Ce drumuri judeţene se pregătesc de asfaltare. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a făcut o radiografie a drumurilor pe care le are în administrare şi care se află în proces de modernizare sau vor intra în lucru, în 2022.
Doljul are, în total, 1.100 de kilometri de drumuri judeţene, iar la unele dintre ele, cum ar fi DJ 552 Craiova – Cetate şi DJ 561A, Giurgița – Moțăței – Pleniţa – limita cu județul Mehedinți, lucrările de modernizare vor fi gata în acest an. CJ Dolj a şi realizat un scurt video cu lucrările executate anul trecut, care începe şi se încheie cu cea mai spectaculoasă parte a modernizării unui drum judeţean, sectorul de la Râpa Roşie al DJ 552 Craiova – Cetate, un fel de „Transalpina de Dolj“, dacă este să ne luăm după serpentine.
De lucrări s-a ocupat firma craioveană Strade Bauunternehmung SRL, care a şi terminat de turnat primul strat de asfalt pe tronsonul II al drumului Craiova – Cetate.
150 km de drumuri județene, asfaltați în 2021
De altfel, potrivit preşedintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile, în 2021 au fost asfaltaţi aproape 150 de kilometri de drum judeţean.
„Aproape 150 de kilometri de drum județean au primit, în 2021, asfalt proaspăt turnat. Căile de rulare ale Doljului sunt într-un proces permanent de îmbunătățire și modernizare pentru a ne putea respecta angajamentul de a oferi locuitorilor județului conexiuni de calitate între localități. Fie că este vorba de lucrări de modernizare sau de întreținere, pe șantierele drumurilor județene s-a lucrat intens anul trecut.
Cele mai avansate lucrări sunt pe drumul județean 552, Craiova-Cetate, acolo unde s-au amenajat cu un prim strat de asfalt 63 de kilometri din cei 67,5 kilometri incluși în proiectul de modernizare. Și pe cea mai lungă arteră rutieră a județului, DJ 561A, Giurgița-Moțăței-limita cu județul Mehedinți, s-au asfaltat aproape 22 de kilometri, pe ambele tronsoane de drum. Modernizarea celor două drumuri se realizează cu finanțare europeană care se ridică la aproape 92 de milioane de euro“, a precizat Cosmin Vasile, pe pagina sa de socializare.
Ce drumuri judeţene se pregătesc de asfaltare. Drumul Craiova – Cetate aşteaptă stratul de uzură
La cele două drumuri judeţene mai sus menţionate s-a lucrat în plin anul trecut. De altfel, cei 67 de kilometri ai drumului Craiova – Cetate, a cărui modernizare a demarat în 2020, sunt asfaltați în proporție de 95%. Este vorba de primul strat de asfalt, care a fost finalizat în totalitate pe tronsonul II al drumului, între Râpa Roșie și Cetate (39,8 km), și aproape în totalitate pe primul tronson (Craiova – Terpezița). Lucrările vor fi reluate în primăvară, când va fi turnat și stratul de uzură pe DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vârtop – Caraula – Cetate.
Lucrările de modernizare a tronsonului II al drumului judeţean Craiova – Cetate sunt executate de Strade Bauunternehmung SRL, liderul asocierii din care mai fac parte Condor Păduraru SRL (Olt) și Hydrostroy AD (Bulgaria). Contractul de execuţie are o valoare de 99,3 milioane de lei (TVA inclus). La primul tronson al drumului, cu o lungime de 27,7 km, lucrează asocierea craioveană Domarcons SRL – Erpia SA, contractul având o valoare de circa 97 de milioane de lei.
Trecând la cel mai lung drum judeţean din Dolj, DJ 561A Giurgița – Moțăței – Pleniţa – limita cu județul Mehedinți (71 km), şi aici lucrările au fost împărţite în două loturi. Lucrările de modernizare a tronsonului II al DJ 561A Moțăței (intersecție DN 56) – Dobridor – Unirea – Plenița – limita cu judeţul Mehedinți au demarat în 2020 și sunt executate de Strade Bauunternehmung SRL, în asociere cu Panadria SRL (Olt). Valoarea contractului a fost de 78.942.719,31 lei (fără TVA), iar lucrările ar trebui finalizate în 2022. De tronsonul I al DJ 561A se ocupă asocierea Domarcons SRL – Erpia SA. Contractul are o valoare de 85.832.169,84 lei (fără TVA).
Ce drumuri judeţene se pregătesc de asfaltare. Mai este de lucru şi la „drumul lubeniţelor“
În 2022 vor continua lucrările şi la DJ 542, limita județului Olt – Amărăștii de Sus – Amărăștii de Jos – Dăbuleni, cunoscut ca „drumul lubeniţelor“. Vorbim aici de un contract de aproape 10 milioane de euro, lucrările fiind executate de asocieriea Domarcons SRL – Alpha Construct Sistem SA – Mineralport SRL. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a precizat că, anul trecut, pe DJ 542, pe o lungime de peste 25 de kilometri, între orașul Dăbuleni și limita cu județul Olt, s-a turnat un strat nou de mixtură asfaltică, iar traficul se desfășoară în condiții foarte bune.
„Și pe drumul județean DJ 463D, între Bulzești și limita cu județul Vâlcea, s-a ajuns la operațiunea de turnare a primului strat de asfalt, pe o lungime de 7 kilometri. De asemenea, modernizarea drumului DJ 606C, pe o lungime de aproape 5 kilometri, în comuna Gogoșu, s-a finalizat, iar lucrarea a fost recepționată. Toate aceste proiecte de modernizare sunt finanțate din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală II“, a anunţat Cosmin Vasile.
Acesta a mai amintit şi de întreținerea drumurilor județene realizată din fondurile proprii ale judeţului, prin SPLDP, societatea din subordinea Consiliului Județean Dolj care administrează aceste artere. 26 de kilometri de drum au beneficiat, în 2021, de covoare asfaltice noi. „Anul acesta vom continua lucrările pe șantierele deschise, dar vom deschide și noi șantiere pe alte drumuri județene. Este vorba de drumurile DJ 652B, între DN 65C – Călineşti și limita cu județul Olt, și DJ 606A, între Breasta și limita cu județul Mehedinți, pe care le-am inclus pe lista proiectelor pentru care facem demersuri să le finanțăm prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny»“, a conchis preşedintele CJ Dolj.
Se lucrează și la drumul Valea Stanciului – Padea
În lucru mai este şi drumul judeţean 561B, tronsonul de 12 km dintre Valea Stanciului (Horezu Poenari) şi Padea. Pentru modernizarea acestui drum au fost obținute fonduri europene în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.
Contractul de lucrări a fost atribuit, în septembrie 2020, asocierii Strade Bauunternehmung SRL – Panadria SRL, care a venit cu cea mai bună ofertă calitate – preț. Lucrările vor fi finalizate în acest an, constructorul Strade Bauunternehmung SRL oferind o garanţie de cinci ani. Contractul de execuţie are o valoare de 30.429.757,42 lei (fără TVA).