Drumul județean (DJ) 552 Craiova – Cetate, a cărui modernizare a demarat anul trecut, prinde tot mai mult contur. Pe cei 67 kilometri ai drumului Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vârtop – Caraula – Cetate a apărut, în anumite zone, și asfaltul, după ce constructorii au finalizat lucrările la partea de infrastructură.
La tronsonul II al DJ 552, adică cei aproape 40 de kilometri de la Râpa Roșie la Cetate, s-au fost folosite, zilnic, peste 1.200 de tone de mixtură asfaltică, necesară amenajării a aproximativ 1,3 kilometri de drum. Constructorul, firma craioveană Strade Bauunternehmung SRL, s-a mobilizat destul de bine în teren, iar din luna august a început, pe zone, și turnarea asfaltului. Piatra de încercare a fost Râpa Roșie, un fel de „Transalpina de Dolj“ dacă este să ne luăm după serpentinele de aici.
La sfârșitul săptămânii trecute se lucra în intravilanul comunei Vârtop, dar și în alte trei localități de pe acest tronson. Chiar vineri s-a încheiat turnarea stratului de asfalt la Vârtop, constructorul urmând să continue lucrările la podețele de pe drumurile laterale și la amenajarea stațiilor de autobuz din localitate. În total, pe tronsonul II al drumului Craiova – Cetate se vor moderniza șase poduri, 16 podețe și se vor construi cinci podețe noi.
„Vineri s-a încheiat turnarea stratului de asfalt în localitatea Vârtop, pe drumul județean 552, Craiova-Cetate. Timp de patru zile, muncitorii și peste 60 de camioane și utilaje au lucrat pentru ca cele două sensuri de mers să fie finalizate. În total, 3.000 de tone de mixtură asfaltică au fost necesare pentru turnarea primului strat, pe o lungime de 3,2 kilometri, în intravilanul localității. După această etapă, constructorul va continua cu amenajarea celor patru stații de autobuz din Vârtop și cu executarea podețelor pe drumurile laterale din localitate“, a anunțat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Tronsonul II al drumului județean Craiova – Cetate, modernizare de 20 de milioane de euro
Lucrările de modernizare a tronsonul II al drumului judeţean Craiova – Cetate sunt executate de firma craioveană Strade Bauunternehmung SRL, liderul asocierii din care mai fac parte Condor Păduraru SRL (județul Olt) și Hydrostroy AD (Bulgaria). Contractul de execuţie are o valoare de 99.382.303,21 lei (TVA inclus), adică circa 20 de milioane de euro, iar lucrările trebuie finalizate în 2022.
„Simultan, pe cel de-al doilea tronson al drumului județean 552 se lucrează în alte trei localități. În comuna Cetate se amenajează trotuarele și pistele de biciclete, în localitatea Unirea se lucrează la acostament, iar în Caraula se fac lucrări mai ample, premergătoare turnării asfaltului, operațiune care va demara în a doua parte a acestei luni: zidurile de sprijin, frezarea asfaltului existent, urmate de așternerea stratului de piatră spartă. În localitatea Plopșor s-a ajuns deja la stadiul montării plăcuțelor carosabile“, a mai menționat Cosmin Vasile.
Președintele CJ Dolj susține că a avut o întâlnire cu reprezentanții constructorilor care lucrează pe toate drumurile județene, cărora le-a transmis să accelereze ritmului de lucru și să pregătească arterele rutiere pentru circulația pe timp de iarnă. Finanțarea proiectului de modernizare a DJ 552 Craiova – Cetate a fost obținută de Consiliul Județean Dolj din fonduri europene, dar o parte din sumă a fost asigurată dintr-un împrumut bancar de 18 milioane de euro. La primul tronson al drumului, cu o lungime de 27,7 km, lucrează asocierea craioveană Domarcons SRL – Erpia SA, contractul având o valoare de 97 de milioane de lei.
Se toarnă asfalt și pe drumul județean Giurgița – Moțăței – Plenița
Strade Bauunternehmung lucrează și la tronsonul II al unui alt drum judeţean important din Dolj, DJ 561A Giurgița – Moțăței – limita cu județul Mehedinți. În asociere cu Panadria SRL (Găneasa, Olt), Strade se ocupă de modernizarea tronsonului de drum Moțăței (intersecția cu DN 56) – Dobridor – Unirea – Plenița – limita cu judeţul Mehedinți (km 41+741 – km 72+237). La sfâșitul lunii trecute, pe acest tronson au fost turnații primii kilometri de asfalt, pe porțiunea de la intersecția cu DN 56 Craiova – Calafat și până la intrarea în localitatea Moțăței.
Pe parcursul lunii noiembrie va continua asfaltarea între Moțăței și Dobridor și pe tronsonul de drum cuprins între Plenița și limita cu județul Mehedinți. Valoarea contractului este de 78.942.719,31 lei (fără TVA), adică 16,3 milioane de euro, constructorul având doi ani la dispoziție să finalizeze lucrările.
Asfaltarea primului tronson al DJ 561A Giurgiţa – Urzicuţa – Afumaţi – Băileşti – Moţăţei a demarat în luna august. Aici, lucrările sunt executate de asocierea craioveană Domarcons SRL – Erpia SA. Valoarea contractului, fără TVA, a fost de 85.832.169,84 lei.