7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe taxe se vor plăti în Craiova, în 2022

Ce taxe se vor plăti în Craiova, în 2022

Ce taxe se vor plăti în Craiova, în 2022. După ce am prezentat impozitele pe care le vor plăti craiovenii anul viitor şi toate taxele de parcare instituite în Bănie prin hotărâre de Consiliu Local, încheiem seria articolelor privind nivelul taxelor şi impozitelor din Craiova, pentru anul 2022, cu câteva exemple de taxe.

Unele au rămas neschimbate, altele au crescut cu câţiva lei, din cauza indexării cu indicele inflaţiei (2,6%), în timp ce altele au scăzut. A apărut, însă, şi o taxă nouă, de care se vor lovi cei care au construit fără autorizaţie, iar, ulterior, vor să intre în legalitate. Astfel, începând cu anul 2022 va fi instituită o taxă specială pentru eliberarea adeverinței privind edificarea / extinderea construcţiei fără autorizație de construire. Aceasta va fi la același nivel cu taxele pe care autoritatea locală le aplică pentru construire.

„S-a luat această măsură pentru a descuraja persoanele fizice sau juridice care construiau fără autorizație de construire și solicitau, ulterior, intrarea în legalitate doar în baza unei amenzi, al cărei cuantum era mai mic decât costul autorizației de construire“, a fost explicaţia executivului din Primăria Craiova. Cuantumul acestei taxe va fi de 0,5% din valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale (construcţii destinate locuirii şi anexe) şi de 1% din valorea impozabilă a clădirii nerezidenţiale. 

Ce taxe se vor plăti în Craiova, în 2022. Ce taxe se plătesc pentru ocuparea temporară a domeniului public

Dacă aveţi de gând să desfăşuraţi activităţi comerciale temporare pe domeniul public, trebuie să ştiţi că taxele vor rămâne, în mare, aceleaşi. Spre exemplu, taxa pentru ocuparea temporară a terenurilor aparţinând domeniului public şi privat, cu standuri/module/tonete stradale, măsuţe etc, pentru vânzare, expunere, diferenţiată pe zone de atracţie comercială, este următoarea: Zona 0 – 7 lei/mp/zi; Zona 1 – 5 lei/mp/zi; Zonele 2 şi 3 – 4 lei/mp/zi. Pentru ocuparea temporară a locurilor publice pe o perioadă mai mică de 10 zile, nivelul taxelor de mai sus va fi majorat cu 300%.

În schimb, taxa pentru ocuparea temporară a terenurilor aparținând domeniului public și privat, în scopul amplasării de tonete/măsuţe pentru comercializarea de carte-presă şi prestări de servicii, diferențiată pe zone de atracție comercială, este mai mică: 3 lei/mp/zi (Zona 0), 2 lei/mp/zi (Zona 1) şi un leu/mp/zi (Zonele 2 şi 3). Aici, nivelul taxelor se majorează cu 300% pentru ocuparea temporară a locurilor publice pe o perioadă mai mică de 3 zile. 

S-a scumpit divorțul pe cale administrativă

În continuare, taxa pentru folosirea temporară a locurilor publice cu căsuţe/corturi proprii la sărbători, festivaluri şi târguri pentru activităţi de comerţ – alimentație publică va fi de 33 de lei/mp/zi, pentru folosirea temporară a domeniului public sub 5 zile, şi de 10 lei/mp/zi, pentru folosirea temporară a locaţiei mai mult de 5 zile (la fel ca în 2021). Dacă corturile sau căsuţele sunt puse la dispoziţie de Primăria Craiova, taxa pentru folosirea temporară a locurilor publice la sărbători, festivale şi târguri pentru activităţi de comerţ – alimentație publică este alta. Şi anume 46 lei/mp/zi, pentru folosirea temporară a locaţiei sub 5 zile, şi 23 lei/mp/zi, pentru folosirea temporară mai mult de 5 zile. 

Iată şi alte exemple de taxe practicate de Primăria Craiova: taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală – 9 lei, taxa pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare – 23 de lei, taxa pentru eliberarea atestatului de producator şi viza anuală a acestuia – 98 de lei. Doar taxa de divorţ pe cale administrativă a mai crescut puţin. Dacă în 2021 taxa a fost de 550 de lei, anul viitor cine va solicita divorţul pe cale administrativă va plăti 564 de lei. 

Ce taxe se vor plăti în Craiova, în 2022. Taxele de la stadionul de atletism, reduse până la jumătate

Pentru anul viitor, Primăria Craiova şi Consiliul Local au decis diminuarea unor taxe locale, pentru cei care doresc să beneficieze de facilitățile stadionului de atletism (arena de 5.000 de locuri construită cu 10 milioane de euro, bani de la bugetul local). Astfel, pentru evenimente atletice şi maratoane internaţionale taxa din 2022 va fi de 10.000 de lei/zi, la jumătate faţă de anul în curs. Pentru evenimente atletice şi maratoane locale, judeţene, regionale sau naţionale, taxa va fi de 5.000 de lei/zi, în loc de 7.000 de lei/zi, în timp ce pentru evenimente cu public, altele decât cele atletice, taxa a fost redusă la 10.000 de lei/zi, de la 15.000 de lei/zi. La stadionul de atletism s-a impus și o taxă nouă, pentru antrenament pe suprafaţă înierbată: 1.000 de lei/oră pentru maxim 19 persoane şi 1.500 de lei/oră pentru minim 20 de persoane. 

În ceea ce privește stadionul de fotbal, taxa de folosire a lui doar s-a majorat cu rata inflației. Prin urmare, un meci de Liga I, Cupa României, al echipei naționale sau preliminarii ale cupelor europene va fi taxat cu 50.129 de lei (48.859 de lei este taxa din 2021). Un meci din grupele unei competiții europene, inclusiv antrenament oficial, va fi taxat cu 123.807 lei/eveniment, față de 120.670 de lei. Evenimentele speciale, altele decât cele sportive, vor fi taxate cu 25.650 de lei/zi, față de 25.000 de lei, cât este taxa acum. 

Cât va costa accesul la Water Park

Şi accesul la „Craiova Water Park” s-a mai scumpit puţin, după ce taxele au fost indexate cu rata inflaţiei. Noile taxe de la Water Park sunt următoarele: 27 de lei/zi pentru copiii între 5 şi 10 ani, de luni până vineri; 40 de lei/zi pentru persoanele peste 10 ani, de luni până vineri; 38 de lei/zi pentru copiii între 5 şi 10 ani, în week-end; 56 de lei/zi pentru persoanele peste 10 ani, în week-end; 18 lei/zi pentru acces la saună, pentru persoane de peste 16 ani; 23 de lei/curs/copil, pentru cursurile de înot pentru copii.

Ar mai fi de menţionat că şi în 2022 se va acorda bonificaţia de 10%, pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitului/taxei pe clădire, teren şi mijloace de transport datorat pentru întregul an de către contribuabili. Taxele și impozitele locale, pentru anul 2022, au fost aprobate cu 19 voturi „pentru“, șase împotrivă și două abțineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS