Noul prefect de Dolj, Daniela Barbu, a avut parte, joi, de o învestitură ca la carte: cu sala plină de simpatizanţi. Doar se asista la o premieră în rândul PSD: prima femeie din partea Partidului Social Democrat care va deţine funcţia de prefect.
E drept că toţi cei prezenţi aveau ceva în comun cu noua „doamnă de fier“ a judeţului Dolj: carnetul de membru PSD. Nu au ratat momentul parlamentari de Dolj, directori de la direcţii din subordinea Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Craiova, consilieri judeţeni, chiar şi primarii unor comune din judeţ.
Evident că de la eveniment nu putea lipsi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, însoţită de viceprimarul Aurelia Filip. Cele două l-au flancat pe Antonie Solomon, adversarul din campanie al Olguţei Vasilescu şi aliatul de după campanie, venit în calitate de vicepreşedinte al CJ Dolj. Şi senatorul de Dolj Mihail Genoiu, fost primar al Craiovei, a avut o companie selectă: deputatele PSD de Dolj Alina Tănăsescu şi Eliza Peţa. De la Consiliul Judeţean a venit şi celălalt vicepreşedinte, Mihail Neaţu. A lipsit, oarecum surprinzător, preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile. El a avut însă un reprezentant, consiliera de cabinet Oana Bică, a cărei preocupare a fost să se întreţină amical cu Niculina Stoican. Celebra interpretă de muzică populară a fost însă prezentă la eveniment în calitate de consilier judeţean şi director al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“.
Noul prefect de Dolj, învestit prin videoconferinţă cu conducerea MAI
Revenind la evenimentul în sine, Daniela Barbu, fost viceprimar al Craiovei din partea PSD, a aşteptat cuminte să-i vină rândul la depunerea jurământului de învestire. Asta pentru că totul a avut loc în cadrul unei videoconferinţe cu conducerea Ministerului de Interne, în timpul căreia au fost trecute în revistă toate numirile de prefecţi şi subprefecţi care s-au făcut miercuri, prin Hotărâre de Guvern.
În total, s-au produs schimbări la conducerea a zece Instituţii ale Prefectului, iar fiecare dintre noii numiţi în funcţie au citit jurământul de credinţă. Timp în care toţi noii prefecţi şi subprefecţi a trebuit să stea în picioare atunci când intrau în direct. Şi asta după intervenţia ministrului Bode, care a cerut expres acest lucru, „fiind vorba de un moment solemn“.
Ministrul Bode: „Funcţia de prefect şi subprefect nu este un cadou politic“
O dată cu învestirea Danielei Barbu, au depus jurământul de învestire și noii subprefecți de Dolj, Mariana-Venera Popescu (Asociația Macedonenilor din România) și Nicușor Roșca (PNL), cel care până atunci a deţinut funcția de prefect. La final, ministrul Lucian Bode le-a cerut tuturor să înveţe bine legea, pentru a şti să o aplice, şi să acţioneze eficient şi profesionist, fără să ia decizii pripite. „Funcţia de prefect şi subprefect nu este un cadou politic, ci reprezintă un angajament serios pe care îl luaţi în faţa Guvernului României şi a cetăţenilor, pe care trebuie să îl onoraţi exemplar. Începând de azi, fiecare trebuie să îşi asume pe deplin rolul constituţional ce-i revine şi să fie un factor de echilibru politic şi administrativ“, a spus Bode.
„Traversăm în continuare o perioadă dificilă din punct de vedere pandemic şi este nevoie de efortul comun al tuturor instituţiilor statului pentru a o gestiona cu rezultate pozitive. Îi felicit pe cei care au depus jurământul de învestitură, jurământ care îi obligă să îşi îndeplinească cu onoare şi responsabilitate misiunile viitoare şi le doresc mult succes în activitate“, a mai spus Lucian Bode.
Nicio numire fără o mulţumire
După ce ministrul a terminat cu învestirile, iar comunicarea cu MAI s-a încheiat, a venit rândul celor numiţi să spună câteva cuvinte celor din sală. Prima a fost, cum era şi normal, Daniela Barbu. Noul prefect de Dolj a arătat că şi-a învăţat bine discursul, chiar dacă a avut o mică poticnire pe final, chiar la concluzie, dar a fost salvat de foaia din faţă. A început însă prin a mulţumi partidului, iar prima pe listă a fost Lia Olguţa Vasilescu.
Ca o paranteză, şi fostul consilier local Cristian Vasilcoiu, numit recent secretar de stat la Ministerul Muncii, şi-a prezentat mulţumirile punând-o în capul listei tot pe Olguţa Vasilescu.
Ce a spus noul prefect de Dolj
Revenind la prima declaraţie a Danielei Barbu ca prefect de Dolj, aceasta a fost una fără culoare politică. „Jurământul pe care l-am depus astăzi (joi – n.r.) mă onorează, dar mă și responsabilizează în același timp față de Guvernul României, față de locuitorii acestui județ. În decursul anilor am mai ocupat funcții de demnitate publică importante, cu reprezentare în afara granițelor țării, însă astăzi sunt aici ca reprezentant al Guvernului în teritoriu. De acum, mă voi ocupa de tot ceea ce înseamnă punerea în aplicare a programului de guvernare. Mă bazez pe sprijinul profesioniștilor din Instituția Prefectului, unităților din prima linie, serviciilor deconcentrate, unităților administrativ-teritoriale și, bineînțeles, mass-media.
În concluzie, aștept colaborare, implicare, bună-credință, empatie, asigurându-vă în același timp, cu aceeași atitudine, astfel încât instituțiile și administrațiile din județ să funcționeze prompt, eficient și în interesul oamenilor. Culorile politice sunt vizibile în campanie, acum este timpul să dovedim priceperea noastră. Vă mulțumesc tuturor și vă asigur că ușa mea este deschisă pentru cei care vor binele acestui județ și locuitorilor săi”, a afirmat Daniela Barbu.
Fostul prefect Nicuşor Roşca, lăsat singur printre pesedişti
Şi fostul prefect Nicuşor Roşca a mulţumit partidului, în cazul său lui Ştefan Stoica, preşedintele PNL Dolj. Nu a avut însă pe nimeni din partid alături, sala fiind plină de oamenii cu funcţii din partea PSD.
„Doresc să formăm o echipă, doresc să atragem cât mai multe proiecte de la Guvern, cât mai mulți bani pentru cetățenii acestui județ. Sper că vom colabora foarte bine și vom face acest lucru”, a spus Nicușor Roșca, în noua sa calitate de subprefect de Dolj. Acesta a vorbit liber, dar s-a cam încurcat în exprimare, susţinând că numărul mare de cazuri de Covid-19 raportat în Dolj şi situarea judeţului pe un loc fruntaş din acest punct de vedere ar fi o „reuşită“. Cel mai probabil, fostul prefect s-a referit la faptul că autorităţile au depistat foarte multe cazuri şi le-au izolat, pentru a împiedica o mai mare răspândire a virusului (asta ar putea fi o reuşită).
Cu ce se laudă subprefectul Venera Popescu: „Am fost cu declarațiile la ITM, la Pensii, la CAS“
La rândul său, celălalt subprefect de Dolj, Mariana-Venera Popescu, a recunoscut că nu are experienţă în administraţie.
„După cum știți, nu am experiență instituțională vastă sau aproape spre deloc. Am fost patru ani parlamentar din partea grupului minorităților naționale, reprezentând etnia mecedoneană. Vin după 25 de ani în profesia de economist în mediul privat. Activitatea mea consider că va fi foarte utilă și prin prisma funcțiilor mele de economist și director financiar, pe care le-am ocupat în privat. Ca economist, am fost cu declarațiile la ITM, la Pensii, la CAS, deci știu cât de importantă va fi digitalizarea în programul de guvernare. Sper să aduc un suflu nou, nu-mi doresc birocratizare, din contră, venind din mediul privat înțeleg că oamenii trebuie să fie canalizați spre rezolvarea problemelor, funcționarii trebuie să-și facă datoria cu bună-credință. Îmi doresc să avem o activitate bună în slujba tuturor locuitorilor”, a afirmat Mariana-Venera Popescu.