1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGroapa de gunoi de la Mofleni se extinde către Water Park

Groapa de gunoi de la Mofleni se extinde către Water Park

Depozitul Ecologic de la Mofleni unde se duce tot gunoiul din judeţul Dolj cere autorizaţie de mediu pentru deschiderea unei noi celule.

La acest moment Depozitul are şase celule dintre care una închisă, patru au depozitarea sistată, iar cea de-a şasea este aproape plină. Drept urmare, ECO SUD a început din vara acestui an construirea celei de-a şaptea celule.Acum face demersuri pentru autorizarea ei la Mediu.

În acest scop, „A.P.M. Dolj anunţă publicul interesat asupra şedinţei de dezbatere publică privind documentaţia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru activitatea încadrată conform prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, şedinţă care va avea loc la APM Dolj, în data de 05.01.2022, ora 1300”, se arată într-un anunţ al APM Dolj.

Groapa de gunoi de la Mofleni

Craiovenii pot să-şi spună nemulţumirea faţă de existenţa unui depozit de gunoi în oraş

Anunţul trebuie luat în seamă de către craioveni, fiindcă până la data 05 ianuarie 2022 pot să trimită către Agenţia de Mediu observaţiile legate de acest subiect. Nu de puţine ori, oraşul Craiova a fost sufocat de mirosul pestilenţial degajat de la Groapa de gunoi din Mofleni. Cea mai afectată de prezenţa Depozitului de Gunoi fiind populaţia din zonă, iar obiective precum Parcul Tineretului şi Water Parkul sunt ocolite din cauza mirosului greu. Din păcate extinderea Depozitului înseamnă apropierea tot mai mult a gunoiului de parc şi de parcul acvatic, construit pe bani europeni. Este un adevărat dezavantaj vecinătatea dintre un depozit de gunoi şi un spaţiu de agrement.

În celula şapte se va depozita şapte ani gunoi

Noua celulă va avea o suprafaţă de 42.729 mp şi o capacitate de 1.200.493 mc. În această celulă se va depozita gunoi pe o perioadă de şapte ani de la momentul deschiderii.


Celula 7 construită în anul 2021 are o perioada estimată de operare de circa şapte ani. Pentru asigurarea continuităţii serviciului de depozitare al deşeurilor la nivelul judeţului Dolj şi în conformitate cu prevederile Planului judeţean de gestionare al Deşeurilor din judeţul Dolj care prevede că Depozitul Ecologic Mofleni va asigura capacitate disponibilă până în anul 2046. Ulterior vor fi construite şi exploatate celulele 8-10. Celula opt urmând să aibă o durată de funcționare de circa cinci ani. Celula nouă urmând să aibă o durată de viaţă de circa 10 ani, iar celula 10 urmând să aiba o durată de funcționare de circa un an, urmând ca în final să fie exploatat compartimentul ce unește celulele„, se arată în Rportul de amplasament necesar revizuirii autorizaţiei integrate de mediu.

Depozitul de gunoi de la Mofleni


„Este vorba despre următoarea celulă a Depozitului. Vorbim de revizuirea Autorizaţiei de mediu pentru că urmează să fie pusă în funcţiune o nouă celulă. Celula şapte vine în paralele cu celulele vechi. Proiectul când a fost conceput, a fost conceput cu un anumit număr de celule. Acum a venit rândul celulei şapte. Este o procedură care trebuie parcursă şi depinde de administraţia de la Mediu. Celula şase este ajunsă spre finalul exploatării. Procedura pentru obţinerea Avizului de la Mediu este puţin mai lungă”, a precizat directorul EcoSud, Roxana Manea.

Depozitul de deșeuri de la Mofleni
Depozitul de deșeuri de la Mofleni –

Groapa, poluare nesemnificativă

Pentru obţinerea Autorizaţiei de mediu, EcoSudul a comandat un Rportul de amplasament necesar revizuirii autorizaţiei integrate de mediu şi Plan de gestionare a disconfortului olfactiv. Conform acestora, concluziile sunt că aerul, apa, solul, peisajul,sănătatea populaţiei şi biodiversitatea su sunt afectate substanţial.
Concluzia studiului este că impactul Depozitului Ecologic Mofleni asupra sănătății populației şi asupra mediului este nesemnificativ”, se arată în Raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS