Sute de craiovenii s-au înghesuit ieri încă de la primele ore ale dimineţii în faţa sediilor Direcţiei de Impozite şi Taxe. Cetăţenii au venit ca să-şi plătească taxele către bugetul local pe anul 2022. Unii au venit să se pună la coadă încă dinainte de începerea programului de lucru cu publicul.
Cozile s-au întins pe zeci de metri în faţa sediilor Fiscului, pe trotuar. Oamenii s-au grăbit să achite creanţele către bugetul local deşi mai au timp până la 31 martie să-şi plătească creanţele către bugetul local cu reducere de zece la sută.
Cu alte cuvinte, motivul înghesuielii de la ghișee este bonificația de 10% la impozitele pe clădiri, terenuri, mijloace de transport dacă acestea sunt achitate pentru întregul an până la data de 31 martie.
Trebuie spus că cei care nu intenţionează să obțină bonificația pot să plătească în două tranşe, una în primele trei luni ale anului, cealaltă în perioada 1 iulie – 30 septembrie.
La sediul din Piaţa Centrală, ieri, funcţionarii abia făceau faţă sutelor de persoane venite să-şi achite datoriile. Nici angajaţii de la sediile secundare din cartiere cum ar fi Craioviţa Nouă, Brazda lui Novac şi celelalte centre nu au avut timp să respire. Reducerea de zece la sută acordată celor care îşi plătesc integral impozitul până la 31 martie a fost primul motiv care i-a făcu pe craioveni să stea în frig şi ploaie ca să ajungă în faţa ghişeelor DIT.
Cei mai vârstnici spun că au pus ban pe ban ca să plătească la început de an dările la bugetul local, iar reducera cântăreşte greu pentru cei cu venituri modeste.
Craiovenii, sfătuiţi să plătească impozitele online
În loc să stea cu orele la cozi, craiovenii sunt sfătuiţi să-şi plătească taxele şi impozitele online, folosind site-ul Ghişeul.ro. Reprezentanţii DIT Craiova îi îndeamnă pe craioveni să genereze un cont pe Ghişeul.ro ca să plătească taxele şi impozitele rapid, fără să plece de acasă. Aici pot fi plătite simplu, cu un card bancar, toate impozitele, taxele și amenzile . Directorul DIT Craiova, Elena Bonescu a explicat cum trebuie să procedeze aceştia şi a punctat şi câteva situaţii individuale.
„Ne facem logare pe contul creat pe Ghişeul .ro cu user-ul şi parola transmise în prealabil. Intrăm în contul personal şi efectuăm plata. Aici găsim toate creanţele, indiferent dacă sunt taxe sau impozite, vedem aici inclusiv bonificaţia. În partea stângă, pe site se regăsesc creanţele datorate şi suma totală , în partea dreptă selectez suma pe care vreau să o plătesc. De exemplu, taxa pentru salubrizare nu se plăteşte pe tot anulanul, este o taxă lunară, termen de plată este până pe 25 ale lunii următoare. În acest caz contribuabilul selectează suma pe care vrea să o plătească. Ei pot să-şi modifice cuanutumul pe care vor să-l plătească şi în cazul impozitelor. La impozitul pe proprietate sunt două termene de plată, îmi selectez din totalul de plată primul termen de plată 31 martie. Taxa de parcare de asemenea are termen de plată 31 martie a.c.”, a explicat Elena Bonescu, director DIT Craiova.
Vrei să vinzi maşina, plăteşti impozitul
Dacă o persoană vrea să înstrăineze un bun mobil trebuie să aibă toate restanţele achitate, iar pentru bunul înstrăinat plăteşte impozitul pe anul în curs.
„Când se încheie un contract de vânzare pentru un bun mobil, organul fiscal aplică viza şi certifică că impozitul s-a plătit. Dacă, cel care vinde, vine în luna ianuarie 2022, creanţele nu se găsesc ca fiind de plată pentru că termenul de plată nu este scadent. Dacă vine în februarie cu declaraţia de scădere din evidenţa fiscală, tot aşa, nu datorează creanţa pe bunurile imobile sau alte bunuri mobile şi contractul se vizează de către noi. Apare restanţă numai taxa care are data scadentă în luna respectivă. De exemplu, dacă cetăţeanul înstrăinează un mijloc de transport în luna ianuarie are scadentă luna următoare taxa de salubrizare. Dacăvânzarea are loc în luna martie automat apare primul termen de plată al impozitului şi creanţa este exigibilă, jumătate din ce datorează pe întregul an. Atunci trebuie să plătească până la data scadentă„,
a mai explicat Elena Bonescu, director DIT Craiova.
Unde poţi plăti taxele
Primăria Municipiului Craiova – Direcţia İmpozite şi Taxe informează cetățenii că programul de lucru la ghișeele instituţiei, în perioada 10.01.2022-31.03.2022 este următorul:
–punct de încasare Calea Bucureşti nr. 51C (Piaţa centrală) în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 08:30 – 16:00 si miercuri între orele 08:30 – 18:00;
–punct de încasare str. Mitropolit Firmilian nr. 14 de luni până vineri între orele 08:30 – 16:00;
-punct de încasare Craiovita Noua (Bulevardul Oltenia Bl.65A1- parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;
–punct de încasare Brazda (Str. Doljului,nr.37, Bl. G4, parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;
–punct de încasare Rovine (Str. Nicolae Iorga,nr.31, Bl. E1, parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;
–punct de încasare 1 Mai (Str. Independentei nr. 12, Bl.7, parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;
–punct de încasare Lapus (Calea Bucuresti, nr.137,Bl.T6, parter), de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00;
–punct de încasare Stadion ”Ion Oblemenco”(b-dul Știrbei Vodă, nr.36), de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00.