,08% la 0,10%, iar la cele nerezidențiale de la 0,4%, la 0,7%. De aici ar rezulta o creștere cu circa 20% sau chiar mai mult, în cazul clădirilor nerezidențiale.

Așa că doar operațiunea „vopsește fațada“ anunțată de primărie i-ar putea face pe craioveni să plătească un impozit mai mic pentru locuințe. Pentru persoanele juridice, cotele de impozitare pentru clădirile nerezidențiale se mențin la fel și în 2022. Și la terenurile intravilane apare o majorare, pentru fiecare zonă în parte. Astfel, pentru zona A, impozitul crește de la 9.459 lei/ha, la 14.189 lei/hectar, pentru zona B de la 7.151 de lei/ha la 10.727 lei/ha, pentru zona C de la 4.893 de lei/ha la 7.340 de lei/ha, iar pentru zona D de la 2.324 de lei/ha la 3.486 de lei/ha.

Restul taxelor și impozitelor se majorează doar cu câțiva lei, în funcție de inflație. Nu se modifică taxa pentru parcarea prin SMS în zona centrală (2 lei/oră) și taxa pentru parcarea ocazională (1 leu/oră sau 13 lei/lună). La taxa pentru parcarea pe domeniul public s-a mai pus un leu, adică de la 45 de lei la 46 de lei. Câțiva lei se vor mai pune și la taxele de intrare la Water Park și la cele pentru parcarea subterană.

Scad taxele de folosire a stadionului de atletism

Primăria Craiova mai propune, pentru anul viitor, diminuarea unor taxe locale pentru cei care doresc să beneficieze de facilitățile stadionului de atletism. Astfel, pentru evenimente atletice şi maratoane internaţionale taxa din 2022 va fi de 10.000 de lei/zi, la jumătate faţă de anul în curs. Pentru evenimente atletice şi maratoane locale, judeţene, regionale sau naţionale, taxa va fi de 5.000 de lei/zi, în loc de 7.000 de lei/zi, în timp ce pentru evenimente cu public, altele decât cele atletice, taxa a fost redusă la 10.000 de lei/zi, de la 15.000 de lei/zi.

La stadionul de atletism s-a impus și o taxă nouă, pentru antrenament pe suprafaţă înierbată: 1.000 de lei/oră pentru maxim 19 persoane şi 1.500 de lei/oră pentru minim 20 de persoane.

În ceea ce privește stadionul de fotbal, taxa de folosire a lui doar s-a majorat cu rata inflației. Prin urmare, un meci de Liga I, Cupa României, al echipei naționale sau preliminarii ale cupelor europene va fi taxat cu 50.129 de lei (48.859 de lei este taxa din 2021). Un meci din grupele unei competiții europene, inclusiv antrenament oficial, va fi taxat cu 123.807 lei/eveniment, față de 120.670 de lei. Evenimentele speciale, altele decât cele sportive, vor fi taxate cu 25.650 de lei/zi, față de 25.000 de lei, cât este taxa acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS