3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum şi-au scos ochii cu „iarbă colorată“ doi furnizori fideli ai RAADPFL Craiova

Cum şi-au scos ochii cu „iarbă colorată“ doi furnizori fideli ai RAADPFL Craiova

Megalicitaţia de aproape 3 milioane de euro pentru înverzirea Craiovei, demarată de RAADPFL Craiova în septembrie 2021, s-a încheiat cu scandal. La două din cele cinci loturi în care a fost împărţită procedura de achiziţie publică au apărut contestaţii, iar pentru contractul privind furnizarea de ierburi decorative Regia a fost obligată să reanalizeze oferta câştigătoare. Interesant este că pentru „iarba colorată“ se luptă două firme care au furnizat constant material dendrofloricol municipiului Craiova. Acum s-a lăsat cu acuze, ba chiar şi cu „dezvăluiri incendiare“, neprobate însă.

Afacerea „iarbă colorată“ pentru Craiova, despre care Gazeta de Sud a scris în septembrie 2021, este la un pas să se încheie. Nu în linişte, ci cu scandal. Asta pentru că s-a ajuns la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) cu două din cele cinci loturi în care a fost împărţită procedura de achiziţie publică.

Este vorba de acel acord cadru pentru „achiziţia de material dendrofloricol pentru toamna anului 2021 – 31.12.2022“, scos la licitaţie în toamna anului trecut, pentru care s-au luptat cinci firme. RAADPFL, Regia din cadrul Primăriei Craiova care administrează domeniul public, a demarat atunci o achiziţie cu o valoare minimă estimată de 535.753,45 lei şi maximă de 14.517.164,50 lei, fără TVA. O sumă uriaşă, care depăşea valoarea tuturor contractelor similare încheiate în ultimii trei ani. Contracte care au fost atribuite, de fiecare dată, aproape de valoarea maximă. De aici şi interesul pentru toate cele cinci loturi. 

Ce contracte a atribuit deja RAADPFL Craiova

Ce a cerut şi ce a primit RAADPFL Craiova? Regia a solicitat furnizarea de arbori – contract între 271.411,16 lei şi 5.422.707,50 lei, arbuşti – contract între 75.182,11 lei şi 3.228.159,50 lei, bulbi – contract între 69.655,80 lei şi 2.075.905 lei, ierburi decorative – contract între 15.895,10 lei şi 1.710.060 lei şi plante ornamentale – contract între 103.609,28 lei şi 2.080.332,50 lei (Valorile nu conţin TVA). Şi a atribuit şi contractele. Patru dintre ele.

Potrivit unui răspuns oferit GdS de RAADPFL, lotul de arbori a revenit firmei Oltenia Garden SRL, din Craiova, pentru o valoare totală a acordului cadru de 1.249.700 de lei + TVA. La fel s-a întâmplat şi cu lotul 2 – arbuști, atribuit către Oltenia Garden SRL pentru 290.000 de lei + TVA, şi lotul 5 – plante ornamentale, atribuit aceleiaşi firme pentru o valoarea totală a acordului cadru de 390.600 de lei + TVA. De fapt, Oltenia Garden SRL obţinuse toate cele cinci contracte, însă la lotul 3 (bulbi) şi lotul 4 (ierburi decorative) au apărut contestaţiile şi, implicit, scandalul. S-a lăsat cu acuze, ba chiar şi cu „dezvăluiri incendiare“, neprobate însă. 

Cum a pornit scandalul în afacerea „iarbă colorată“ pentru Craiova

Una dintre firmele care a furnizat constant Regiei material dendrofloricol s-a considerat, de data asta, nedreptăţită. Ecoprod SRL, societatea din Işalniţa care până la această achiziţie vânduse către RAADPFL Craiova marfă de aproape 2,2 milioane de euro, dintr-un total de 2,5 milioane de euro cât au însumat contractele de achiziţii încheiate în ultimii trei ani, s-a trezit pe dinafară.

De regulă, materialul dendrofloricol plantat în Craiova era furnizat de Oltenia Garden SRL şi Ecoprod SRL. Firma din Işalniţa tocmai ce a primit de la Primăria Craiova contractul de aproape 80.000 de euro pentru realizarea unui perete verde la Şcoala „Mircea Eliade“, dar nu a mai obţinut nimic din megalicitaţia de aproape 3 milioane de euro pentru furnizarea de material dendrofloricol pentru tot anul 2022.

Motivul scandalului: preţul mic oferit de firma câștigătoare pentru „iarba colorată“

E drept că, după atribuire, valoarea maximă de 3 milioane de euro s-a redus cam la 3 milioane de lei, dar suma ar putea fi suplimentată. Tocmai valorea prea mică a contractului pentru ierburile decorative a fost contestată de Ecoprod. În contestaţia depusă la CNSC la sfârşitul lunii noiembrie 2021, firma din Işalniţa a menţionat că Oltenia Garden nu deţine experienţa necesară pentru a livra bulbii şi ierburile decorative solicitate de RAADPFL, pentru ca apoi să se lege şi de preţul nejustificat de mic oferit pentru lotul 4 (ierburi decorative) – 214.200 de lei, fără TVA.

Cum şi-au scos ochii cu „iarbă colorată“ doi furnizori fideli ai RAADPFL
În categoria ierburilor decorative solicitate de RAADPFL intră stuful chinezesc, iarba japoneză, iarba roşie, iarba de pampas roz, iarba albastră sau trestia de China (Foto: flowerup.ro)

Ecoprod a mers şi mai departe, susţinând în contestaţie că a aflat din „piaţa de profil“ că două dintre firmele prezente la această licitaţie – Avelon Plant, cu sediul în Albeşti (Dolj), şi Fruct Prod Com SRL, din comuna Jiana (Mehedinţi), ar fi fost înfiinţate prin decizia unor „reprezentanţi ai Oltenia Garden“. Ecoprod a dat de înţeles că cele două firme ar fi în legătură cu câştigătoarea şi a solicitat excluderea celor trei din procedură. Informaţia nu a putut fi însă confirmată, aşa că nu a fost luată în calcul de CNSC. 

Cum şi-au scos ochii cu „iarbă colorată“ doi furnizori fideli ai RAADPFL Craiova. Ce a decis CNSC

Într-un final, Ecoprod şi-a retras contestaţia pentru lotul 3 (bulbi), dar a rămas fermă pe poziţii în cazul lotului 4. Cu alte cuvinte, a rămas să-şi scoată ochii cu Oltenia Garden cu „iarba colorată“. Mai exact, cu ierburi precum stuful chinezesc, iarba japoneză, iarba roşie, iarba de pampas roz, iarba albastră sau trestia de China. Bulbii solicitaţi de RAADPFL trebuia livraţi până la data de 31 decembrie 2021, altfel procedura pentru acest lot se anula de la sine. Cum se intrase deja în luna decembrie cu analiza contestaţiilor, RAADPFL a luat atitudine şi a ameninţat cu anularea procedurii, aşa că Ecoprod şi-a retras contestaţia.

Contractul pentru bulbi a revenit, prin urmare, tot firmei Oltenia Garden SRL, pentru o valoare totală a acordului cadru de 340.600 de lei + TVA, potrivit RAADPFL. Aşa că în dispută a mai rămas doar lotul cu ierburile decorative, pentru care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis anularea actelor prin care oferta firmei Oltenia Garden a fost declarată câştigătoare. CNSC a obligat apoi Regia din cadrul primăriei să reanalizeze oferta societăţii care a obţinut restul loturilor, în speţă Oltenia Garden SRL. Lucru care s-a şi întâmplat.

În răspunsul oferit GdS, RAADPFL Craiova a precizat că „lotul 4 – Ierburi decorative se regăsește în faza de evaluare financiară“. Consiliul a respins, ca nefondată, cererea prin care Ecoprod solicita anularea procedurii de atribuire, şi ca inadmisibilă capătul de cerere prin care solicita ca oferta sa pentru ierburi decorative să fie cea câştigătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS