0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe utilităţi s-au scumpit cel mai mult în acest an

Ce utilităţi s-au scumpit cel mai mult în acest an

Utilităţile s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, iar creşterea tarifelor s-a resimţit din plin în buzunarele craiovenilor. Căldura, energia electrică, gazele naturale, apa şi canalizare precum şi gunoiul s-au scumpit semnificativ de mult spre disperarea multor cetăţeni.

Apa şi canalul, anul şi scumpirea

S-a scumpit apa
S-a scumpit apa

Din iulie 2021, craiovenii au plătit mai scump apa şi canalizarea. Scumpirea s-a regăsit în factura pe care abonaţii CAO au plătit-o în luna august. Preţul apei a ajuns la 4,48 lei/mc fără TVA. Tariful la canalizare a crescut la 3,36 lei/mc fără TVA. Fix cu un an în urmă, 2020, avusese loc o altă scumpire. Atunci, Compania de Apă Oltenia a anunțat că, „începând cu data de 01.07.2020, în conformitate cu decizia ANRSC nr. 74/02.06.2020, preţurile şi tarifele la apă şi canalizare vor fi următoarele”: Preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare va fi de 4,26 lei/mc fără TVA. Tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare va fi de 3,13 lei/mc fără TVA.

Canalizare mai scumpă de la 1 iulie
Canalizare mai scumpă de la 1 iulie


Acelaşi lucur s-a întâmplat şi în vara acestui an, craioveanii au fost anunţaţi că apa şi canalul se scumpesc.


„Începând cu data de 01.07.2020, în conformitate cu decizia ANRSC nr. 74/26.05.2021, preţurile şi tarifele la apă şi canalizare vor fi următoarele:Preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare va fi de 4,48 lei/mc faraTVA. Tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare va fi de 3,36 lei/mc fara TVA.La preţul pentru apa potabilă şi la tariful pentru canalizare se aplică TVA în cotă de 9%“, se arăta în adresele trimise către asociaţiile de proprietari din Craiova.

Drept urmare, craiovenii fie că locuiesc la bloc sau la casă au fost să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru apa consumată, dar şi pentru cea uzată.În ultimii ani, serviciile de apă şi canal s-au tot scumpit.Creșterea tarifelor la apă și canal în Craiova s-a făcut încontinuu în paralel cu programul de modernizare și îmbunătățire a rețelelor de apă și canalizare.
Prin urmare, craiovenii susțin din propriul buzunar modernizările pe fonduri, derulate de furnizorul de apă și canal al orașului, Compania de Apă Oltenia (CAO).

La gunoi, un leu în minus în 2021, unul în plus din 2022

Platforma de gunoi îngropată
Platforma de gunoi îngropată

Cu gunoiul alta a fost situaţia în anul 2021, s-a schimbat operatorul, s-a schimbat tariful şi modalitatea de taxare. Prin urmare, schimbările au avut loc tot în luna iulie a anului 2021. Locul operatorului de salubritate, SC Salubritate Craiova SRL, societatea primăriei, a fost luat de un operator privat, SC Iridex Group. De la această dată, craiovenii nu au mai plătit un tarif operatorului ci o taxă specială de salubrizare către Direcţia de Impozite şi Taxe. Surpriza a fost că taxa pentru gunoi a scăzut începând cu 1 iulie 2021.
Noua taxă este în cuantum de 11 lei/lună/ persoană, pentru utilizatorii casnici (taxă distinctă pentru deșeuri reziduale – 9 lei; taxă distinctă pentru deșeuri reciclabile – 2 lei), şi 144 lei/mc, pentru utilizatorii non-casnici care refuză încheierea contractului cu operatorul de salubritate. Asta în timp ce la SC Salubritate craiovenii plăteau 12,82 de lei/persoană/lună, iar persoanele juridice plăteau un tarif de 126 de lei/mc /persoanele juridice.

Cuantumul taxei speciale de salubrizare se stabilește și se aprobă anual prin hotărâre a Consiliului Local. Aşa s-a întâmplat şi în data de 13 decembrie 2021 când consilierii locali au vota creşterea taxei. Cuantumul taxei speciale de salubrizare propusă spre aprobare pentru Municipiul Craiova, aferentă anului 2022 a fost stabilită, astfel: pentru utilizatorii casnici – persoanele fizice,este de: 12 lei/persoană/lună compusă din: – taxa distinctă deșeuri reziduale 9 lei/persoană/lună; – taxa distinctă deșeuri reciclabile 3 lei/persoană/lună;
–pentru utilizatorii non-casnici care refuză încheierea contractului cu operatorul de salubrizare, instituită în conformitate cu art. 26 alin. (1) lit. c) din Legea serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, este de 144 lei/mc”.

Creşterea a fost doar pentru populaţie:

„Această creștere a tarifului doar pentru populație, la acest moment, se datorează necesității acoperirii costurilor pentru îndeplinirea indicatorului de colectare separată aferent anului 2022 (mai mare cu 10% fata de 2021), inclusiv în ceea ce privește acoperirea costurilor cu infrastructura necesară atingerii acestui indicator”, preciza la acea dată Adela Plăcintescu, reprezentant ADI ECODOLJ.

Căldura s-a scumpit de trei ori în 2021

Punct termic
Punct termic

În 2021, căldura craiovenilor s-a scumpit de trei ori. Energia termică a înregistrat un salt spectaculos care a ars buzunarul craiovenilor. În luna aprilie, când locul lui SC Termo SRL a fost luat de Termo Urban, craiovenii s-au trezit peste noapte că au de plătit un tarif mai mare pentru căldură și apa caldă. Intrarea pe piață a noii societăți, SC Termo Urban a atras după sine și creșterea tarifului la energia termică. Prin urmare, craiovenii care sunt legaţi de sistemul centralizat de încălzire al oraşului au plătit furnizorului pentru facturile din aprilie 345,26 de lei/gigacalorie în loc de 282,74 de lei, cât plăteau până acum. Este o creştere substanţială, de 62,52 de lei/gigacalorie.

A doua scumpire

Nu au trecut cinci luni şi a avut loc o altă scumpire. Până la acel moment Termo Urban livra agent termic secundar prin PT la un tarif de 389,89 lei/Gcal şi prin CT la un tarif de 553,87 de lei/Gcal.

Căldura s-a scumpit
Căldura s-a scumpit

Tariful fiind subvenţionat, populaţia plătea operatorului un preţ de 345,26 de lei/Gcal.

După modificare, tariful a suferit următoarele creşteri:

agentul termic furnizat prin PT-uri va avea un tarif de 415,30 de lei/Gcal(TVA inclus), iar cel furnizat prin CT-uri va ajunge la 701,93 de lei/Gcal (TVA inclus). Prin urmare, faţă de vechiul tarif local de 345,25 de lei/Gcal, craiovenii au plătit începând cu 1 septembrie 390 de lei/Gcal(TVA inclus). La câteva luni distanţă, când nimeni nu se mai aştepta la o altă scumpire, preţul gigacaloriei a sărit în aer.

A treia scumpire

De la 1 noiembrie s-a aprobat modificarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, de la 415,30 lei/Gcal, la 487,41 lei/Gcal (TVA inclus). Totodată s-a aprobat modificarea tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice, de la 701,93 lei/Gcal, la 930,93 lei/Gcal (TVA inclus). Tarifului local pentru populație, a cresuct de la 390 lei/Gcal, la 462,11 lei/Gcal (TVA inclus).

Salt semnificativ în preţul gazelor şi energiei electrice

gaze
Prețul gazelor naturale exprimat de furnizorii care au rămas pe piață a crescut fantastic (Foto arhiva GdS)

Începând cu vara anului 2021, la gaze naturale au fost scumpiri între 20% și 25%, în timp ce la energia electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creșterile s-au situat între 5% și 7%. Preţul gazelor a explodat anul acesta. Cei care suferă cel mai mult sunt clienţii care au semnat contract de furnizare a gazelor din lunile octombrie sau noiembrie ale acestui an. Aceştia au semnat contracte pentru un preţ care ajunge chiar şi la 8,8 lei mc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS