0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalToaletă publică smart cu preț de garsonieră, la Craiova

Toaletă publică smart cu preț de garsonieră, la Craiova

Craiova ar putea avea, de anul viitor, prima toaletă publică smart. Conceptul nu este o noutate, astfel de toalete existând de zeci de ani în țările dezvoltate ale Europei și nu doar pe domeniul public, ci și în unele unități de cazare.

În România, țară fruntașă în Europa la capitolul „toaletă în fundul curții“, conceptul de toaletă smart poate fi însă considerat revoluționar. Municipiul Cluj Napoca a achiziționat, recent, astfel de toalete publice smart, iar acum și Craiova va face acest test. Achiziția a fost stabilită încă de la începutul anului și prinsă în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului, pe anul 2021, la pachet cu alte obiective smart, precum peretele verde de la „Mircea Eliade“ (estimat la aproape 100.000 de euro) sau bancuțele wi-fi (proiect de aproape 60.000 de euro). Ambele sunt în prag de achiziție.

Băncuțele wi-fi și toaleta smart sunt propuneri venite din partea consilierilor municipali USR, puse în aplicare de executiv. De aici și achiziția demarată la finele lunii trecute. Primăria Craiova vrea să cumpere, cu bani din bugetul local, o toaletă publică smart, estimată la valoarea de 167.500 de lei, fără TVA. Adică 199.325 de lei cu TVA, echivalentul a 40.000 de euro. Cât al unei garsoniere confort II, am putea spune.

Prețul estimat de autoritățile locale din Bănie este însă cel al pieței, toaletele smart cumpărate recent de Cluj Napoca, patru la număr, costând 985.360 de lei, adică aproape 200.000 de euro. Primăria Craiova așteaptă ofertele până la data de 7 decembrie, urmând să o aleagă pe cea cu prețul cel mai mic. Achiziția include și partea de montaj și instalare.

Ce avantaje ar avea o toaletă publică smart

La Craiova, administrarea toaletelor ecologice este realizată de RAADPFL și costă, anual, peste un milion de lei. Factura emisă de Regie pentru perioada noiembrie 2020 – mai 2021, spre exemplu, a fost de 506.000 lei, conform execuției bugetare la șase luni. O toaletă publică smart s-ar întreține singură. Asta pentru că ea asigură în mod automat autocurățarea și autoigienizarea după fiecare utilizare și, într-o oarecare măsură, autogestionarea activităților specifice dintr-o cabină de toaletă publică.

Primăria Craiova va achiziționa o toaletă publică smart, prima de acest fel din municipiu. Așa arată o toaletă smart cumpărată de Primăria Cluj-Napoca.
Primăria Craiova va achiziționa o toaletă publică smart, prima de acest fel din municipiu. Așa arată o toaletă smart cumpărată de Primăria Cluj-Napoca.

Această toaletă smart poate fi amplasată în orice spațiu cu trafic pietonal intens (alei din parcuri sau grădini publice), acolo unde autoritățile locale constată că este necesară amplasarea acesteia, evident cu racordarea la rețelele locale de utilități. „Acest produs concură la asigurarea unor cerințe de urbanism și modernitate: satisfacerea necesităților fiziologice pentru pietonii aflați în trafic. Toaleta are avantajul că poate fi repoziționată ulterior, dacă se constată că este nevoie de ea pe alt amplasament“, se explică în caietul de sarcini.

Se intervine doar pentru înlocuirea curentă a consumabilelor

Municipiul Craiova nu dispune, în prezent, de produse de tip smart în ceea ce privește toaletele publice. „Produsul trebuie să îndeplinească cerințe moderne și extrem de actuale de tip smart, privind autocurățirea (spălare automată), autoigienizarea, ventilarea, autoodorizarea spațiului intern al cabinei toaletei, după fiecare utilizare.

În general, este vorba de o autogestionare a activității, care să necesite o intervenție minimală a personalului de deservire. Acesta va interveni, în mod normal, doar pentru înlocuirea curentă a consumabilelor și verificarea periodică a stării echipamentelor și instalațiilor din dotarea toaletei“, se mai precizează în documentul care stă la baza procedurii de achiziție. Într-un cuvânt, toaleta smart trebuie să aibă toate accesoriile necesare pentru o utilizare comodă, igienică și sigură.

Cum trebuie să arate o toaletă publică smart

Toaleta smart trebuie să aibă sistem de ventilare-aerisire, de uscare a suprafeței vasului de toaletă și a podelei. Dotările interioare trebuie să fie antivandalism, adică vasul de toaletă și lavoarul să fie bine fixate, la fel și oglinda și sistemul de distribuire a hârtiei igienice. Utilizarea lavoarului, distribuirea săpunului lichid și uscarea mâinilor se vor face de către sisteme cu senzori, de tip „no touch“. Corpul toaletei la partea de interior trebuie să mai fie ignifug și anti-grafitti. De asemenea, toaleta smart va avea un sistem automat privind acționarea ușii de acces.

Primăria Craiova va achiziționa o toaletă publică smart, prima de acest fel din municipiu. Așa arată o toaletă smart cumpărată de Primăria Cluj-Napoca.
Primăria Craiova va achiziționa o toaletă publică smart, prima de acest fel din municipiu. Așa arată o toaletă smart cumpărată de Primăria Cluj-Napoca. (Foto: eClujeanul.ro)

Potrivit caietului de sarcini, interiorul toaletei trebuie să fie din materiale rezistente la curățire cu jet de apă, la materialele de dezinfectare etc, să aibă o etanșare perfectă, iar profilul pereților și al podelei să permită spălarea facilă, dar și scurgerea și drenarea ușoară a apei uzate, rezultate după spălarea interioară a cabinei toaletei. „După spălare, atât la interior cât și la exterior, vasul de toaletă va fi dezinfectat și uscat printr-o procedură automată, după evacuarea cabinei de către utilizator. În acest sens, toaleta va dispune de un sistem de detectare a prezenței utilizatorului, pentru a împiedica o eventuală declanșare a procedurilor de închidere acces și cleaning cât timp există persoană în cabină“, se menționează în document.

Garanție de minim doi ani

Toaleta mai trebuie să fie dotată și cu un sistem de încălzire automată, pentru a putea fi folosită și iarna, asigurând în cabină o temperatură rezonabilă pentru utilizare (12 – 15 grade). Plus un sistem de transmitere la distanță a parametrilor de funcționare, cum ar fi cantitatea rămasă din materialele consumabile sau eventuale disfuncționalități.

Termenul de livrare a produsului este de 35 de zile de la semnarea contractului, iar garanția minimă oferită trebuie să fie de doi ani. Furnizorul va efectua pe cheltuiala sa toate testele pentru a asigura funcționarea produsului la parametrii normali și va instrui la fața locului personalul care se va ocupa de toaletă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS