5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCraiova. A început decolmatarea canalului Şerca

Craiova. A început decolmatarea canalului Şerca

Primăria Craiova a dat ordinul de începere a lucrărilor de decolmatare a canalului Şerca. Canalul pârâului Şerca are aproape 8 kilometri, se află în zona de luncă joasă a râului Jiu și prezintă colmatare din cauza depunerilor de material în timpul viiturilor, din prăbuşirea taluzurilor sau prin acumularea de diverse deşeuri şi corpuri străine, potrivit municipalităţii.

Aşa că a fost demarată o procedură de achiziţie a lucrărilor de decolmatare. Licitaţia a fost lansată în octombrie 2021, contractul de lucrări a fost atribuit pe 24 decembrie, iar execuţia a demarat în aceste zile. Lucrările au ca scop „eliminarea pericolului obturării acestuia prin îndepărtarea aluviunilor şi a mizeriei devărsate de ploi şi alte acţiuni ale locuitorilor din zona canalului Șerca“, după cum susținea primăria în caietul de sarcini.

Demararea lucrărilor a fost anunţată chiar de primarul Lia Olguţa Vasilescu, pe pagina sa de socializare. „Au început lucrările de decolmatare a canalului de preluare și acumulare Șerca, din partea de sud a orașului. Se vor executa lucrări specifice de decolmatare, curățare canal, taluzare maluri și transport deșeuri rezultate din decolmatare, pe o suprafață de aproximativ 8 kilometri. Canalul Șerca deservește o suprafață extinsă de terenuri și zone locuite aferente cartierelor Brestei și Popoveni și colectează apele pluviale și cele de suprafață rezultate în urma precipitațiilor și intemperiilor. Scopul acestei acțiuni este acela de a asigura curgerea naturală prin canal a apelor preluate și de a preveni inundațiile“, a scris, pe Facebook, edilul Craiovei.

Cât costă decolmatarea canalului Şerca

A început decolmatarea canalului Şerca. Lucrările sunt executate de firma Romwaclean Construct SRL, din Piteşti, specializată în servicii de ecologizare, decolmatare lacuri şi bălţi, curăţare şi dragare ape interioare, bălţi, canale şi lacuri. Contractul a fost atribuit pentru suma de 545.845,85 lei (fără TVA), adică 649.556 de lei (TVA inclus). O sumă cu 150.000 de lei mai mică decât valoarea estimată a achiziţiei – 800.000 de lei, cu TVA.

„Pentru aducerea secţiunii canalului la starea iniţială este necesară o cantitate totală de 300 mc terasamente, care datorită condiţiilor de amplasament (în zona intravilan) urmează a se executa în proporţie de 100% mecanizat. Se vor executa următoarele tipuri de lucrări: excavarea mecanizată a depunerilor; încărcarea şi transportul materialului aluvionar în afara zonei, la o distanță de maxim 10 km; împrăştierea şi nivelarea materialului în straturi succesive; readucerea terenului din zonele de acces ale utilajelor la o stare cât mai apropiată de cea existentă; mobilizarea utilajelor la şi la locul decolmatării“, se specifica în anunțul de participare la licitație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS