Un bloc de pe Calea Bucureşti din Craiova, care fusese ridicat până la primul nivel, a fost demolat până la fundaţie de către dezvoltatorul imobiliar. O situaţie inedită în Bănie, având în vedere că astfel de acţiuni aveau loc, de regulă, doar după o decizie definitivă a instanţei, care venea după ani de procese.
Aşa s-a întâmplat în cazul unei construcţii de pe bulevardul Ilie Balaci (chiar vizavi de stadion) şi, mai nou, cu un bloc construit pe Calea Severinului. Numai că în cele două cazuri mai sus menţionate s-a procedat la demolarea unor etaje construite ilegal, nu a întregului imobil. Acum, situaţia stă cu totul altfel şi se poate spune că este o premieră în Craiova.
Pe Calea Bucureşti, după ultimul bloc turn înainte de pasajul Electroputere, pe partea stângă a sensului de mers spre ieşirea din municipiu, demarase construirea unui bloc. Un lucru obişnuit în Craiova, având în vedere explozia din ultimii ani a pieţei imobiliare. Zona era una bună, ţinând cont şi de vecinătatea cu Electroputere Mall, iar dezvoltatorul imobiliar împânzise imediat perimetrul construcţiei cu bannere cu varianta finală a imobilului. Nu s-a mai ajuns însă până acolo, pentru că tot ce se construise a fost doborât, brusc, la pământ. „Ce se întâmplă cu blocul de pe Calea Bucureşti, cel vizavi de mall? A fost construit până la primul nivel, iar acum este demolat. Nu a mai rămas nimic din construcţie, se sparge şi fundaţia“, ne-a sesizat un cititor GdS.
Bloc de pe Calea Bucureşti, demolat până la fundaţie. Constructorul s-ar fi întins mai mult decât îi permitea autorizaţia
Blocul de pe Calea Bucureşti indicat de respectivul cititor era, joi, o grămadă de moloz. Din toată construcţia nu mai rămăsese decât fundaţia, care şi ea urma să fie demolată. De acest lucru se ocupa, joi, un muncitor cu un buldoexcavator dotat cu picamăr. Acesta spărgea de zor betonul, iar, la cum arăta fundaţia, urma să aibă mult de lucru. Cum s-a ajuns în această situaţie? Constructorul s-ar fi întins mai mult decât îi permitea autorizaţia, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale Craiova.
Aceştia au precizat, pentru GdS, că dezvoltatorul imobiliar în cauză avea toate actele şi autorizaţiilor, numai că ele nu băteau cu situaţia din teren.
„Am primit unele sesizări de la cetăţeni legat de acest bloc. Oamenii susţineau că suprafaţa construită este mai mare şi că se încalcă domeniul public. Am verificat cele sesizate şi au fost constatate unele neconcordanţe între situaţia din documentele care au stat la baza obţinerii autorizaţiei de construire şi situaţia din teren. Constructorul ne-a prezentat toate documentele, avea toate avizele şi autorizaţiile, doar că au existat unele neconcordanţe şi lucrările au fost sistate. Am sesizat mai departe Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru că situaţia nu mai era de competenţa noastră. Se pare că lucrările au atins şi domeniul public, aşa că dezvoltatorul imobiliar a fost nevoit să demoleze tot ce construise şi să o ia de la capăt. Am înţeles că acum se află în proces de reautorizare“, au explicat oficialii Poliţiei Locale Craiova.
Ce ne-a transmis dezvoltatorul imobiliar
Am luat legătura şi cu dezvoltatorul imobiliar, la numărul de telefon afişat pe bannerul de prezentare a imobilului. Din postura de posibili clienţi, am aflat că „este o problemă, deocamdată, cu blocul de la Craiova“ (firma ar fi din judeţul Argeş) şi că vom fi contactaţi „atunci când apare autorizaţia şi se reia lucrarea“. Am încercat să vorbim şi cu reprezentantul din acte al firmei care derulează acest proiect imobiliar, dar ni s-a transmis scurt că „nu doresc să fiu deranjat de Gazeta de Sud“.