3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSingurul incinerator de deşeuri spitaliceşti din Dolj, la un pas să-şi reia activitatea

Singurul incinerator de deşeuri spitaliceşti din Dolj, la un pas să-şi reia activitatea

Singurul incinerator de deșeuri spitalicești din Dolj care a fost închis în urmă cu un an şi jumătate de Garda de Mediu urmează să fie redeschis.

Operatorul este pe punctul de a-şi primi autorizaţia de mediu de la A.P.M. Dolj. Agenţia de Mediu anunţa pe site-ul său în data de 08.12.2021″: APM Dolj anunţă publicul interesat cu privire la luarea deciziei de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru activitatea: “5.2. Eliminarea sau valorificarea deşeurilor în instalaţii de incinerare a deşeurilor sau în instalaţii de coincinerare a deşeurilor: b) în cazul deşeurilor periculoase, cu o capacitate de peste 10 t/zi”; conform Anexei 1 din Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, cod CAEN – Tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase; Cod CAEN 3821 – Tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, titular SC Eco San Clean S.R.L. – Punct de lucru comuna Sopot, T67, P3, judeţul Dolj”.

De ce a fost închis incineratorul de la Sopot

incinerator deseuri Sopot
incinerator deseuri Sopot

Incineratorul a fost închis în vara anului 2020 în urma unui control efectuat de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu. Controlul s-a făcut la solicitarea polițiștilor din cadrul Serviciului Arme Explozibili și Substanțe Periculoase. Aceștia au găsit, în luna mai, pe un câmp din Ilfov, deșeuri periculoase provenite din spitale.
Prin urmare, a fost demarată o amplă acțiune de control atât a poliției, cât și a Comisariatului Gărzii Naționale. Din această cauză au fost făcute controale la transportatori, colectori și eliminatori, adică incineratoarele. Controalele au fost efectuate în județele Ilfov şi Dolj și la București. În Dolj a fost verificat incineratorul din localitatea doljeană Sopot, respectiv firma Mediline. În urma controlului s-a depistat că incineratorul prezintă grave deficiențe. Instalația de ardere nu este conformă cu normele de mediu. Efectiv, la coșul de ardere toate emisiile erau eliberate în afară, în atmosferă. Firma care administra incineratorul a fost amendată şi activitatea acestuia suspendată.

S-a schimbat administratorul

deseuri medicale

La acest moment, administrarea incineratorului a fost preluată de o altă firmă, SC Eco San Clean SRL. Aceasta a făcut demersurile pentru autorizaţia de mediu şi aşteaptă demararea activităţii. „Noi ne-am reautorizat. Am depus anunţul şi autorizaţia ne va fi dată cel târziu săptămâna viitoare. În cel mai bun caz vom începe activitatea în cel mult două luni. Acum incineratorul nu este funcţional. Urmează să semnăm contracte, să avem firmă de transport. Clienţii noştri pot fi spitale, clinici, policlinici, tot ce înseamnă mediu generator de deşeuri sanitare. Între timp noi am reparat şi am pus la punct instalaţia de monitorizare de mediu”, a precizat Dan Stoichiţescu, reprezentant firmă.

Garda de Mediu, cu ochii pe incinerator

Incinerator

Garda de Mediu confirmă că Incineratorul de la Sopot este încă nefuncţional, dar este pe punctul de a porni motoarele. „Incineratorul de la Sopot pe perioada anului 2020-2021 nu a funcţionat. Acum şi-a schimbat acţionarul. Acesta a preluat instalţia şi avea de remediat nişte deficienţe pe zona de emisii. Adică să aibă o instalaţie standardizată de automonitorizare a indicatorilor poluanţi. Acest lucru s-a realizat şi au obţinut autorizaţia integrată de mediu de la APM. Noi vom verifica dacă instalaţia este conformă. Ştiu că la acest moment s-a făcut recepţia, dar nu are contracte în derulare. Ei au făcut probe tehnologice. Noi trebuie să-i monitorizăm şi aşteptăm să ne notifice când încep activitatea”, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar – şef al Gărzii de Mediu Dolj.
Faptul că Incineratorul de la Sopot este încă nefuncţional confirmă şi reprezentanţii Primăriei Sopot. „Incineratorul nu este funcţional la acest moment. Este o afacere privată. Eu trec zilnic pe acolo şi se vede clar că nu are activitate. Înainte de toate vă spun asta ca cetăţean al localităţii”, a precizat un reprezentant al administraţiei locale Sopot.

Incineratorul de la Sopot a costat două milioane de euro

Incineratorul de la Sopot este singurul din județ autorizat să incinereze deșeuri medicale. A fost inaugurat în 201. Incineratorul a costat două milioane de euro, iar inaugurarea a fost însoţită de scandal din cauză că este situat foarte aproape de locuinţele oamenilor, într-o zonă cu risc de inundații.
Deși toată lumea blama acest proiect, incineratorul a fost totuşi deschis. În prezent, cel mai apropiat incinerator care prei deșeurile medicale din zona Craiovei se află la Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS