De anul viitor, Primăria Craiova va dispune de un tomograf pentru inspectarea stării de sănătate a copacilor. Asta după ce, la începutul acestui an s-a iscat un scandal monstru pe tema tăierii a peste 200 de copaci de pe Calea București.
Autoritățile locale au vrut să taie 288 de copaci, s-au oprit apoi la 221, dar acțiunea a fost stopată de Agenția pentru Protecția Mediului. A existat și un schimb de adrese între cele două instituții, pentru ca, în final, primăria să cedeze, după ce a fost avertizată că va fi sancționată de Garda de Mediu. Municipalitatea susținea că va tăia doar copacii bolnavi și va planta alții în loc, Agenția se arăta sceptică, cerând un plan clar al acestei acțiuni. Așa că planul a fost sistat.
Primăria a făcut un pas înapoi și a anunţat că nu mai face nimic până nu achiziţionează un tomograf pentru inspectarea stării de sănătate a copacilor. Executivul a prins în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2021 suma de 155.000 de lei, iar pe 21 octombrie a publicat anunțul în sistemul electronic. Primăria a ales varianta unei cumpărări directe și pus în joc suma de 129.500 de lei (fără TVA). A fost însă nevoie de o prelungire a termenului de primire a ofertelor, pentru a reuși să găsească un furnizor.
În cele din urmă, autoritățile au bătut palma cu firma Comlibris SRL din Deva (județul Hunedoara), care a oferit un preț de 99.700 de lei fără TVA, adică 118.643 de lei, cu TVA (echivalentul a 24.000 de euro). Potrivit datelor din sistemul electronic, autoritatea locală și-a dat acceptul în data de 10 noiembrie. Conform caietului de sarcini, livrarea trebuie să se facă în termen de 56 de zile calendaristice, tomograful trebuind să fie ambalat și funcțional, în configurația finală.
Care au fost cerințele primăriei în privința tomografului
Potrivit cerințelor primăriei, tomograful trebuia să fie dotat cu tehnologia necesară, adică să conţină un tomograf sonic, un dispozitiv pentru măsurarea geometriei arborilor şi softul dedicat. Tomograful trebuie să fie capabil de inspecţia non-invazivă a arborilor de diferite dimensiuni, furnizând informaţii din interiorul trunchiului arborelui.
Rezultatul trebuie să evidenţieze starea de sănătate a arborelui, în speţă dacă lemnul din interior este sănătos sau dacă prezintă putregai, crăpături sau cavităţi. De asemenea, tomograful trebuie să fie de dimensiuni reduse, astfel încât transportul lui să se facă cu uşurinţă. Practic, să încapă într-o servietă.
Tomograful cerut de primărie trebuie folosit pe teren cu sau fără laptop și trebuie să aibă ecran color, pentru a putea afișa tomograme preliminare, și funcție de detectare a crăpăturilor. În plus, nu trebuie să fie perturbat de nivelul zgomotului ambiental și trebuie să aibă GPS încorporat, pentru a putea determina locația exactă a arborelui inspectat.
Garanție de doi ani pentru tomograf, cu service și mentenanță gratuite în această perioadă
În ceea ce privește diametrul arborelui supus tomografiei, cerința este ca tomograful să poată fi folosit pe arbori cu diametrul de aproximativ 30-40 cm, până la 500 cm. De asemenea, tomograful sonic trebuie să fie compatibil cu dispozitivul care realizează măsurarea geometriei trunchiului arborelui care urmează să fie analizat. Aparatul trebuie să fie de înaltă precizie, capabil să se conecteze prin Bluetooth cu tomograful sonic, pentru a măsura cu precizie geometria arborelui.
Municipalitatea a cerut o garanţie de doi ani de la livrare pentru unitatea centrală a tomografului şi de şase luni pentru baterii. De asemenea, furnizorul trebuie să asigure piese de schimb pentru o perioadă de minim patru ani, după expirarea termenului de garanţie. Service-ul şi mentenanţa trebuie asigurate de furnizor gratuit, în cei doi ani de garanţie a tomografului.