8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalS-a stabilit chiria terenurilor pentru staţiile de reîncărcare. Vin şi investitorii?

S-a stabilit chiria terenurilor pentru staţiile de reîncărcare. Vin şi investitorii?

S-a stabilit chiria terenurilor pentru staţiile de reîncărcare. Primăria Craiova aşteaptă firmele private care ar dori să amenajeze, pe domeniul public, staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice.

După ce Consiliul Local (CL) a stabilit nouă amplasamente pentru astfel de staţii, iar luna trecută a aprobat scoaterea la licitaţie publică, în vederea închirierii pe o perioadă de 10 ani, a terenurilor respective, acum are în faţă şi chiria. Asta pentru că investiția va fi una sută la sută privată. Adică primăria pune la dispoziție nouă parcări publice, situate în zone intens circulate din Craiova, iar firma care va câștiga licitația va realiza toată investiția pe cheltuiala ei şi va plăti pentru autorizaţii şi utilităţi. Apoi va plăti şi o chirie pentru folosirea terenului. Scopul primăriei, prin această iniţiativă, este de a atrage venituri la bugetul local, după cum se precizează în proiect. 

Preţul de pornire al licitaţiei publice a fost stabilit printr-un raport de evaluare, care urmează să fie însuşit de către Consiliul Local Craiova, în şedinţa ordinară de joi. „În cadrul raportului de evaluare s-a stabilit preţul de pornire la închirierea prin licitaţie publică pentru fiecare teren. Valorile rezultate din evaluare nu includ TVA. Conversia lei/euro a fost făcută la cursul de referință BNR de 4,9489 lei pentru un euro, curs valutar din 08.11.2021, data efectivă la care au fost inspectate terenurile şi făcută evaluarea“, se arată în proiectul de hotărâre.

S-a stabilit chiria terenurilor pentru staţiile de reîncărcare. Unde vor fi cele nouă staţii private de reîncărcare a vehiculelor electrice

Amplasamentele unde vor fi amenajate cele nouă staţii private de alimentare a autoturismelor electrice se află în zone cu trafic intens, în parcări aflate pe domeniul public. Este vorba de Spitalul Județean de Urgență, Piața Centrală, Piața Gării, Big Craiovița, Parcul „Nicolae Romanescu“, Grădina Botanică sau Judecătoria Craiova. Terenurile puse la dispoziție de municipalitate au între 21 mp și 32 mp. 

Cele nouă amplasamente stabilite pentru amenajarea unei stații de reîncărcare a vehiculelor electrice se află în următoarele locaţii: parcare Piața Constantin Brâncuși (Gară), un teren de 25 mp; parcare Piața Mare (Calea Bucuresti, tronsonul cuprins între strada Frații Golești și strada Nicolae Bălcescu), un teren de 32 mp; parcare Big Craiovița Nouă (bulevardul Tineretului, tronsonul cuprins între strada George Enescu și aleea Magnoliei), un teren de 21 mp; parcare Spitalul nr. 1 (strada Tabaci, tronsonul cuprins între bulevardul 1 Mai și strada Râului), un teren de 24 mp; parcare zona Parcului „Nicolae Romanescu“ (strada Corneliu Coposu, tronsonul cuprins între Calea Unirii și strada Eroilor), un teren de 28 mp.

S-a stabilit chiria terenurilor pentru staţiile de reîncărcare.
Primăria Craiova a stabilit chiria pentru cele nouă terenuri unde ar dori să fie amplasate staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Staţiile ar urma să funcţioneze, însă, în regim privat.

Parcare Grădina Botanică (strada Iancu Jianu, tronsonul cuprins între strada Nicolae Titulescu și strada Constantin Lecca), un teren de 25 mp; parcare strada Împăratul Traian (tronsonul cuprins între strada Spania și strada Henri Coandă), un teren de 27 mp; parcare strada Sfântu Dumitru (tronsonul cuprins între Calea Unirii și strada Felix Aderca), un teren de 28 mp; parcare strada A.I. Cuza (tronsonul cuprins între str. Arieș și strada Nicolae Bălcescu), un teren de 34 mp.

S-a stabilit chiria terenurilor pentru staţiile de reîncărcare. Chiriile diferă în funcţie de zonă

Chiriile stabilite diferă în funcţie de zona în care se află terenul (mediană, central, ultracentral), dar tot ajung la câteva mii de euro, pe an. Astfel, cea mai mare chirie va fi pentru terenul de pe strada A.I. Cuza, respectiv Piaţa Mare, iar cea mai ieftină variantă pentru un investitor ar fi staţia din Craioviţa Nouă.

Care este chiria? Să luăm fiecare amplasament în partea. Pentru terenul de la gară, evaluat la 12.500 de euro (500 euro/mp), chiria anuală este de 9.760 de lei (1.972 de euro). Asta înseamnă o chirie lunară de 813 lei (32,53/mp), adică 164 de euro. Terenul de la Piața Mare (ultracentral) a fost evaluat la 23.392 de euro (731 euro/mp). Aici, chiria anuală ar fi de 18.264 de lei (3.691 d euro), iar cea lunară de 1.552 de lei (308 euro). Pentru terenul de la Big Craiovița, evaluat la 7.392 de euro, chiria este de 5.771 de lei (1.166 de euro) pe an și de 481 de lei (97 de euro) pe lună.

Cine vrea să amplaseze o stație de reîncărcare electrică în parcarea SJU Craiova trebuie să știe că va plăti primăriei o chirie anuală de 12.311 lei (2.488 de euro), adică 1.026 de lei / lună (207 euro). Terenul a fost evaluat la 78.030 de lei (15.768 de euro), adică 657 euro/mp. Și zona din fața Parcului Romanescu este una scumpă. Terenul de aici valorează 91.040 de lei (18.396 de euro), iar chiria anuală ar fi de 14.364 de lei (2.902 euro). Asta înseamnă 1.197 de lei pe lună (242 de euro).

Chiria se va achita în două rate

La Grădina Botanică, tot teren ultracentral, chiria unei stații de curent pentru vehicule ar fi de 13.742 de lei/an (2.777 euro). Adică 1.145 de lei pe lună (231 de euro). Terenul a fost evaluat la 87.100 de lei (17.600 de euro), echivalentul a 704 euro/mp. Și în zona străzii Împăratul Traian sunt terenurile scumpe. Cei 27 mp au fost evaluați la 90.060 de lei (18.198 de euro). Aici chiria anuală ar fi de 14.209 lei (2.871 de euro), adică 1.184 de lei/lună (239 de euro).

În fine, pentru terenul de pe strada Sf. Dumitru, evaluat la 97.410 lei (19.684 de euro), chiria este de 15.369 de lei pe an (3.106 euro), adică 1.281 de lei/lună (259 de euro). Cea mai scumpă zonă, A.I. Cuza, are o valoare de 122.830 de lei (teren de 34 mp – 730 euro/mp) și o chirie de 19.380 de lei/an (3.916 euro), echivalentul a 1.615 lei/lună (326 de euro). Chiria se va achita în două rate (prima în luna martie şi a doua în luna septembrie), la datele prevăzute în contractul de închiriere cel mai târziu în ultima zi lucrătoare a lunii martie sau septembrie.

Ce obligații are investitorul

Conform solicitărilor din caietul de sarcini, „locatarul va realiza, pe cheltuiala sa, amplasarea staţiilor de reîncărcare autovehicule electrice ce vor fi prevăzute cu cel puțin 2 prize de încărcare, fiecare priză având o putere minimă de cel putin 22kW și vor fi echipate, din motive de interoperabilitate, cel puțin cu prize sau conectori de tip 2 pentru vehicule“. De asemenea, tot locatarul va depune demersurile obţinerii autorizaţiilor necesare edificării construcţiilor, realizării branşamentelor la utilităţi, în baza unor proiecte. Și asta tot pe cheltuiala lui, fără a fi deduse din chiria datorată primăriei.

„Contractele de asigurarea utilităţilor vor fi încheiate de câştigătorul procedurii în nume propriu, cheltuielile aferente contractelor revenindu-i acestuia. Plata utilităţilor intră în sarcina exclusivă a câştigătorului procedurii, neputând avea pretenţia deducerii acestora din valoarea chiriei“, se specifică în hotărârea aprobată, luna trecută, de CL Craiova. Primăria îi interzice locatarului să subînchirieze stațiile altor persoane fizice sau juridice, sub sancţiunea rezolvirii de drept a contractului, fără somaţie sau punere în întârziere și fără intervenţia instanţei judecătoreşti.

În Craiova sunt înregistrate aproape 1.000 de vehicule electrice. Va fi o afacere profitabilă?

Potrivit studiului de oportunitate deja aprobat, în cazul în care, în urma publicării anunţului de licitaţie nu au fost depuse cel puţin două oferte valabile, autoritatea publică locală are obligaţia de a anula procedura şi de a organiza o nouă licitaţie. Dacă nici după repetarea procedurii de licitaţie nu a fost depusă cel puţin o ofertă valabilă, se va anula procedura de închiriere şi se va repeta procedura de licitaţie publică până se va fi atribuit contractul de închiriere. La aceste noi proceduri repetate este suficientă depunerea unei singure oferte, dar care să fie conformă (valabilă).

Ar mai fi de menționat că în evidența Direcției Impozite și Taxe Craiova figurau, la sfârșitul lunii august, 979 de vehicule cu încărcare electrică. Rămâne de văzut acum cât de profitabilă ar putea fi considerată de un privat o astfel de investiție, acum după ce au fost stabilite și chiriile pentru fiecare teren în parte.

Ce stații pentru încărcarea vehiculelor electrice deține primăria

Municipiul Craiova dispune, în prezent, doar de două staţii de încărcare. Ambele sunt amplasate în parcarea subterană de la Teatrul Naţional, unde există 244 de prize de reîncărcare a vehiculelor electrice.

În planul primăriei apar însă, încă de anul trecut, înființarea a alte nouă staţii de încărcare rapidă, cu patru puncte de încărcare: pe strada Romul (o staţie), pe strada Nicolaescu Plopşor (o staţie), pe bulevardul Decebal, la Facultatea de Automatică (o staţie), şi pe Calea Bucureşti, în dreptul Electroputere Mall (şase staţii). Primăria Craiova mai vrea să achiziţioneze alte două staţii de încărcare, pentru parcarea subterană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS