2.6 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDecorațiuni handmade făcute de tinerii cu autism, expuse la Baroul Dolj

Decorațiuni handmade făcute de tinerii cu autism, expuse la Baroul Dolj

Copiii și tinerii diagnosticați cu tulburare de spectru autist din cadrul ANCAAR (Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România), filiala Craiova, ajutați de elevii Școlii Gimnaziale Gheorghe Țițeica din Craiova, au lucrat la confecționarea mai multor decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă.

Creațiile lor, globuri sub formă de căciulițe croșetate, îngerași, fulgi de zăpadă, brazi, cadouri, ghetuțe, clopoței, dar și coronițe de Crăciun, lumânări, oameni de zăpadă, împodobesc intrarea Baroului Dolj.

Decorațiunile handmade, instrumente care apropie tinerii cu autism de tradiții

Deschiderea expoziției handmade a avut loc ieri și este deschisă și astăzi, 3 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Evenimentul caritabil este organizat de Mihaela Nedelcu, donațiile strânse fiind folosite în beneficiul copiilor și tinerilor cu autism din cadrul ANCAAR Craiova.

,,Produsele handmade, fie că vorbim de produse cu specific de iarnă, cu specific de Paște sau de primăvară, reprezintă instrumente de lucru. Sunt instrumentele noastre de lucru în cadrul centrului, prin care încercăm să explicăm niște noțiuni abstracte, până la urmă, pentru o persoană cu spectru autist. Noi facem niște asocieri, sărbători de iarnă, pom de iarnă, prieteni, voie bună, cadouri.

O persoană cu spectru autist nu face această asociere, de cele mai multe ori. Putem preda niște noțiuni abstracte doar încercând să o luăm pas cu pas și să-i învățăm ce este un globuleț, ce este un pom de iarnă, ce e Moș Crăciun, să încercăm să asociem emoțiile provocate de un cadou, de întâlnirea cu alți prieteni. E una din provocările pe care le au copiii cu tulburare spectru. Nu este scris niciunde cum să predai unei persoane cu tulburare spectru. Ține de experiență, de cunoașterea copiilor și tinerilor cu autism și de inventivitate, de a căuta noi metode de a-i învăța”, spune Luminița Sandu, președintele ANCAAR Craiova și psiholog în cadrul centrului.

Bogdan, un tânăr diagnosticat cu spectru autist, nu se mai teme și îl salută pe Moș Crăciun

Luminița Sandu, președintele ANCAAR, este mama unui tânăr de aproape 30 de ani, diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Își dorea să trăiască împreună cu fiul ei toate bucuriile sărbătorilor de iarnă, împodobirea bradului, venirea lui Moș Crăciun, dar când veneau sărbătorile, Bogdan, băiatul ei, fugea și plângea. Lucru dureros pentru orice părinte. Cu pași mărunți, pentru că asta înseamnă obiectivele unei terapii, Bogdan dă, astăzi, mâna cu Moș Crăciun.

,,Sunt psiholog, președintele ANCAAR, dar înainte de toate sunt mama unui tânăr aproape 30 de ani. Îmi aduc aminte de când a fost diagnosticat cu tulburare spectru și nu știam de unde să încep. Era primul copil, îmi doream pom de iarnă, sărbători și ne chinuiam și ne străduiam să-l aducem pe Moș Crăciun, să luăm cadouri. Când venea mult așteptata zi, surpriză, Bogdan fugea, plângea, nu-l interesau cadourile. Lucru care îi provoacă durere oricărui părinte, și frustrare la un moment dat.

Și asta se întâmpla și anul următor, și anul următor și tot așa. Am început să creionăm niște obiective de terapie. Obiectivele înseamnă pași mărunți, înseamnă a învăța foarte multe lucruri până să ajungem la ideea de sărbători. Suntem răbdători pentru că a lucra cu un copil cu tulburare spectru înseamnă consecvență, răbdare, empatie, dăruire, înțelegere. Vorbim de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități și vreau să spun tuturor că trebuie să privim dincolo de eticheta persoană cu dizabilități. Trebuie să vedem omul, nevoile, particularitățile. Vreau ca societatea și oamenii din jur să înțeleagă și să acorde măcar un pic de empatie, un pic de toleranță, un pic de deschidere”, spune Luminița Sandu.

Pandemia, o nouă provocare pentru persoanele cu spectru autist, părinți și terapeuți

În proiectele ANCAAR, specialiștii au pus accent pe clădirea unei relații cu cei din jur, pe a saluta și a da mâna cu ceilalți oameni, iar când a venit pandemia au fost nevoiți să-i învețe pe tineri că nu trebuie să mai dea mâna, că trebuie să salute de la distanță, să poarte masca și să respecte distanțarea fizică.

,,Pandemia a însemnat o nouă provocare și pentru ei, și pentru părinți, și pentru terapeuți, și pentru familii. Pentru că, pe de-o parte, puneam accent în programele de intervenție pe a-i învăța să clădească o relație cu alte persoane din jur, îi învățam niște reguli de politețe. Și dintr-o dată, pandemia a venit cu distanțarea fizică, nu ne mai salutăm, purtăm mască. Am început din nou să creionăm programe. Am început să-i învățăm că nu mai dăm mâna, ne salutăm de la distanță.

A trebuit să facem ore de sensibilizare. Mulți dintre ei au reușit, o parte nu. Asta a însemnat și pentru ei foarte multă muncă. Sunt mulțumită pentru că reușesc să stea alături de tinerii voluntari pe care asociația noastră îi are din aprilie. Sunt voluntari în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană, niște tineri minunați, din Turcia și Iordania, care au decis ca timp de 10 luni să facă parte din viața noastră”, mai spune Luminița Sandu, președintele ANCAAR Craiova.

Baroul Dolj sprijină copii și tinerii cu autism

Baroul Dolj este alături de tinerii cu autism din cadrul centrului de câțiva ani își dorește ca aceste activități și inițiative să reprezinte o oportunitate prin care societatea să descopere și să empatizeze cu persoanele cu autism.

,,Baroul Dolj consideră că este de datoria tuturor să facem mai mult pentru a pune în valoare acești membrii ai societății, din păcate, pe nedrept marginalizați, de cele mai multe ori neînțeleși. Societatea românească este prea puțin pregătită să gestioneze această importantă problemă socială. Ceea ce face ANCAAR ne arată că avem de-a face cu persoane creative, cu persoane care pot să facă lucruri extraordinare, cu persoane care oferă societății din care facem parte ceva fără să ceară nimic în schimb.

Proiectul pe care îl derulăm alături de ANCAAR este, în primul rând, de promovare a normalității, de promovare a frumosului. Și ce moment mai bun putem găsi decât momentul care se circumscrie sărbătorilor de iarnă”, spune Bogdan Valentin Mihăiloiu, consilier în cadrul Baroului Dolj.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS