0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj"Ninge" în Bariera Vâlcii

„Ninge” în Bariera Vâlcii

Într-un cartier al Craiovei „ninge”, spun locuitorii. Nu ninge cu zăpadă ci cu praf de cărbune şi cenuşă de la coşurile Electrocentralei din Bariera Vâlcii.
Oameni buni…de câteva zile ninge abundent în Bariera Vâlcii. Nu ninge cu zapadă, aşa cum ar fi normal, ci cu”otravă”, spune un craiovean pe pagina sa de Facebook
.

În fapt, craioveanul se referă la praful de cărbune şi cenuşa de la Electrocentrale Craiova II. În perioada de iarnă acesta este mai supărător ca în oricare parte a anului. Iarna este perioada în care Termo II merge cu motoarele turate pentru a produce căldură pentru oraş.
Craiovenii din această parte a oraşului spun că, cenuşa le otrăvește aerul zi de zi şi le distruge sănătate. Nu este o problemă nouă, de peste 30 de ani, craiovenii care locuiesc în cartierul Bariera Valcii spun aceeaşi veche poveste: CET II le întunecă viaţa. Cenuşa şi pulberile eliminate prin arderea carbunelui le distrug gradinile, aerul, sănătatea.

Cenusă depusă pe maşini/sursa foto:Facebook

Cenușă peste tot

Cenușa care provine de la coşul cazanului este ridicată de curenții de aer și învăluie întreaga zonă într-un nor întunecat, apoi se lasă peste case, pe copaci și îi face pe oameni să respire cu greutate. Locuitorii spun că probleme cu cenuşa au fost tot timpul, dar în perioada de iarnă situaţia devine insuportabilă. Noaptea e cel mai rău pentru că unităţile termocentralei merg la capacitate maximă. Ziua se văd însă efectele. Praful de cărbune este depus peste tot, oamenii îl mătură şi îl iau cu făraşul de pe terasele, pervazul caselor şi alei, de pe maşini. Toate curțile din vecinătatea CET II Craiova sunt pline de cenuşă şi praf de cărbune.

Oamenii din cartier sunt disperați din cauza prafului și cenușei care le otrăvesc aerul. De la maşini şi până la rufele puse la uscat, toate sunt acoperite de funingine. „N-a fost așa întotdeauna, doar de câțiva ani e cenușa asta din abundenţă„, spune un alt locuitor din Bariera Vâlcii.


Alţii spun: „Propunem doar atât. Să nu ne mai otravească plămânii. Să pună filtrele care trebuie. Să facă ceva pentru sănătatea oamenilor”, spune un alt locuitor din cartierul Bariera Vâlcii.

Suntem acoperiţi cu cenuşă!

Oamenii îşi strigă disperarea, dar nu sunt auziţi.

Cenuşă depusă pe terasa unei case/sursa foto/Facebook


Din păcate în ultimele zile calitatea aerului în Craiova a fost foarte jos, în special seara şi noaptea, dar nici dimineața nu este prea bine. Poluarea ne afectează pe toți, nu numai pe cei sensibili. Din păcate autoritățile au alte preocupări„, spune un localnic.
Oamenii au făcut zeci de sesizări, însă totul a fost în zadar, situația nu s-a schimbat. „Eu am mai făcut sesizare la Mediu și am primit răspuns că senzorii nu au măsurat valori în afara limitelor”, spune un alt craiovean.

Termocentrala din cartierul craiovean Bariera Vâlcii
Termocentrala din cartierul craiovean Bariera Vâlcii


„Atâta timp cât Termocentrala va funcţiona cu carbune problema nu se va rezolva. La câţiva zeci de metri de casele oamenilor se află rampa de cărbune unde sunt descărcate din vagoane mii de tone de cărbune. Când bate vântul nu poţi să stai cu ochii deschişi din cauza particulelor de funingine, cărbune sau ce o fi. Garda de Mediu o să vina, o să dea o amend modica pentru CET II şi noi tot aşa o să stăm. Chestia cu „ni s-a spus că nu trebuia să ne construim case aici” e o diversiune penibilă. Când CET II s-a construit aici, casele erau deja, într-adevar nu aşa multe ca acum, dar erau”, concluzionează un alt craiovean.

Poluarea se măsoară cu găleata

Grup energetic SEII Craiova

Garda de Mediu este singura în măsură să facă verificări şi să-i tragă de mânecă pe poluatori. Craiovenii trimit frecvent sesizări către Gardă şi totodată publicat pe rețelele de socializare mesaje și fotografii care arată construcțiile din cartier învăluite în praf de cărbune. Comisarii Gărzii de Mediu spun că SE Craiova II este obligată să-şi monitorizeze gradul de poluare. Monitorizarea se face cu „găleata”.


„Oamenii se plâng de cenuşă. Şi noi am avut sesizări. Chiar şi azi am primit pe e-mail o sesizare. Oamenii spun că de vreo trei zile se observă emisii la coşurile de la Electrocentrala din Bariera Vâlcii. Într-adevăr, acolo este şi depozitul de cărbune, apoi este banda de transport până la cazane. La ardere avem alt fel de pulberi, noi nu negăm acest lucru, dar oamenii trebuie să ştie că nu este bine să construiască la câţiva metri de CET II. Uzina asta are şi hibe, dar oamenii gestionează cum pot această situaţie. Cei care poluează, adică CET II trebuie să-şi monitorizeze singuri această activitate. Este o monitorizare cam empirică, de exemplu se pun nişte recipienţi, ca nişte găleţi în care se depun aceste pulberi, cenuşa. Apoi vine Agenţia de Mediu şi trage nişte concluzii, dar acesta este STAS-ul. Oamenii au dreptate, aceasta este realitatea, dar probabil trebuie să se aplice şi la noi un alt STAS. Să sperăm că în următorii ani vom scăpa de poluare fiindcă până în 2024 suntem obligaţi să renunţăm la producerea energiei pe cărbune”, a precizat Gheorghe Călinoiu, reprezentantul Gărzii de Mediu Dolj.


Din partea Agenţiei de Mediu nu am primit un răspuns. Am fost rugaţi să facem o solicitare scrisă şi vom primi răspunsul în cel mai scurt timp.

Poate vântul…

SE II Craiova

În schimb, reprezentanţii SE Craiova II spun că praful de cărbune este purtat de vânt până în zona de case.
Cu alte cuvinte, cenuşa se aşează, SE Craiova II îşi urmează procesul de producţie.
„Posibil să mai fie ceva cenuşă din cauza vântului, dar nu din alte motive. La momentul acesta mergem cu un singur cazan pe cărbune. Depozitul de cărbune este destul de bine etanşat, dar când bate vântul se mai ridică praful de cărbune”, spune Dan Vasile, directorul SE Craiova II.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS