Operatorul de salubritate, SC Iridex Group Salubrizare a fost amendat de Garda de Mediu Dolj.
O echipa de comisari din cadrul GNM CJ Dolj a aplicat o amendă de 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Autorizației de Mediu. Agentul economic desfăşoară activităţi de sortare/balotare deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal), pentru care este necesară revizuirea Autorizației de Mediu emisă de APM Dolj.Cu alte cuvinte, Iridex colectează şi sortează deşeuri reciclabile la sediul din Malu Mare fără respectarea normelor de mediu.
Cu curtea plină de deşeuri
Aceste deşeuri reciclabile au apărut aici imediat după ce operatorul de salubritate a început activitatea de colectare şi în Craiova. Iniţial, operatorul de salubritate a spus că toate deşeurile reciclabile vor ajunge la staţia din Goicea. În lipsa staţiilor de colectare şi selectare a deşeurilor, Iridexul a încropit incognito o staţie de colectare în propria curte, deşi toate deşeurile reciclabile din Craiova şi judeţul Dolj trebuie să ajungă în staţia din localitatea Goicea, singura staţie de colectare funcţională. Aici sunt duse deşeurile reciclabile din întreg judeţul Dolj. Tot aici trebuie să ajungă spre colectare şi sortate şi deşeurile reciclabile din Craiova.
Întrebaţi dacă este legal să existe o astfel de „staţie de tratare” chiar în curtea societăţii, reprezentanţii Iridex au precizat:
Iridex, sortare fără autorizaţie de mediu?
Recent, în data de 21.10.2021, Iridex a solicitat către ADI ECODOLJ „extinderea capacităţii de sortare a deşeurilor reciclabile datorită cantităţilor mari de deşeuri reciclabile colectate şi care depăşesc capacitatea de prelucrare a Staţiei de Sortare Goicea, iar capacitatea de acumulare a unei cantităţi de stocare la punctul de lucru de la Malu Mare se epuizează în câteva zile de colectare”, se arată în solicitare.
ADI ECODOLJ a acceptat propunerea Iridexului cu privire la realizarea activităţii de sortare la punctul de lucru din Malu Mare. Aceasta este o soluţie de avarie temporară până la darea în funcţiune a Staţiei de la Mofleni, se spune în răspuns. Totuşi, Asociaţia care supervizează respectarea MasterPlanului pe deşeuri pune două condiţii. În primul rând, această soluţie „să nu impacteze financiar contractul” şi „operatorul să obţină autorizarea punctului de lucru de la Malu Mare ca instalaţie temporară de sortare„.