Primăria Craiova recunoaște că încălzirea locuințelor craiovenilor cu energie termică, din sistemul centralizat de încălzire al orașului ar fi putut fi mult mai ieftină.
Administrația locală a preferat să țină în brațe noua societate care furnizează agent termic orașului în detrimentul populației. De ce în detrimentul populației? Noua societate de termoficare nu prezenta încredere pentru producătorul de agent termic primar, în speță Sucursale Craiova II – CE Oltenia, iar municipalitatea a ales să plătească garanția cerută de producător. CEO a pus încă din vara anului 2021 această condiție, furnizarea agentului termic primar către oraș contra unei garanții. Primăria a fost la acel momen pusă, cum s-ar spune între ciocan și nicovală. A ales să ia bani de la bugetul local și să pună la dispoziția Complexului cele 10 milioane de lei cerute de operator.
Drept urmare, de la 1 noiembrie a.c s-a modificat tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice. Energia termică distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici s-a scumpit de la 415,30 lei/Gcal, la 487,41 lei/Gcal (TVA inclus). De asemenea tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice a crescut de la 701,93 lei/Gcal, la 930,93 lei/Gcal (TVA inclus). Tariful local pentru populație s-a majorat de la 390 lei/Gcal, la 462,11 lei/Gcal (TVA inclus).
Cu cât a subvenționat Primăria Craiova căldura craiovenilor
În cele din urmă primăria Craiova a subvenționat căldura popolației cu un procent mult mai mic decât ar fi putut să o facă. Pentru energia tremică furnizată prin PT-uri, primăria a acordat 5,19% din tariful energiei termice, iar pentru energia termică produsă în CT-uri a acordat 50,36%.
Subvenție de peste un milion de lei în luna noiembrie
Pentru primele facturi emise de Termo Urban cu noul tarif, Primăria Craiova a acordat o subvenție de peste un milion de lei.