4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalScapă Craiova de străzi sparte, trotuare „arate“ și cabluri pe stâlpi?

Scapă Craiova de străzi sparte, trotuare „arate“ și cabluri pe stâlpi?

Scapă Craiova de străzi sparte, trotuare „arate“ și cabluri pe stâlpi? Municipiul Craiova a arătat, în ultimele luni, ca un imens șantier. Și nu doar din cauza lucrărilor executate de primărie (asfaltarea de străzi sau introducerea canalizării menajere), ci și a furnizorilor de utilități, care au răvășit pur și simplu străzile și trotuarele.

Introducerea fibrei optice în Craiova, spre exemplu, a fost un adevărat coşmar pentru cetățeni. Mai ales după ce furnizorul s-a trezit să spargă străzi și trotuare recent asfaltate. În plus, și reparațiile efectuate după spargere au durat mult și au mai și lăsat de dorit. La toate acestea, primăria a ridicat din umeri, susținând că nu poate să nu dea autorizații de spargere a străzilor pentru introducerea de utilități, dar că există în vigoare un Regulament care prevede cum trebuie executate aceste reparații. Numai că furnizorii nu se pliază tot timpul pe acest Regulament, iar ce rămâne în urma lor nu seamnă nici pe departe cu starea inițială a străzilor sau trotuarelor respective.

Acum, municipalitatea iese la înaintare și mai întocmește un Regulament, prin care vrea să impună noi condiții de acces pe domeniul public sau privat al Craiovei. Documentul are o denumire complexă – „Regulament pentru stabilirea condiţiilor de exercitare a dreptului de acces pe proprietatea publică sau privată a Municipiului Craiova în vederea construirii, instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, precum și măsurile privind construirea de rețele de comunicații electronice în subteran“ și un singur scop: să reglementeze accesul furnizorilor și operatorilor de rețele la domeniul public și privat al orașului.

În plus, primăria urmărește să stimuleze dezvoltărea de reţelele subterane de comunicaţii electronice și să se utilizeze la maxim capacitatea rețelelor subterane actuale.

Scapă Craiova de străzi sparte, trotuare „arate“ și cabluri pe stâlpi? Cui se adresează Regulamentul

Prevederile noului Regulament se vor aplica și persoanelor juridice care dețin elemente de infrastructură suport pentru comunicații electronice amplasate pe proprietăţile municipiului Craiova (stâlpi, canale subterane etc), dar și instituţiilor publice din subordinea Consiliului Local sau societăților deținute de Consiliul Local, care au în administrare/concesiune imobile din domeniul public/ privat al municipiului Craiova.

Regulamentul mai sus menționat se va aplica, practic, în toate situațiile în care se poate solicita dreptul de acces pe proprietatea municipiului, adică pe, deasupra, în sau sub imobilele proprietatea Craiovei, inclusiv pe drumuri, poduri, galerii tehnico-edilitare, pasaje şi viaducte, stâlpi şi piloni, păduri şi terenuri agricole. Evident, în scopul construirii, instalării, întreținerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora. Chiar și atunci când imobilele sunt deținute de municipalitate în co-proprietate cu persoane fizice sau juridice se va ține cont de prevederile acestui Regulament.

Cu rețelele, la control

Regulamentul se va afla în consultare publică până la data de 15 noiembrie și va intra în vigoare în 30 de zile de la aprobarea sa de către Consiliul Local. Ce va urma? Primăria va chema la raport toți furnizorii de utilități și operatorii, care trebuie să se prezinte cu situația exactă a rețelelor pe care le au în Craiova. „În termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, deţinătorii (furnizori sau operatori) de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia depunerii unei situaţii inventar privind reţelele de comunicaţii electronice şi infrastructura suport aferentă deţinute pe raza Municipiului Craiova. Situaţia va fi prezentată în format digital şi va cuprinde un plan de situaţie cu traseul reţelelor şi marcaje pentru identificarea situaţiei din teren“, se precizează în Regulament.

Primăria vrea să știe, concret, de la fiecare furnizor, tipul reţelelor de comunicaţii (aerian, subteran), traseele rețelelor (străzile afectate) și lungimea lor, proprietățile afectate de rețele și lungimea traseelor pe fiecare proprietate, terenuri pentru rețele subterane, numărul de stâlpi pe tip de proprietar și capacități subterane disponibile pentru utilizare partajată: tuburi disponibile, rețele disponibile (dark fiber). Aceeași situație inventar este cerută și deţinătoriilor de infrastructură suport – stâlpi. „Inventarul realizat de deținătorii de rețele de comunicații și de deținătorii de infrastructură suport – stâlpi se va depune la sediul Primăriei Craiova, odată cu cererea de acces pe proprietăţile Municipiului Craiova“, se mai precizează în Regulament.

Scapă Craiova de străzi sparte, trotuare „arate“ și cabluri pe stâlpi? Primăria cere etichetă pe fiecare rețea

Și asta nu e tot! În timpul inventarului, furnizorii şi operatorii de reţele de comunicaţii sunt obligați să-și marcheze/eticheteze reţelele de comunicaţii electronice proprii. Și nu oricum, ci din trei în trei puncte de prindere și la fiecare schimbare de direcție. În cazul rețelelor subterane, etichetarea se face prin marcarea/diferențierea capacelor camerelor de tragere.

Așa arată Craiova după intervenția unui furnizor de utilități. În imagine este trotuarul străzii Petre Ispirescu, arat pur și simplu pentru introducerea fibrei optice

Rețelele neetichetate se consideră abandonate și vor fi desființate. Cei care au rețele aeriene vor rămâne în acest stadiu până la apariția unei variante de mutare a lor în subteran. Dacă se va ivi posibilitatea, mutarea trebuie să aibă loc în 90 de zile, altfel autoritatea publică va lua măsura dezafectării cablurilor.

Fără cabluri pe stâlpi, în Centrul Vechi

Noul Regulament ar trebui, așadar, nu doar să stabilească o ordine în acțiunile, de multe ori haotice, ale furnizorilor de utilități sau operatorilor de rețele de comunicații, ci și să umble la aspectul orașului. Așa că, cel puțin în centrul vechi, în centrul civic, în zonele protejate și pe arterele principale ale municipiului Craiova va fi interzisă amplasarea de reţele de comunicații electronice aeriene noi sau modernizarea celor existente pe stâlpi, pe plantaţii de aliniament, pe elemente de faţadă ale imobilelor ori pe alte elemente/structuri de această natură. În zonele menționate anterior se interzice, totodată, și amplasarea de infrastructură nouă suport – stâlpi pentru rețelele de comunicații electronice.

Potrivit Regulamentului, în aceste zone este permisă doar realizarea de rețele de comunicații electronice și modernizarea celor existente cu amplasare în subteran, în ganguri sau curți interioare. În cazul în care nu există posibilitatea realizării de reţele în condiţiile mai sus menționate se acceptă montarea acestor echipamente în nișe, la fila fațadei, astfel încât să nu fie prejudiciată plastica arhitecturală a fațadei.

Primăria vrea să aibă tubul ei în subteran

La finalul Regulamentului, Primăria Craiova pune condiția ca la proiectarea și realizarea unor lucrări noi de construire a canalelor sau a galeriilor subterane pentru reţele de comunicaţii electronice să se aibă în vedere asigurarea unei capacităţi suficiente pentru preluarea, în regim de infrastructură partajată, a tuturor cablurilor aeriene şi a celor amplasate pe faţadele clădirilor de pe străzile aflate în zona de acces, pentru toți operatorii.

De asemenea, autoritatea locală cere să-i fie pus la dispoziție, fără plată, un tub cu diametrul de 20 mm pentru amplasarea unui cablu cu fibră optică ce va deservi camerele de supraveghere sau alte echipamente ale administraţiei locale, și un tub de 40 mm, pentru alimentarea cu energie electrică a stâlpilor de iluminat public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS