Primăria Craiova dă 8,5 milioane de lei pentru Masterplanul de apă. Consiliul Local Craiova se va întruni miercuri, în şedinţă extraordinară, pentru a aproba o ultimă rectificare a bugetului local, pe anul 2021.
În contul primăriei au mai intrat 5.000.000 de lei, sumă provenită de la bugetul de stat din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul în curs, şi 3.566.000 de lei, din sumele încasate din impozitul pe venit la bugetul de stat. Aceştia din urmă erau destinaţi pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea autorităţilor locale sau judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici.
Numai că municipalitatea a asigurat deja, din bugetul local, plata salariilor și funcționarea Operei Române Craiova, Teatrului de Copii și Tineret „Colibri“ și a Filarmonicii „Oltenia“ în anul 2021. Aşa că suma de 3.566.000 de lei repartizată Craiovei de la bugetul de stat va fi redirecţionată, la rândul ei, către alte activități pentru care nu s-a putut asigura finanțarea integrală până la finele anului 2021, după cum se menţionează în proiectul de hotărâre.
Primăria Craiova dă 8,5 milioane de lei pentru Masterplanul de apă. Ce presupune proiectul
Prin urmare, cei 8.566.000 de lei intraţi în bugetul local din cele două surse de venit vor fi folosiţi pentru cofinanțarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj în perioada 2014-2020”, din care face parte şi Craiova. Mai exact, pentru lucrările efectuate în municipiu, în perioada 2020-2021. Vorbim aici de Masterplanul de apă al Doljului, un megaproiect european de 445.831.222 de euro prin care 22 de localităţi din judeţ, inclusiv Craiova, vor beneficia de apă potabilă de calitate şi de canalizare.
Termenul de finalizare a proiectului este anul 2023, unele lucrări demarând încă din 2020. Proiectul este derulat de Compania de Apă Oltenia şi a fost împărţit în 15 contracte de lucrări, cinci de achiziţii utilaje şi două de servicii. Din investiţia totală de 445.831.222 de euro, 374.615.605 euro sunt costurile elegibile, iar 71.215.617 euro reprezintă costurile neeligibile – TVA.
Pe unde se mai introduce canalizarea în Craiova
Lucrările de introducere și extindere a sistemului de canalizare în Craiova, executate în cadrul Masterplanul de apă al Doljului, continuă. În prezent, se lucrează la periferie, în partea de est a municipiului, potrivit primarului Lia Olguța Vasilescu.
„Se mărește aria de introducere și extindere a sistemului de canalizare pe străzile de la periferia orașului. În ultimele zile, constructorul a început lucrările pe alte patru străzi din zona de est a orașului. Se lucrează pe străzile Aleea 2 Gârlești, Drumul Apelor, Plaiul Vulcănești și Stejarului, unde se montează conducta principală de canalizare, dar și căminele de vizitare aferente“, a anunțat, pe Facebook, edilul Craiovei. Potrivit edilului, în paralel au loc lucrări de extindere a rețelei de apă pe aleea Dunării, din cartierul Romanești, și se execută lucrări de refacere a sistemului rutier pe străzile Brăila, Muntenia și pe aleile Șerban Cantacuzino I și Șerban Cantacuzino II.
Pe lângă rectificarea bugetară mai sus menţionată, consilierii municipali vor lua act, în şedinţa de miercuri, de două demisii, ambele din tabăra PSD. Este vorba de demisia consilierului local Cristian Vasilcoiu, propunerea PSD pentru funcția de secretar de stat la Ministerul Muncii (acum este consilier al ministrului Marius Budăi), şi de demisia viceprimarului Craiovei, Daniela Barbu, propunerea PSD Dolj pentru postul de prefect al județului.