Două firme, una din Işalniţa (Dolj), alta din Măgurele (judeţul Ilfov) se luptă pentru a obţine contractul privind amenajarea primului perete verde din Craiova. Un proiect despre care s-a vorbit încă de la întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului, pentru anul 2021, şi care ar putea prinde contur până la sfârşitul anului.
În primăvară, când a fost aprobat bugetul Craiovei, primarul Lia Olguţa Vasilescu anunţa că va demara un proiect pilot la Şcoala „Mircea Eliade“: amenajarea unui perete verde vertical. Acesta urma să fie amplasat pe o faţadă a unităţii de învăţământ, iar dacă se va dovedi util va fi „multiplicat“. Primăria a bugetat 423.000 de lei pentru acest proiect, iar achiziţia a demarat la începutul acestei luni. Pentru „amenajare perete verde vertical la Şcoala Mircea Eliade – Proiect Pilot“ au fost puşi în joc toţi banii prevăzuţi în buget. Achiziţia cu montaj a fost estimată la valoarea de 355.124 de lei, fără TVA, adică 422.598 de lei (TVA inclus).
Peretele va avea 88 metri pătraţi (11 m înălţime şi 8 m lăţime) şi trebuie să aibă un suport de prindere de 88 mp, un cadru de prindere a peretelui vertical cu aceeaşi suprafaţă, pământ pentru montarea plantelor (13,2 metri cubi) şi un sistem de irigaţii. Plantele care vor fi montate pe perete trebuie să fie „cu frunze permanente şi în sezonul rece“, după cum se solicită în caietul de sarcini. În total, vorbim de o achiziţie de aproape 86.000 de euro, ceea ce înseamnă un cost de aproape 1.000 de euro pe metru pătrat de perete verde.
Cine va monta primul perete verde din Craiova?
După expirarea termenului de depune a ofertelor, Primăria Craiova s-a trezit cu două firme care şi-au manifestat intenţia de a intra în istoria oraşului prin amenajarea primului perete verde. Ambele au mai participat la licitaţii care au avut ca obiect achiziţia de material dendrofloricol destinat spaţiilor verzi din Craiova, însă doar una dintre ele a obţinut până acum contracte. Şi nu puţine.
Ecoprod SRL din Işalniţa şi Garden Center Grup SRL din Măgurele sunt cele două firme care vor să amenajeze peretele verde vertical la Şcoala „Mircea Eliade“. Ambele sunt prezente şi la megalicitaţia de circa 3 milioane de euro pentru „achiziţia de material dendrofloricol pentru toamna anului 2021 – 31.12.2022“ – acord cadru, derulată de RAADPFL Craiova.
Regia din cadrul primăriei cumpără acum arbori, arbuşti, bulbi, ierburile decorative şi plantele ornamentale. Ecoprod SRL a obţinut până acum grosul contractelor de achiziţie de material dendrofloricol pentru municipiul Craiova, din cele 2,5 milioane de euro cheltuite anterior de RAADPFL pentru arbori, arbuşi şi alte plate, 2,2 milioane de euro intrând în contul firmei din Işalniţa.
Garanție de șase luni pentru materialul dendrologic și de doi ani pentru perete
Revenind la peretele verde dorit de primărie pentru Şcoala „Mircea Eliade“, acesta trebuie să aibă o fixare sigură şi un sistem de irigare complet automatizat, inclusiv comandă de la distanţă. „Peretele verde trebuie să fie complet izolat de construcţia adiacentă, astfel încât să fie evitată orice influenţă negativă a apei asupra clădirii pe care se montează“, se solicită prin caietul de sarcini.
Primăria cere şi o garanţie de şase luni pentru materialul dendrologic folosit la înverzirea peretelui şi de doi ani pentru peretele propiu zis. Firma are la dispoziţie 30 de zile de la data comenzii, pentru proiectare, şi tot 30 de zile de la obţinerea autorizaţiei de construire, pentru furnizare. „Achiziţia acestui produs nu este corelată cu alte proiecte sau programe. În viitor, dacă acest proiect se va dovedi un succes, el va fi implementat şi în alte locaţii“, se mai arată în document.
La ce foloseşte un perete verde
Pereţi verzi au apărut peste tot în lume, chiar şi pe faţadele unor clădiri publice. Universitatea Aston, din Birmingham (Marea Britanie), este un astfel de exemplu, dar internetul abundă de imagini cu pereţi verzi. „Dezvoltarea infrastructurii urbane verzi pe sistemele clasice, parcuri publice, grădini, amenajări de zone de recreeere cu verdeaţă a început să devină o misiune imposibilă din lipsa efectivă a zonelor neconstruite. Astfel, una din soluţiile care pe termen lung mai pot asigura habitate verzi viabile, cu toate avantajele spaţiilor vegetale, sunt cele care încorporează clădirile în ecosistemele urbane, prin amenajarea de pereţi verzi“, explică Primăria Craiova, în anunţul de participare, motivul pentru care a apelat la un astfel de proiect.
Potrivit caietului de sarcini, frunzişul unei faţade vii filtrează particulele din atmosferă şi atenuează efectele temperaturilor ridicate de vară. Particulele care se depun se spală, ulterior, la fiecare ploaie. „Curenţii de aer verticali existenţi măresc capacitatea de filtrare. Praful de la nivelul solului este legat la acest nivel, iar cantităţile care plutesc în aer la înălţimi mai mari se reduc considerabil“, se menţionează în document.
Tot de aici aflăm că eliminarea dioxidului de carbon este o altă funcţie importantă a faţadelor verzi. „În cazul unei vegetaţii de iederă cu grosimea reţelei de ramuri şi frunziş de 10-15 cm, la un metru pătrat de perete se consideră suprafaţă vegetală desfăşurată de 4-5 mp, care prin fotosinteză neutralizează 2,4 kg de dioxid de carbon pe an“, se mai precizează în caietul de sarcini. Durata de viaţă a construcţiilor cu pereţi vegetali se prelungeşte prin simpla protecţie a acestora de razele ultraviolete.