0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, cu un ochi la tobogan, cu altul la containere

Craiovenii, cu un ochi la tobogan, cu altul la containere

La 10 zile de la montarea primelor containere supraterane, destinate deşeurilor reciclabile, în Craiova, cetăţenii au păreri împărţite. Unii spun că sunt binevenite, alţii spun că vor duce dorul toboganelor sau că este dificil să ţină în locuinţă mai mulţi recipienţi pentru colectare selectivă, apoi să „plimbi” gunoiul cu liftul. Sunt voci care ridică şi problema locurilor de parcare care sunt „înghiţite” de platformele destinate containerelor. La rândul său, operatorul de Salubritate, SC Iridex Group Salubrizare spune că a golit primele containere supraterane şi mai are de montat câteva sute în cartierele oraşului.

Craiovenii aruncă deşeurile reciclabile la containerele speciale

În cartierul 1 Mai, prima locaţie în care au fost montate noile containere supraterane de tip Easy, parte din craioveni par mulţumiţi de noul sistem de colectare. De altfel, ei au şi început să arunce selectiv, drept dovadă faptul că operatorul a golit azi din acest cartier primele containere.


„Eu locuiesc într-un bloc turn, avem tobogan, dar este bine că au adus aceste containere pentru reciclabile. Este o treabă bună. Nu-i o problemă. Oamenii trebuie să se obişnuiască. În blocurile turn sunt lifturi şi proprietarii pot să coboare să aducă gunoiul la acest containere.”, spune un locatar din cartierul 1 Mai în timp ce goleşte din pungi deşeurile în containerele marcate.

Dacă locatarii din blocurile turn văd cu ochi buni montarea noilor containere, cu atât mai mult acestea nu trebuie să fie o problemă pentru proprietarii din blocurile cu patru etaje. „Este bine că le-au adus. Proprietarii parcă le aşteptau. Nu ştiu cum va fi în blocurile turn, că se desfiinţează toboganele. La blocurile de patru etaje nu este probleme. Poate la turnuri că până coboară o persoană de 70 de ani este mai greu. Pe de altă parte este bine fiindcă unde sunt tobogane sunt şi şobolani, aşa scăpăm de ei. Vom vedea ce se întâmplă în timp„, a spus Mihai Ştefan, preşedintele Asociaţiei de proprietari 15-1 Mai Stadion.

Gunoiul, vârstnicii şi liftul

În alte cartiere, cei mai nemulţumiţi par a fi locatarii din blocurile turn.

„Cum să facă asta? Suntem proprietari, nu locatari, noi am plătit să avem această tubulatură. Unii vecini s-au conformat și coboară o dată, de două ori pe zi, cu găleata sau cu sacul de gunoi, la tomberoane. Dar curentul pe care-l folosim când coborâm cu liftul să ducem gunoiul cine-l plătește, Primăria?”, întreabă un craiovean din cartierul Nicolae Titulescu.


Afectate sunt persoanele în vârstă şi cele bolnave, spun cei mai mulţi dintre craioveni. „Într- un bloc turn, cu 10 etaje, există locatari în vârstă, ce se mobilizează cu dificultate. Aşa cum sunt ghenele azi, bătrânii pot face câțiva pași să arunce gunoiul la „tobogan”. Ce vor face când vor trebui să coboare, să meargă prin ploaie, frig, zăpadă, până la containerele supraterane? Îmi puteți răspunde, va rog?„, întreabă o craioveancă din cartierul Brazda lui Novac.
Problema vârstnicilor este pusă pe tapet de cei mai mulţi dintre craiovenii nemulţumiţi de montarea acestor containere supraterane.


„Încercăm civilizaţia, dar ar trebui să se gândească că sunt oameni în vârstă cărora le va fi greu să se deplaseze în afara blocului. Să nu mai punem problema că atunci când se strică liftul sau se opreşte curentul, ce va face un om în vârstă care locuieste la etajele superioare”, spune o craioveancă din Brazda lui Novac.

Containerele supraterane îi lasă pe craioveni fără locuri de parcare

Primele containere au fost golite

Pierderea locurilor de parcare din preajma blocurilor de locuinţe este o altă problemă pentru craiovenii care stau la bloc. O platformă destinată containerelor supraterane este echivalentul a două sau trei locuri de parcare. Din acest punct de vedere, craiovenii înjură cu năduf containerele.


„Au venit în urmă cu trei zile la noi în zona asociaţiei de proprietari. Prima reacţie a locatarilor a fost de nemulţumire, că au dispărut câteva locuri de parcare. Eu nu am o problemă cu acest lucru pentru că este domeniul public. Problema este alta, în acea locaţie se sparge frecvent conducta de apă caldă sau conducat de apă rece. Chiar s-a întâmplat acest lucru, în momentul în care se făcuse acea platformă. Acum am văzut că oamenii au început să pună deşeurile reciclabile în aceste containere”, spune Tudor Ştefan, preşedintele asociaţiei de proprietari 10 Rovine.


Ieri, operatorul de salubirtate a montat containere supraterane şi în cartierul Brazda lui Novac


Au venit azi ( ieri,15.12.2021 n.r.) şi au aşezat containerele şi la blocul nostru. Au dispărut două locuri de parcare. Să vedeţi ce o să fie pe lângă blocuri, o să arunce pungile cu gunoi direct de pe balcon. Aici sunt şi două blocuri turn„, spune un craiovean din cartierul Brazda lui Novac.

Containere

Au fost golite primele containere supraterane cu maşinile speciale tip Easy

„Astăzi, golim containerele supraterane, din zonele: 1Mai, Valea Roşie – Sărari, Calea Bucureşti, partea dreaptă ce cuprinde şi parte din cartierul Lăpuş.
Până în acest moment au fost amplasate 424 de containere supraterane, în următoarele cartiere: 1 Mai, Valea Roşie, Sărari, Lăpuş, Calea Bucureşti, Rovine, Brazda lui Novac. Pentru a putea face o trecere cât mai ușoară, la noul sistem de colectare separată a deșeurilor menajere, ghenele vor funcţiona, în paralele cu containerele de tip Easy, timp de 30 de zile după ce au fost montate containerele supraterane. După cele 30 de zile, toboganele de gunoi din blocurile turn vor fi închise „, a spus Ana Maria Predilă, purtător de cuvânt SC Iridex Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS