9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalVine prima toaletă publică smart din Craiova. Unde va fi amplasată

Vine prima toaletă publică smart din Craiova. Unde va fi amplasată

Anul 2022 va aduce la Craiova prima toaletă publică smart. Achiziţia a fost finalizată de primărie la foc automat, iar acum se aşteaptă ca furnizorul să aducă toaleta şi să o monteze în locaţia aleasă de municipalitate.

Cel mai probabil, toaleta smart va fi amplasată în Grădina Botanică, unde a fost mereu criză de toalete. Viteza cu care s-au mişcat însă autorităţile locale este incredibilă. Ai putea chiar spune că licitaţia demarată a fost doar o simplă procedură care trebuia bifată, lucrurile fiind clare dinainte. Primăria Craiova a prins în bugetul pe anul 2021 banii pentru achiziţia unei astfel de toalete, dar achiziţia s-a făcut pe final de an. Şi asta extrem de rapid.

Licitaţia a fost lansată în sistemul electronic pe 25 noiembrie, iar ofertele erau aşteaptat până la data de 7 decembrie. Valoarea estimată a achiziţiei era de 167.500 de lei, fără TVA. Adică 199.325 de lei cu TVA, echivalentul a 40.000 de euro (cât al unei garsoniere din Craiova, confort II). Primăria a primit o singură ofertă, de la firma Comex Rom SRL din Bucureşti, pe care a evaluat-o repede şi desemnat-o câştigătoare. Totul în decurs de şase zile calendaristice. Contractul a fost atribuit în data de 16 decembrie, potrivit datelor din sistemul electronic, chiar la valoarea estimată de 167.500 de lei, fără TVA. Niciun leu mai puţin. 

Cine este firma Comex Rom

Societatea Comex Rom SRL are sediul în Capitală şi apare ca înfiinţată în anul 1991. Are ca principal domeniu „activități de colectare a deșeurilor nepericuloase“ şi este prima firmă care a adus în ţară toaletele ecologice mobile (1997), după cum se specifică pe site-ul firmei. Este vorba de „Eco Toilets“, marca sub care funcționează de mai bine de 20 ani societatea Comex Rom. „În anul 2007, în cadrul unui program pilot derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucuresti, Comex Rom a introdus pe piața românească un alt produs – toaleta automată racordabilă, cu spălare automată. În momentul de față, Comex Rom este cel mai mare operator de servicii în domeniul toaletelor automate racordabile, precum și în domeniul toaletelor ecologice mobile din România“, se menţionează pe site-ul firmei. 

Recent, firma din Bucureşti a livrat municipiului Cluj-Napoca patru astfel de toalete smart, tot la un preţ de garsonieră, dar la nivel de Cluj. Valoarea contractului a fost de 985.000 de lei, fără TVA, adică 246.250 de lei/bucată, un preţ mult mai mare decât cel care va fi plătit de Primăria Craiova (167.500 de lei). În 2019, alte patru toalete smart ajungeau la Cluj-Napoca, livrate tot de Comex Rom SRL şi tot la un preţ similar de 50.000 de euro/bucată.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, firma din Capitală figura, în 2020, cu 34 de angajaţi, o cifra de afaceri de 13.030.917 lei şi un profit net de 3.813.252 de lei. Profitul net realizat anual de Comex Rom SRL este în jurul sumei de 4 milioane de lei. În 2019, firma a avut un profit net de 4.155.649 de lei, iar în 2018 profitul net a fost de 3.971.457 de lei. 

Cum arată o toaletă publică smart

O toaletă publică smart poate fi amplasată în orice spațiu cu trafic pietonal intens (evident cu racordarea la rețelele locale de utilități) şi are avantajul că poate fi repoziționată ulterior, dacă se constată că este nevoie de ea pe alt amplasament. Concret, o astfel de toaletă se întreţine singură. Asta pentru că ea asigură în mod automat autocurățarea și autoigienizarea după fiecare utilizare și, într-o oarecare măsură, autogestionarea activităților specifice dintr-o cabină de toaletă publică. Astfel, ar mai fi nevoie de o intervenție minimală a personalului şi asta doar pentru înlocuirea curentă a consumabilelor și verificarea periodică a stării echipamentelor și instalațiilor din dotare. 

Prima toaletă publică smart va ajunge de luna viitoare la Craiova
Prima toaletă publică smart va ajunge de luna viitoare la Craiova (Foto: eClujeanul)

Toaleta smart dispune de un sistem de ventilare-aerisire, de dezinfectare şi uscare a suprafeței vasului de toaletă și a podelei, dar şi de un sistem de detectare a prezenței utilizatorului, pentru a împiedica o eventuală declanșare a procedurilor de închidere acces și cleaning cât timp există persoană în cabină.

Termenul de livrare a toaletei smart la Craiova, potrivit caietului de sarcini, este de 35 de zile de la semnarea contractului. Asta înseamnă că, de la sfârşitul lunii ianuarie, craiovenii vor putea folosi o astfel de toaletă. Produsul are o garanţie de doi ani, iar furnizorul va efectua pe cheltuiala sa toate testele pentru a asigura funcționarea produsului la parametrii normali și va instrui la fața locului personalul care se va ocupa de toaletă (angajaţii RAADPFL Craiova).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS