0.6 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, în fum. Garda de Mediu: "Să intervină pompierii, noi nu avem competenţe"

Craiova, în fum. Garda de Mediu: „Să intervină pompierii, noi nu avem competenţe”

Odată cu sezonul rece, a reînceput calvarul poluării în Craiova. Luni, la orele prânzului, Craiova era cel mai poluat oraş din România, după Bucureşti, cu aproape toţi senzorii independenţi de monitorizare a calităţii aerului pe roşu. Reţeaua de senzori UradMonitor indica o poluare ridicată, cu avertizare de reducere a timpului petrecut afară.
Şi duminică seara aerul era irespirabil în oraş. De la Filiaşi spre Craiova, fumul ajungea în valuri groase pe E79, iar smogul pusese stăpânire pe zona Craioviţa-Severinului.

„Fum „proaspăt”, de seară. Ora 17. Vedere de pe Calea Severinului, spre Auchan Craioviţa. Fumul se vedea , de fapt, de la o distanţă şi mai mare”, scria pe grupul „Raportează incidente de mediu” o craioveancă.

Episoadele de poluare masivă apar des în perioada de toamnă-iarnă, în timpul serii, când arderile de deşeuri ilegale şi sursele de încălzire ale locuinţelor cresc nivelul particulelor în suspensie. Dar luni, nivelul ridicat de poluare a persistat mult şi în prima parte a zilei, în aproape tot oraşul.

Garda de Mediu Dolj spune că trebuie chemaţi… pompierii

În zilele de sâmbătă şi duminică şi în orele din afara programului de lucru, comisarii din cadrul Gărzii de Mediu nu intervin decât în urma sesizărilor prin apel la 112, conform unui răspuns transmis Gazetei de Sud de către Garda Naţională de Mediu. În timpul săptămânii, Garda de Mediu are program între orele 8:00 şi 16:30 (8:00 – 14:00 în zilele de vineri). „Serviciul de permanenţă este asigurat de o echipă de comisari, ca suport pentru intervenţiile specifice solicitate prin 112”, precizează GNM.

Ca urmare, singura variantă de luptă împotriva arderilor ilegale de deşeuri, care se produc aproape întotdeauna în timpul nopţii, este vigilenţa cetăţeanului de rând, care ar trebui să identifice sursa poluării şi să sune la 112 pentru a pune în mişcare rotiţele amorţite ale instituţiilor care nu prea veghează, ci mai degrabă reacţionează.

Însă, conform şefului Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, instituţia pe care o conduce nu ar avea nici măcar această responsabilitate. Comisarul şef spune că o astfel de echipă de permanenţă se activează doar în cazuri extreme, precum evenimente de forţă majoră, şi „pe specificul de mediu”. Altfel, dacă arde cineva nişte deşeuri în propria-i gospodărie, nu prea ar fi treaba Gărzii de Mediu ci, mai degrabă, a pompierilor.

„Să se ducă pompierii, că pot intra la orice foc şi pot să şi amendeze. Ei pot să cerceteze la faţa locului şi să informeze apoi şi alte instituţii, inclusiv pe noi, dacă e cazul. Eu nu am nicio dotare, decât legea şi calitatea de funcţionar public, ca să fie foarte clar. Nu înseamnă că nu mă duc cu el, cu pompierul, dar să mă sune el! Noi nici nu avem aparatură să facem măsurători ale nivelului de poluare, pompierul sigur are”, ne-a spus Gheorghe Călinoiu.

În România, doar Bucureştiul era mai poluat decât Craiova luni dimineaţă.

Comisarii Gărzii de Mediu nu au competenţe… de mediu

Teoretic, Garda de Mediu poate aplica sancţiuni pentru că arderile sunt interzise. Dar spune că nu poate dovedi că există poluare, pentru că nu are aparatură pentru a face determinări, şi nici nu are oameni cu competenţe de intervenţie sau control. Practic, comisarii Gărzii de Mediu nu prea ar putea face nimic pentru a preveni poluarea mediului de către cei care ard deşeuri în timpul nopţii, de pildă.

„Nu pot să pun echipa aia de permanenţă în mişcare, care nici nu este plătită, nici pregătită să fie trimisă noaptea. Dacă arde cineva deşeuri noaptea, unde e urgenţa? Nu avem situaţia de urgenţă. Nu chemi Garda de Mediu, că se uită peste gard, nu are ce să facă. Nu poate să stingă focul. Pompierii pot să stingă focul, să cheme alte instituţii când le e depăşită competenţa. Cum să trimit comisarul, care nu e pregătit în niciun fel ca să meargă într-o zonă vulnerabilă, de risc major? Ar fi abuz în serviciu”, spune Călinoiu.

„Cartoful fierbinte”, aruncat de la o instituţie la alta

Problema competenţelor are rădăcini vechi. În urmă cu un an, Garda de Mediu Dolj şi Primăria Craiova erau cele care pasau de la una la alta responsabilitatea de a controla activitățile cu impact asupra mediului. Între timp, Gheorghe Călinoiu a mai plasat pe tablă încă un pion, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Contactaţi pentru un punct de vedere, reprezentanţii ISU Dolj spun că „unitatea noastră asigură/coordonează intervenția pentru stingerea incendiilor; în acest sens, vă aducem în atenție definiția incendiului prevăzută de legislația în vigoare – art. 1 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 307/2006, cu modificările și completările ulterioare – prin care se stabilește că incendiul este o ardere autoîntreținută, care se desfășoară fără control în timp și spațiu, care produce pierderi de vieți omenești și/sau pagube materiale și care necesită o intervenție organizată în scopul întreruperii procesului de ardere”.

ISU intervine la incendii, nu la focuri controlate

Situaţia în care arderea deșeurilor nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi considerată un incendiu (în principal atunci când arderea se execută sub controlul persoanei/persoanelor care execută aceste activități, fără posibilitatea extinderii și propagării focului în timp și spațiu) nu reclamă intervenția forțelor specializate ale inspectoratului pentru stingerea incendiilor, nefiind vorba despre un incendiu, mai precizează ISU.

„Când arderea deșeurilor se face cu încălcarea prevederilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, inspectoratul județean pentru situații de urgență își exercită rolul de autoritate de stat prin intermediul structurii sale de specialitate, inspecția județeană de prevenire, executând verificări și controale de specialitate și aplicând sancțiuni contravenționale, dacă starea de fapt o impune, pe domeniul de competență stabilit de legiuitor.

Când arderea deșeurilor se face cu încălcarea prevederilor legale privind protecția mediului, autoritățile statului învestite de lege în acest sens sunt cele care exercită rolul de autoritate”, se mai transmite în răspunsul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, care menţionează că nu se exprimă cu privire la atribuțiile ce revin altor autorități/instituții publice.

Am solicitat şi Poliţiei Locale Craiova date despre numărul sesizărilor privind poluarea sau arderile ilegale din ultima lună şi informaţii privind eventuale sancţiuni. Vom reveni cu date când vom primi un răspuns.

Din aceeași serie:

Craiova arde

Cum combatem arderile ilegale cu Gărzi de Mediu care nu lucrează noaptea?

Arderile care poluează, treaba nimănui. După Garda de Mediu, şi Poliţia Locală spune că are competenţe limitate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS