1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieTaxa specială de salubrizare şi nelămuririle craiovenilor

Taxa specială de salubrizare şi nelămuririle craiovenilor

Taxa specială de salubrizare, cu precădere modul de plată al acesteia le ridică încă probleme craiovenilor. Oamenii spun că nu înţeleg dacă aceasta poate fi plătită lunar sau pe întreg anul, dacă poate fi plătită separat de celelalte impozite. De asemenea, mulţi craioveni nu ştiu că dacă îşi plătesc taxele şi impozitele online au posibilitatea să selecteze suma pe care doresc să o plătească.


Primăria cere acum să plătim dintr-un salariu minim aproximativ 420 de lei pentru taxa de salubrizare. Să ne explice şi nouă primăria cum poate un angajat care primeşte salariul minim pe economie să-şi plătească dările. Nu mai zic de pensionari. Pe scurt, acum la început de an, două persoane care împreună câștiga 3.000 de lei (suma a doua salarii minime) trebuie să dea înapoi aproximativ un salariu minim (taxa salubrizare 420 + întreţinere 600 + Electricitate 100 + TV 50 ron+ impozit teren 12 ron + impozit clădire 182 ron) = 1364 ron. Nu am pus la calcul dacă ar mai avea și autoturism în proprietate„, spune un craiovean.


Unii dintre contribuabili susţin că nu este corect ca primăria să-i oblige să plătească înainte (pe tot anul) pentru un serviciu neprestat cum ar fi colectarea gunoiului.

„Cum să plătesc înainte un serviciu prestat de o firmă privată. Iridexul vine şi ridică lunar gunoiul, eu de ce să plătesc înainte, de ce să nu plătesc lunar ca la celelalte utilităţi? Asta vreau să ştiu, pot să plătesc separat sau nu?”, întreabă o craioveancă.

Taxa specială de salubrizare nu se plătește pe tot anul

Directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Craiova a explicat cum se procedează pentru a plăti taxa specială de salubritate.

„Taxa specială pentru salubrizare nu se plăteşte pe tot anul. Aceasta este o taxă lunară, iar termenul de plată este până pe 25 ale lunii următoare. În acest caz contribuabilul selectează suma pe care vrea să o plătească, fie că plata se face fizic la ghişeu, fie că se face online pe Ghişeul.ro. Contribuabilii pot să-şi modifice cuanutumul pe care vor să-l plătească şi în cazul impozitelor. Pe Ghişeul.ro ne facem logare pe cont cu user-ul şi parola transmise în prealabil. Intrăm în contul personal şi efectuăm plata. Aici găsim toate creanţele, indiferent dacă sunt taxe sau impozite, vedem aici inclusiv bonificaţia. În partea stângă, pe site se regăsesc denumirile creanţele datorate, iar în partea dreaptă suma totală de plată. Tot în partea dreptă, în căsuţă, am posibilitatea să selectez suma pe care vreau să o plătesc. De exemplu, am taxa de salubrizare 450 de lei pe tot anul, dar eu post să selectez 36 de lei, adică 12 lei/lună pentru 3 persoane”, a mai spus Elena Bonescu.

Directoarea Direcției de Impozite și Taxe Craiova, Elena Bonescu,

Când trebuie plătită taxa specială de salubrizare

Craiovenii trebuie să mai ştie că taxa de gunoi se plăteşte până la data de „25 inclusiv a lunii următoare”. Lămuriri despre plata taxei speciale de salubrizare pot găsi şi pe site-ul Primăriei Craiova. Aici se spune: „aceasta achitându-se lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a prestat serviciul de salubrizare. Pentru neachitarea taxei speciale de salubrizare până la data scadentă, contribuabilii datorează organului fiscal local, începând cu ziua următoare scadenței, accesorii în cuantum de 1% pe lună sau fracție de lună de întârziere până la data plăţii”.

Nu poţi plăti cu orice card pe Ghişeul.ro

Craiovenii pot să plătească taxele și impozitele online
Craiovenii pot să plătească taxele și impozitele online

Alte probleme pe care le-au întâmpinat craiovenii atunci când au vrut să-şi plătească taxele şi impozitele online au fost legate de bănci. În sensul că anumite bănci nu sunt acceptate la plată pe site-ul Ghişeul.ro.

„As vrea să fac şi eu o precizare. Directorul DIT ne îndeamnă să plătim online, dar ceea ce doamna director nu ştie este că BCR nu este bancă acceptată de Ghişeul.ro. În această situaţie sunt foarte mulţi locuitori cu carduri bancare la BCR sau alte bănci care nu sunt agreeate„, spune o craioveancă.

În replică directorul DIT Craiova are următoarea explicaţie:

„Pentru contribuabilii care deţin un card bancar emis de o bancă care nu se regăsește în lista băncilor înrolate pe ghiseul.ro, aceștia pot solicita de la primăria de domiciliu înrolată în platforma online generarea credenţialelor”, a spus Elena Bonescu.

De ce strânge Primăria Craiova taxe pentru SRL-ul care adună gunoiul

Iridex
Iridex

O altă întrebare pe care şi-o pun craioveni în legătură tot cu taxa specială de salubrizare este următoarea: De ce colectează Primăria Craiova o taxă pentru o firmă privată ?
Este ştiut faptul că, de peste o jumătate de an craiovenii plătesc această taxă pentru gunoi. Banii sunt colectaţi într-adevăr de Primăria Craiova prin Direcţia de Impozite şi Taxe. Cu alte cuvinte populaţia plăteşte, primăria adună taxa apoi dă banii mai departe SRL-ului care strânge gunoiul din oraş precum şi depozitului de la Mofleni. Tranzacţia sumelor se face prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ(ADI).

„Circuitul taxei este prevăzut prin proiectul SMID (Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor – SMID din județul Dolj, proiect finanțat din fonduri europene în valoare de 54 milioane de lei) și este prevăzut în documentele instituționale care stau la baza proiectului (anexate cererii de finanţare)„, a precizat Adela Plăcintescu, director executiv ADI.

Platforma de gunoi îngropată
Platforma de gunoi îngropată

Cine este ADI? Este o asociere între toate administraţiile locale urbane şi rurale din judeţul Dolj care se ocupă de gestionarea deşeurilor la nivelul întregului judeţ.
Iridexul îşi primeşte banii pentru colectare, transfer şi sortare, iar EcoSudul, pentru depozitarea deşeurilor reziduale. Cele două societăţi private facturează serviciile prestate către primării prin intermediul ADI EcoDolj. Plata se face din taxa speciala de salubrizare care este colectată de primării prin Direcțiile de specialitate.
Facturile se emit pentru serviciile prestate în luna anterioara.

„Cele două societăţi ne transmit nouă cât au colectat și depozitat şi cât costă. Noi transmitem mai departe la Primării, după ce verificăm. Primăriile plătesc din taxa specială de salubrizare pe care o încasează de la populaţie şi persoane juridice. Banii ajung tot la noi, iar noi îi transmitem celor doi operatori”, a explicat Adela Plăcintescu, director ADI EcoDolj.

Ce facturi a plătit Primăria Craiova către cei doi operatori

DIT Craiova
DIT Craiova

În ultimele luni ale anului 2021, Craiova a avut de plătit către SRL-ul care adună gunoiul din oraş, dar şi către groapa de gunoi facturi de peste două milioane de lei pe lună.
În luna noiembrie 2021 Craiova a avut de plătit pentru colectarea gunoiului şi depozitarea acestuia la depozitul de la Mofleni un total de 2.454.226,52 de lei fără TVA.

Din această sumă operatorului de salubritate, Iridex, i-au revenit 1.444.617,22 de lei. La împărţirea banilor vine şi groapa de gunoi, aceasta a încasat 1.009.609,31 de lei. Craiovenii au plătit această factură în luna decembrie a anului trecut pentru cantităţile de gunoi ridicate în luna noiembrie.
Pentru luna decembrie, Primăria Craiova are de plătit către ADI ECODOLJ suma de 2.520.315,92 de lei fără TVA. Din această sumă 1.484.384,09 de lei vor pleca spre Iridex, iar cealaltă parte de 1.035.931,83 de lei merge către EcoSud. De asemenea banii vor fi luaţi din bugetul local, adică de la craiovenii care au plătit taxa specială de salubrizare către DIT Craiova.

Primăriile din judeţ strâng bani pentru Iridex şi EcoSud

Iride
Iridex

Acelaşi lucru se întîmplă şi în celelalte localităţi din Dolj. Administraţiile locale încasează taxa de la cetăţeni apoi îndestulează conturile ADI EcoDolj. De aici banii pleacă spre cele două entităţi, Iridex şi depozitul de la Mofleni. Acestea au transmis în prealabil către ADI ce cantităţi de gunoi au colectat şi depozitat, iar ADI a transmis facturile administraţiilor locale care au plătit sumele datorate.
De exemplu, localitatea Işalniţa a avut de plătit în luna noiembrie 45.966,07 de lei fără TVA. Aceştia au fost împărţiţi între Iridex şi EcoSud astfel: 30.254,69 de lei au mers către Iridex, restul de 15.711,38 de lei către groapa de gunoi de la Mofleni. În ultima lună din an primăria din Işalniţa a avut de plătit celor doi operatori o factură de 46.388,90 de lei fără TVA.
Cu cât localităţile sunt mai mici cu atât facturile pe care administraţiile locale trebuie să le adune de la populaţie sunt mai mici. De exemplu primăria Goicea a plătit în noiembrie 2021 o factură de 7.942,44 de lei fără TVA, iar în luna decembrie, 7.645,02 de lei fără TVA. De asemenea, primăria comunei Pleşoi a fost taxată cu 2.016, 96 lei în luna noiembrie şi cu 1.645,50 de lei în luna decembrie 2021.

S-a scumpit gunoiul

Craiovenii plătesc mai mult începând de la 1 ianuarie 2022 pentru gunoi. Taxa specială de salubrizare a crescut de la 11lei/lună/persoană la 12 lei/lună/persoană. În taxa de 12 lei care este astăzi în vigoare este prevazut atât tariful pentru Iridex cât și pentru EcoSud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS