2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCare impozite cresc, de fapt, la Craiova. Majorare şi de 300%, din 2022

Care impozite cresc, de fapt, la Craiova. Majorare şi de 300%, din 2022

Care impozite cresc, de fapt, la Craiova. Autorităţile locale din Bănie au stabilit, la finele lunii trecute, taxele şi impozitele pe care craiovenii le vor plăti în 2022.

Gazeta de Sud a prezentat, în ediţia de ieri, nivelul taxelor de parcare din Craiova, pentru anul viitor. Astăzi vom detalia cotele aprobate pentru stabilirea impozitului pe clădiri, impozitele pe terenurile cu construcţii şi taxele pentru desfăşurarea activităţilor din domeniul HoReCa. Când a prezentat proiectul de hotărâre, primăria a scos în faţă reducerile de taxe şi impozite, nu şi majorările. „Se propune, pentru anul viitor, ca majoritatea taxelor și impozitelor locale să se păstreze la același cuantum ca și în 2021, indexate, însă, conform prevederilor obligatorii ale Codului Fiscal, cu rata inflației comunicată de INS pentru anul 2021, la o valoare de 2,6%“, anunţa primăria. 

Executivul scotea în evidență reducerea unor impozite, comparativ cu anul în curs. În special, reducerea cu 50% de la plata impozitului/taxei pentru clădirile rezidențiale, pe o perioadă de 3 ani consecutivi, la clădirile unde au fost executate lucrări de reparare/refacere a finisajelor exterioare.

„Propunerea privind nivelul impozitelor şi taxelor locale, din Craiova, pentru 2022, include și câteva modificări de reducere a unor impozite, cum ar fi: reducerea cu 50% a impozitului pe clădirile rezidențiale, pe o perioadă de 3 (trei) ani consecutivi, pentru acei proprietari care aleg să-și refacă fațadele. Menționăm că nu este nevoie de autorizație de construire pentru repararea fațadelor. Proprietarii va trebui doar să respecte prevederile din Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelor. Conform acestuia, la refacerea fațadelor sunt acceptate lucrări de tencuială, zugrăveli, de vopsire sau aplicarea de placaje, iar culoarea fațadelor trebuie să fie albă sau beige“, era vestea bună lansată de Primăria Craiova. 

Care impozite cresc, de fapt, la Craiova. Trei majorări semnificative: la impozitul pe clădiri şi taxa pe teren

O veste bună care a venit, însă, cu trei rele, omise la prezentarea iniţială. Asta pentru că, de anul viitor, craiovenii se vor lovi de trei majorări semnificative: la impozitul pe clădiri şi taxa pe teren. Potrivit hotărârii privind nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2022, aprobată de Consiliul Local, cota impozitului pe clădiri, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, a crescut de la 0,08 % la 0,1%. Adică, o majorare de 25%. Lucru care a stârnit discuţii în Consiliul Local.

Consilierul municipal din partea PNL, Teodor Sas, a propus ca taxele pe teren şi impozitul pe clădiri să rămână la fel şi în 2022, însă votul a fost negativ. Mai mult, executivul a agreeat o majorare colosală, de 300%, pentru cota impozitului pe clădiri, pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice. În acest an, cota a fost de 0,4%. Propunerea iniţială pentru 2022 a fost de 0,7%, dar, în final, s-a votat cota maximă de 1,3%. Adică o creştere de 300%. „Nu vă daţi seama câţi craioveni vor fi afectaţi de această majorare. Sunt mii de oameni care locuiesc la periferia municipiului, care nu au putut să-şi ridice clădiri rezidenţiale, ci doar anexe gospodăreşti, ciupercării, legătorii, dar locuiesc acolo. Pe ei îi împovăraţi“, a spus şi Marian Vasile, consilier local PNL. 

Răspunsul executivului a fost că municipiul Craiova se alătură marilor municipii din ţară la cota impozitului pe clădiri, care este de 0,1% din valoarea impozabilă. „Din păcate, ne aliniem doar la dări şi biruri“, a adăugat Marian Vasile. „Vorbim de o creştere modică, de 9 lei pe lună“, a fost replica preşedintelui de şedinţă Lucian Dindirică (PSD). „Creşterea modică de care vorbiţi este de 25% la clădirile rezidenţiale şi de 50% la terenuri“, a intervenit, din nou, Teodor Sas. 

Care va fi noua valoare a impozitului pe teren

Într-adevăr, la impozitul/taxa pe teren pe hectar, pentru terenurile situate în intravilanul municipiului Craiova, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, creşterea este de 50%. Astfel, pentru zona A, impozitul crește de la 9.459 lei/ha, la 14.189 lei/hectar, pentru zona B de la 7.151 de lei/ha la 10.727 lei/ha, pentru zona C de la 4.893 de lei/ha la 7.340 de lei/ha, iar pentru zona D de la 2.324 de lei/ha la 3.486 de lei/ha. Revenind la clădirile nerezidenţiale, cu excepţia clădirilor aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde cota de impozitare a crescut cu 300%, la restul cota se menţine la nivelul din 2021. Ba chiar apare şi o diminuare.

Cota adițională la impozitul/taxa pe clădiri, pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor juridice, va scădea la 10% (de la 20%). În schimb, cota adițională la impozitul/taxa pe clădiri, pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice, clădiri nerezidențiale care se află în zona pilot – „Lipscănia Craiovei“, care nu respectă prevederile Regulamentului Local de Urbanism cu privire la aspectul exterior al clădirilor, va fi de 50%. Majorarea se va aplica însă începând cu anul următor constatării. În ceea ce priveşte impozitul pentru clădirile rezidenţiale şi pentru autoturisme, acesta va fi doar indexat cu rata inflaţiei de 2,6%. Pentru mijloacele de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%. 

Care impozite cresc, de fapt, la Craiova. Ce taxe se vor plăti pentru baruri şi restaurante

Pentru anul 2022, se propunea o revenire la nivelul normal a texelor pentru desfăşurarea activităţilor din domeniul HoReCa, după ce în 2021 acestea au fost reduse la jumătate. Într-un final, după ceva discuţii, cuantumul taxei pentru eliberarea/avizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activității restaurantelor şi barurilor, în 2022, a rămas neschimbat. Asta înseamnă că pentru o suprafață de până la 50 mp, taxa va fi tot de 477 de lei/an, pentru o suprafaţă desfăşurată între 51 mp şi 150 mp taxa va fi de 954 de lei, între 151 mp si 300 mp suprafață desfășurată taxa va fi de 1.749 de lei, pentru 301 mp – 500 mp taxa rămâne la 2.120 de lei, iar pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată de peste 500 mp taxa fi de 2.385 de lei/an. 

Taxele și impozitele locale, pentru anul 2022, au fost aprobate de CL Craiova cu 19 voturi „pentru“, șase împotrivă (PNL) și două abțineri. PSD deține majoritatea în Consiliul Local, având 14 consilieri din 27 (trei sunt de la PER). Noul nivel al taxelor şi impozitelor din Craiova a fost votat şi de consilierii USR, după ce toate propunerile venite de la aceştia au fost agreate de grupul PSD. 

Ce înseamnă clădire nerezidenţială

Clădirea nerezidenţială reprezintă orice clădire care nu este rezidenţială și este folosită pentru activități de birou, administrative, de agrement, comerciale, de cult, cultură, de educație, financiar –bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice, precum și activități similare, indiferent de utilizare și/sau denumire, fără ca aceasta să intre în categoria clădirii rezidențiale.

Clădirile sau spațiile unde se înregistrează sedii secundare și puncte de lucru se consideră că sunt folosite în scop nerezidențial. De asemenea, clădirile în care nu se desfășoară nicio activitate sunt considerate nerezidențiale, dacă aceasta este destinația care reiese din autorizația de construire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS