-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocatarii, facturați la întreținere după bunul plac al șefului de scară

Locatarii, facturați la întreținere după bunul plac al șefului de scară

Locatarii dintr-un bloc din cartierul craiovean Rovine se ceartă pe consumul de apă. Unii dintre proprietari spun că sunt încărcaţi la consumul de apă cu „pierderi”, în timp ce alţi locatari sunt trecuţi la întreţinere cu consum de apă zero. Angajaţii de la asociaţia de proprietari sunt singurii vinovaţi, în opinia unora dintre locatari. Mai mult, cei de la asociaţia de proprietari refuză să primească solicitările unora dintre locatari, atunci când aceştia sunt plecaţi şi vor să se scadă de la întreţinere. Drept urmare, cei care sunt plecaţi din locuinţă se trezesc cu consum de apă, iar cei care locuiesc în apartament sunt trecuţi cu consum zero. Administratorul asociației spune că facturează în funcție de lista cu persoanele care locuiesc în bloc și pe care șeful de scară i-o pune la dispoziție lunar.

Unii plătesc „pierderi”, alții nici apa pe care o consumă

O locatară din blocul 21-28 din cartierul craiovean Rovine se ceartă cu vecinii pentru consumul de apă. Aceasta spune că administratorul de la asociaţia de proprietari trece la unele apartament consum zero şi nici un locatar, deşi proprietarii locuiesc în apartament. În timp ce, ceilalţi vecini sunt încărcaţi cu „pierderi” la apă şi nu sunt scăzuţi de la întreţinere când pleacă mai mult de 15 zile de la domiciliu, chiar dacă fac solicitări scrise.


„Am vorbit cu administratorul de la asociaţie şi am întrebat de ce nu trece toţi locatarii la întreţinere. De exemplu, într-un apartament locuiesc două persoane şi la întreţinere sunt zero. Unii apar şi la apă cu consum zero, iar noi plătim pierderi. De unde ?Aici este un bloc de pensionari, de ce să plătim ce consumă alţii. De exemplu, vecina mea nu a fost trecută la întreţinere cu toate persoanele care locuiesc în apartament. Consumul de apă este la acest apartament zero. Eu am fost în spital, am fost operată şi de la asociaţia de proprietari au refuzat să mă scadă de la întreţinere. Mai mult m-am trezit că am de plătit şi pierderi de 5mc de apă rece.

Vecina mă ia în derâdere, în timp ce ea nu plăteşte apă, mie îmi zice că atunci când trag apa la wc se înregistrează consumul la ea. Cum poţi să spui aşa ceva? Ne-am pus apometre, dar unii au zero consum apă, iar alţii sunt încărcaţi cu pierderi. Atunci de ce mai ţinem apometrele? Am refuzat să le mai dau citirea la apometre şi m-am trezit cu consum de apă, iar vecinii stau de doi ani cu consum zero. M-am trezit şi cu un consum de 18 mc de apă parcă aveam spălătorie în casă„, spune Fira Piţurcă, proprietar în blocul 21-28, Rovine din Asociaţia de proprietari 15 Rovine


Locatara mai spune că cei de la asociaţia de proprietari poartă vina pentru că fac aceste diferenţe între locatari. Ea reclamă că atunci când merge să facă sesizări la asociaţia de proprietari sau alte cereri, administratorul nu i le primeşte.

La asociaţie se trece ce „dictează” şeful de scară

Din cele spuse de către administratora Asociaţiei de proprietari nr.15 Rovine, „vina” o poartă şefii de scară. Aceştia numără lunar locatarii din bloc, întocmesc o listă şi o înmânează la asociaţie. În funcţie de ce trec aşa-zişii şefi de scară în tabelele înaintate administratorului acesta calculează şi consumurile pe persoană. Respectiva asociaţie a impus „titulatura” de şef de scară deşi Legea 196/2018 nu prevede aşa ceva.

„Profesia“ de şef de scară nici măcar nu este prevăzută în Legea asociaţiilor,mai degrabă este un moft al unora care suferă de şefie și, dacă nu au o funcţie de conducere acolo unde muncesc, măcar să fie şefi de scară în bloc. Numai că la Asociaţia 15 Rovine „şeful de scară” este impus prin Statutul asociaţiei de proprietari.

Funcția de șef de scară trecută în Statutul asociației de proprietari


„Povestea este în felul următor, noi am stabilit să avem în fiecare bloc un şef de scară. Şefii de scară îmi aduc în fiecare lună o listă cu numărul de persoane din bloc. Ei ştiu cel mai bine şi sunt responsabil de ce declară. Noi am prevăzut în statutul asociaţiei de proprietari să avem şefi de scară. S-a votat în Adunarea Generală să avem şefi de scară, ei nu sunt scutiţi la întreţinere. Locatara care reclamă vorbeşte despre o altă vecină care locuieşte cu mama sa după moartea tatălui. La un moment dat a venit fiica acesteia aici, fiindcă intrase în contact cu o persoană care avea covid, aşa am înţeles. Asta reclamă locatara de la apartamentul 12. Eu iau ca atare ce îmi dau pe listă şefii de scară. Ei ştiu cel mai bine cine locuieşte în bloc, a spus administratorul asociației de proprietari.

Aceasta a mai spus:


Locatara respectivă m-a reclamat şi la primărie. Dacă are sesizări sau cereri să vină să le depună la asociaţie. Prima dată ea trebuie să vină la mine, iar eu îi răspund într-un anumit termen. Ulterior dacă nu este mulţumită de răspuns merge la primărie. Ce pot să spun, în acel bloc sunt locatari mai dificili şi probabil şi de aici neînţelegerile dintre ei”. a spus Dana Ţurlui, administrator la Asociaţia de proprietari nr15 Rovine.

Legea nu prevede şef de scară


În organigrama unei asociaţii de proprietari sau locatari nu exista funcţia de „şef de scară” .Administratorul este cel care are obligaţia de a citi contoarele generale ale scărilor arondate asociaţiei şi tot el este cel care se ocupă de toate lucrările executate pe părţile comune ale condominiilor. Proprietarul este cel care trebuie să aducă la asociaţie lunar citirea contoarelor din apartamentul său. Modificarea numărului de persoane se poate face doar prin cerere scrisă către asociaţie.


„Legea nu prevede titulatura de şef de scară. Nu este corect să se prevadă nici în Statutul asociaţiei de proprietari că în cadrul asociaţiei există în fiecare bloc un şef de scară, contravine legii. În Statut nu se trec prevederi care depăşesc prevederile legii în domeniu. Nu este corect”, a precizat un jurist în domeniul asociaţiilor de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS