Unde se mai duc banii craiovenilor. Cu un buget de 916.211.410 lei în spate, Primăria Craiova are aproape zilnic câte ceva de cumpărat. Fie că este vorba de servicii, de produse sau de lucrări, lista de cumpărături este mereu plină.
GdS a prezentat la fiecare execuţie bugetară modul în care au fost cheltuiţi banii proveniţi din taxele şi impozitele plătite de craioveni. Acum ne-am îndreptat atenţia şi spre ultimele achiziţii directe făcute de municipalitate, adică acele cumpărături mai mici, pentru care nu este nevoie de o licitaţie publică. Am dat peste o listă lungă, din care am spicuit achiziţiile pe care le-am considerat mai importante. Ultima doleanţă a primăriei, care nu s-a transformat încă în achiziţie (preţul de catalog a fost mai mare decât cel estimat), se referă la albume foto de prezentare şi promovare cu teacă.
Pentru 500 de bucăţi, municipalitatea oferea maxim 35.345 de lei (7.141,85 euro), dar oferta a fost de 40.240 de lei (8.130,94 de euro). Aşa că preţul cerut de Editura Fevrodest Agora SRL din Craiova, de 80,48 de lei/album, a fost refuzat de primărie, care oferea doar 70,69 lei pe bucată. Albumul de prezentare dorit trebuie să aibă un format de 21,4×21,8 cm, 140 de pagini + 4 coperţi, policromie full – print faţă/verso şi să fie cusut cu aţă şi broşat.
6.500 de euro pentru tichetele de la parcarea subterană
Municipalitatea mai cere semne de carte din mătase, teacă din carton duplex cretat mat şi plastifiere soft touch. O altă cerinţă este ca albumele (teaca) să fie poleite cu folie de aur. „Albumul va cuprinde fotografii şi texte explicative care vor fi bilingve, în română şi engleză, grupate pe capitole tematice. Fotografiile şi informaţiile (textul) vor fi furnizate de client“, se arată în anunţul din sistemul electronic.
Dacă în privinţa albumelor primăria nu a găsit un ofertant la preţul solicitat, în ceea ce priveşte tichetele de acces în parcarea subterană a avut mai mult noroc. A oferit 32.154,50 lei (6.497,17 euro) pentru 50 de cutii cu Tichete parcare CrossPark. Adică 643,09 lei pentru o cutie cu 5.000 de tichete.
Unde se mai duc banii craiovenilor. 20.000 de euro, expertizarea pasajului suprateran
Pe lista de cumpărări directe a Primăriei Craiova se află şi serviciile de elaborare a expertizei tehnice şi DALI pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare canal colector-staţie epurare Municipiul Craiova“. Potrivit anunţului din SEAP, contractantul are obligația de a face dovada că dispune de personal calificat/atestat necesar pentru elaborarea documentaților tehnico-economice, prin personal propriu sau contract de subcontractare/asociere, cu persoane sau societății, atestate în conformitate cu prevederile legale. Valoarea achiziţiei este de 130.000 de lei (26.269,53 euro) fără TVA, firma desemnată să elaboreze toate aceste documentaţii fiind Pegasus Engineering SRL, din Bucureşti.
Tot la capitolul servicii intră şi studiile de fezabilitate privind amenajarea de parcări supraetajate. Edilul Olguţa Vasilescu pomenea de cinci astfel de amplasamente pentru parcări supraetajate, valoarea studiilor achiziţionate fiind de 116.000 de lei (23.440 euro), fără TVA. SF-urile vor fi realizate de SC Specialist Consulting SRL, din Bucureşti.
Şi pentru că tot suntem la capitolul infrastructură, primăria vrea să afle care mai este starea pasajului suprateran de la kilometrul 0. Aşa că a comandat o expertiză tehnică, pentru care va plăti 84.000 de lei fără TVA, adică 20.000 de euro cu TVA. Serviciile de realizare experiză tehnică, fără investigații nedistructive, pentru obiectivul de investiție „Pasaj suprateran KM 0“, Calea București, vor fi oferite de Butterfly Effect SRL, din Craiova. Pasajul are o lungime de 545 m, 7 pile duble şi o suprafață de 9.800 mp.
Se studiază realizarea unui parc tematic la Hanul Doctorului
La capitolul servicii solicitate şi plătite din bugetul local se încadrează şi nota conceptuală şi temă de proiectare aferente obiectivului de investiţii „Creşterea atractivităţii zonei de est a municipiului Craiova prin dezvoltarea infrastructurii de agrement – realizare parc tematic zona Hanul Doctorului“.
Vorbim aici de o suprafaţă de 174.504 mp, unde se doreşte realizarea unui parc tematic. Deocamdată, primăria dă 90.000 de lei fără TVA (21.636 de euro cu TVA) pentru elaborarea temei de proiectare (47.000 de lei, fără TVA) şi a notei conceptuale (43.000 de lei, fără TVA). De aceste servicii se va ocupa firma MK Illumination SRL, din Hunedoara.