6.2 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIridex-ul şi-a făcut staţie de colectare a gunoiului în propria curte

Iridex-ul şi-a făcut staţie de colectare a gunoiului în propria curte

-

În curtea Iridexului, operatorul de salubritate din Craiova şi judeţ a apărut o staţie de colectare a plasticului, cartonului şi hârtiei, sticlei şi deşeurilor voluminoase.

Materialele reciclabile colectate din Craiova sunt aduse la sediul din comuna Malu Mare de maşinile operatorului şi aşezate la grămadă. Ulterior angajaţii şi utilajele selectează deşeurile pe categorii, le compactează şi le împachetează în baloţi. Nu se ştie care este circuitul acestora ulterior. Tone de deşeuri reciclabile zac în interiorul unor platforme betonate şi de jur împrejurul acestora. Cantitatea acestor deşeuri este însemnată încât se revarsă peste gardul care împrejmuieşte proprietatea societăţii. Bucăţi de plastic şi de carton sunt purtate de vânt în afara incintei şi zac în jurul gardului. Altele precum deşeurile din sticlă se revarsă din munţii ridicaţi chiar lângă gardul societăţii.

Aceste deşeuri reciclabile au apărut aici imediat după ce operatorul de salubritate a început activitatea de colectare şi în Craiova. Aceasta este concluzia la care ajungi după ce vezi sutele de tone de deşeuri din plastic, hârtie, carton şi sticlă depozitate de-a valma în incinta firmei. Iniţial, operatorul de salubritate a spus că toate deşeurile reciclabile vor ajunge la staţia din Goicea.

În lipsa staţiilor de colectare şi selectare a deşeurilor, Iridexul a încropit incognito o staţie de sortare în propria curte, deşi toate deşeurile reciclabile din Craiova şi judeţul Dolj trebuie să ajungă în staţia din localitatea Goicea, singura staţie de colectare funcţională. Aici sunt duse deşeurile reciclabile din întreg judeţul Dolj. Tot aici trebuie să ajungă spre colectare şi sortate şi deşeurile reciclabile din Craiova.

Este cunoscut faptul că în Craiova singurele staţii de sortare şi compostare se găsesc în incinta Depozitului de deşeuri de la Mofleni. La acest moment acestea nu sunt funcţionale. Drept urmare reciclabilele pleacă în judeţ, în timp ce gunoiul menajer este depus la Depozitul de la Mofleni.

Deşeurile din Craiova duse în curtea Iridexului

Sediul Iridex din comuna Malu Mare

Întrebaţi dacă este legal să existe o astfel de „staţie de tratare” chiar în curtea societăţii, reprezentanţii Iridex au precizat:


„Prin activitatea desfășurată la punctul de lucru Malu Mare se dorește gestionarea corespunzătoare a deșeurilor nepericuloase, în scopul creșterii procentului deșeurilor reciclate/valorificate și respectiv, diminuarii cantității de deșeuri eliminate prin depozitare.
Conform autorizației de mediu nr. 42/06.03.2020 emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, la Stația de tratare Malu Mare se desfășoară următoarele activități principale:
Colectare, recepționare și stocare deșeuri nepericuloase (deșeuri de ambalaje și deșeuri municipale), precum și dezmembrare, mărunțire a deșeurilor voluminoase;
Colectare, recepționare, stocare, concasare deșeuri nepericuloase din construcții și demolari.

Depozit în curtea Iridexului/foto: Claudiu Tudor

Ce se întâmplă în curtea Iridexului


Astfel, detaliind, în cadrul stației de tratare, se desfășoară activități de:
-recepționare și manipulare deșeuri;


-tratarea deșeurilor recepționate în vederea valorificării/eliminării prin societăți specializate autorizate (sortare, concasare deșeuri din construcții și demolări, dezmembrare, tocare deșeuri voluminoase);


-efectuare a comerțului cu ridicată a deșeurilor recepționate/tratate în vederea valorificării/ reciclării/eliminării prin operatorii autorizați, pe baza de contract;

ținere a evidenței cantitative și calitative  a deșeurilor predate în vederea valorificării/reciclării/eliminării;

stocare temporară a deșeurilor pe diferite categorii, fără a se amestecă între ele, în spațiu special amenajat, în vederea transferării/transportării acestora către stația de sortare de la Goicea.

Deşeurile trebuie să meargă la Goicea

În schimb de la ADI EcoDolj, – asociaţia care se ocupă de implementarea Masterplanului de deşeuri în Dolj- am primit următoarele explicaţii.


„În Dolj singura staţie de colectare şi sortare este cea din Goicea. Toate deşeurile din judeţ sunt duse acolo. La Malu Mare, Iridexul are un punct de lucru, chiar dacă depozitează acolo, acestea sunt procesate în Goicea. Probabil aici se depozitează temporar deşeuri reciclabile, dar sortarea şi balotarea se face la Goicea. Prin contractul de delegare Iridexul are obligaţia de-a avea trei puncte de lucru în judeţ pe care le folosesc în interesul contractului pe diferite fluxuri de deşeuri. Reciclabilul se duce în Goicea, acolo este banda de sortare, acolo se fac baloţii şi de acolo pleacă spre firmele reciclatoare. Până la acest moment nu este o cantitate foarte mare, o problemă va fi şi când se va da drumul pe cartierele de blocuri”, a precizat Adela Plăcintescu, reprezentant ADI EcoDolj.


Staţii

DCIM\100MEDIA\DJI_0125.JPG

Lucrarea instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale s-a realizat în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“, proiect al Consiliului Județean Dolj.

Conform acestui proiect s-au construit următoarele staţii:

Stația de Transfer Filiași, Stația de Transfer Băilești, Stația de Transfer Dobrești, Stația de Transfer Calafat, Stația de Sortare și de Compostare Mofleni și Stația de Compostare Calafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Averea şocantă a directorilor din Craiova arestaţi de DNA....

Familiile Gîngioveanu şi Găvan, puse la zid de procurorii...

ȘTIRI GdS