2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVopseşti faţada fără autorizaţie şi ţi se reduce impozitul

Vopseşti faţada fără autorizaţie şi ţi se reduce impozitul

Cum trebuie să-şi zugrăvească faţadele caselor craiovenii care vor să beneficieze de reducerea impozitului cu 50 %? Ei trebuie să ştie că nu este nevoie de autorizaţie de construire dacă zugrăvesc faţada unui bloc sau a casei. Obligatoriu, vopseaua trebuie să aibă anumite nuanţe, impuse de primărie.

Este cunoscut faptul că Primăria Craiova a aprobat o reducerea cu 50 % a impozitului pe clădirile rezidențiale, pe o perioadă de 3 (trei) ani consecutivi, pentru acei proprietari care aleg să-și refacă fațadele.
Craiovenii trebuie să ştie din start că nu este nevoie de autorizație de construire pentru repararea fațadelor. Proprietarii trebui doar să respecte prevederile din Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelor, aprobat prin HCL nr. 505/2011 și modificat prin HCL nr. 231/2021. Conform acestuia, la refacerea fațadelor sunt acceptate lucrări de tencuială, zugrăveli, de vopsire sau aplicarea de placaje, iar culoarea fațadelor trebuie să fie albă sau beige.

Ce au de făcut proprietarii de la bloc

Dacă pentru proprietarii de case lucrurile sunt mai simple pentru cei de la bloc condiţia este să se mobilizeze toti locatarii dintr-un condominiu. Reprezentanţii Primăriei Craiova au explicat cum trebuie să procedeze aceştia. Iniţial, dacă ne aducem aminte, craiovenii au fost anunţaţi în vara anului 2021 că trebuie să zugrăvească şi să întreţină faţadele blocurilor. Notificările au venit de la Poliţia Locală.

La sfârşitul aceluiaşi an, primăria a menţionat în Regulamentul privind stabilirea nivelului taxelor şi impozitelor pe anul 2022 despre reducerea de 50%. Prin urmare, locatarii de pe o scară de bloc sau un bloc trebuie să se pună cu toţii de acord că vor să zugrăvească faţada blocului. Ei pot să apeleze la asociaţia de proprietari sau să-şi facă lucrările fără sprijinul acesteia. Este important acest lucru fiindcă proprietarii trebuie să folosească aceeaşi nuanţă de vopsea pentru zugrăvirea faţadei şi după caz să angajeze o firmă. Obligatoriu culorile alese trebuie să fie cele acceptate prin Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelor. În cuprinsul acestui se spune:

„Culorile recomandate pentru tencuiala decorativă sau vopsitorii exterioare pentru construcţii sunt culori pastelate cu parametrii de culoare minimă 230 în codul de culoare RGB (sistem general utilizat pentru definirea RGB (Red, Green, Blue) prin care sunt specificate pentru fiecare culoare care sunt cantităţile de Red – Roşu, Green – Verde şi Blue – Albastru care o compun. Prin amestecarea acestor 3 culori de bază în diferite proporţii rezultă şi celelalte culori.) Se vor utiliza combinaţii din nuanţe diferite ale aceleiaşi game cromatice. Se vor evita culorile închise, stridente sau saturate”, se spune în Regulament.

Nuanţele sunt acceptate prin Regulament

Următorul pas

După ce s-au pus de acord, locatarii pot să angajeze o firmă care să le zugrăvească faţada sau pot să facă acest lucru în regie proprie. Cel mai important de ştiut este faptul că nu este necesară o autorizaţie pentru aceste lucrări. Ulterior ei vor anunţa Poliţia Locală care vine să constate lucrările efectuate şi dacă s-au respectat condiţiile puse de primărie. Poliţia Locală va elibera proprietarului o Notă de constatare. Acesta o va anexa ulterior la cererea de acordare a reducerii cu 50% a impozitului pe clădire.


“Se aprobă procedura și criteriile de acordare a reducerii cu 50% de la plată a impozitului/taxei pentru clădirile rezidențiale pe o perioadă de 3 ani consecutivi, clădiri rezidențiale unde au fost executate lucrări de reparare/refacere a finisajelor exterioare prevăzute la art.6 alin 1, lit.b din Legea 153/2011 modificată”.


Proprietarii trebuie merg până la data de 25 ale lunii la Direcţia de Impozite şi Taxe. Reducerea cu 50% a impozitului pe clădirile a căror fațadă a fost zugrăvită se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care proprietarul depune actele doveditoare emise până la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Acestea trebuie depuse la DIT până la 31 martie. Aici vor obţine reducerea cu 50% a impozitului pentru o perioadă de trei ani. Trebuie precizat că nu pot să facă acest lucru proprietarii blocurilor de pe bulevardul Calea Bucureşti. Aceştia se supun condiţiilor altui regulament şi anume, a Regulamentul local privind stabilirea categoriilor de intervenții, în vederea reabilitării fronturilor construite în zona de acțiune prioritară „Calea București” din municipiul Craiova.
Pentru proprietarii de case lucrurile sunt mai simple. Ei pot să decidă singuri asupra modului în care îşi zugrăvesc faţada, cu cine şi ce culoare aleg, bineînţeles respectâd cromatica impusă.

Culori

Proprietarii trebuie să folosească doar anumite culori pentru fațadele clădirilor. Acestea sunt enumerate într-un regulament emis de primărie.
În cromatica fațadelor este permisă folosirea de tonuri închise cu condiția ca acestea să nu depășească 20% din fiecare fațadă luată distinct, după cum urmează:
La fațadele clădirilor cu maximum 3 nivele supraterane (inclusiv poduri cu posibilități de amenajare în mansarde):
a)pentru finisajul în câmp se vor folosi, în proporție de minimum 80% nuanțe pastelate din gama cromatică specificată la art.1, inclusiv alb;
b)pentru accente cromatice, în proporție de maximum 20%, se pot folosi nuanțe închise, din aceeași gamă cromatică cu culoarea de bază a fațadei sau din game cromatice armonizate, în cazul folosirii nuanțelor de alb pentru finisajul în câmp al fațadei, putându-se opta pentru orice tip de gamă cromatică a accentelor, cu condiția evitării nuanțelor stridente și saturate;
c)în cazul optării pentru aplicarea de placaje pe fațadă, de tipul piatră, lemn, cărămidă aparentă sau altele asemenea, proporția în care acestea se pot aplica poate fi de maximum 20% din suprafața totală a fiecărei fațade luate distinct, inclusiv în situația în care placajul se combină cu accente de culoare realizate conform literei b
)”.


La blocurile cu mai mult de trei etaje supraterane:


pentru finisajul în câmp se vor folosi, în proporție de minimum 80% nuanțe pastelate din gama cromatică specificată nuanțelor de beige și alb;


b)pentru accente cromatice, în proporție de maximum 20%, se pot folosi nuanțe mai închise, din aceeași gamă cromatică cu culoarea de bază a fațadei sau din game cromatice armonizate, în cazul folosirii nuanțelor de alb pentru finisajul în câmp al fațadei, putându-se opta pentru orice tip de gamă cromatică a accentelor, cu condiția evitării nuanțelor stridente și saturate;


c)în cazul optării pentru aplicarea de placaje pe fațadă, de tipul piatră, lemn, cărămidă aparentă sau altele asemenea, proporția în care acestea se pot aplica poate fi de maximum 20% din suprafața totală a fiecărei fațade luate distinct, inclusiv în situația în care placajul se combină cu accente de culoare realizate conform literei b).
d)se exceptează de la respectarea proporției de 20% indicată la lit.b) și c) diferențele de culoare și textură rezultate ca urmare a aplicării sistemului de „fațade verzi” rezultate prin realizarea de plantații în plan vertical pe înălțimea fațadei.”,Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelo
r

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS