8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova recuperează greu banii de la firma care a întârziat reabilitarea blocurilor

Primăria Craiova recuperează greu banii de la firma care a întârziat reabilitarea blocurilor

Este cunoscut că în Craiova, reabilitarea termică din fonduri europene a blocurilor a iscat mare vâlvă. În primul rând proprietarilor li s-a spus că au de plătit o sumă, dar ulterior s-au trezit că au altceva de plătit. În al doilea rând, însăşi primăria s-a trezit că pierde fondurile fiindcă lucrările au înregistrat întârzieri faţă de graficele iniţiale. Drept urmare, primăria s-a întors împotriva constructorilor şi i-a acţionat în instanţă.
Dintre cei doi constructori, cel care are de plătit primăriei despăgubiri a intrat în faliment. Acum primăria nu-şi poate recupera banii şi stă la rând alături de ceilalţi creditori. Totuşi, municipalitatea a fost nevoită să recalculeze sumele pe care craiovenii le aveau de plătit pentru reabilitare
.

Blocuri reabilitate

Cum s-au întâmplat lucrurile în fapt. În toamna anului 2014, Primăria Craiova reuşea, cu greu, să încheie primele două contracte de finanţare pentru reabilitarea a două loturi de blocuri – unul de trei blocuri şi altul de 19 blocuri. Contractele au fost semnate de primărie în condiţii speciale. UE plătea grosul fondurilor – 60%, iar restul de 40% erau plătiţi de primărie şi locatari, ultimii plătind mai mult sau mai puţin, în funcţie de venitul pe membru de familie. Trebuie precizat că procentele acestea erau valabile doar pentru cheltuielile eligibile. Pentru cheltuieli neeligibile UE nu contribuia cu nici un ban. S-a stabilit că, dacă apar astfel de cheltuieli neeligibile, ele vor fi acoperite de autorităţi şi locatari. La lotul de trei blocuri, cheltuielile neeligibile s-au împărţit în mod egal, 50% primăria şi 50% locatarii, iar la lotul de 19 blocuri, 25% primăria şi 75% locatarii.

Primul lot

Pentru lotul de trei blocuri, Primăria Craiova a semnat contractul de servicii cu firma de construcţii AB Tehnica SRL în februarie 2015. Lotul de blocuri trebuia să fie gata în 6 luni de la data primirii ordinului de începere a lucrărilor. Când au expirat cele şase luni, era gata un singur bloc. Celelalte două imobile, nu au fost termine până la finalul anului. Prin urmare, proiectul de reabilitare termică şi-a încheiat termenul oficial şi tot ce s-a lucrat după această dată a intrat pe cheltuieli neeligibile. Banii urmând să fie daţi de primărie şi proprietari.

Al doilea lot

Blocuri
Reabilitare pe fonduri europene

La cel de-al doilea lot situaţia a fost şi mai rea. Licitaţia a fost câştigată de firma SC Remex SRL. Contractul de servicii cu această firmă a fost încheiat târziu, în iunie 2015. Ca şi la primul lot de blocuri, caietul de sarcini spunea ca blocurile să fie gata în 6 luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor, pentru a se putea încadra în termenul de 31 decembrie 2015. La sfârşitul lui decembrie, 2015, când s-a închis proiectul de reabilitare termică, erau gata doar patru din cele 19 blocuri. Restul de 15 imobile au intrat, prin urmare, pe cheltuieli neeligibile, fiind terminate mult mai târziu. Constructorul a avut nevoie de încă un an ca să finalizeze lucrările. Ultimele 4 blocuri din acest lot fiind recepţionate abia în septembrie 2016.

Banii, recuperaţi de la constructor în instanţă

La acel moment, reprezentanții celor două firme spuneau că știu de problemele legate de reabilitarea şi au început războiul în instanţă cu primăria Craiova. Instanţa Tribunalului Dolj a decis în cele din urmă că SC Remex SRL trebuie să plătească primăriei Craiova următoarele sume: „217.323,35 de lei şi 233.600,47 de lei către reclamant. Obligă pârâta către reclamant la plata sumei de 5.400 lei reprezentând cheltuieli de judecată”, se spune în Hotărârea nr. 870/2019. Problema cu care se confruntă acum Primăria Craiova este cea a recuperării banilor de la constructorul intrat în faliment. Autoritatea localtă aşteaptă la rând împreună cu ceilalţi creditori.

Anvelopare
Anvelopare


„Prin hotărârea nr. 870/2019, pronunțată de Tribunalul Dolj în data de 03.06.2019, rămasă definitivă prin decizia nr. 2504/2019 pronunțată de Curtea de Apel Craiova, în data de 19.11.2019, s-a admis cererea Municipiului Craiova prin care obligă SC REMEX SRL să returneze banii autorității locale.
SC REMEX se află în procedura generală de insolvență, iar autoritatea locală se află înscrisă cu creanțele la masa credală”, se arată într-un răspuns venit din partea repezentanţilor primăriei.

Primăria a recalculat cota proprietarilor

Anvelopare
Anvelopare

Reprezentanţii locatarilor din blocurile reabilitate spun că au cerut primăriei recalcularea sumelor pe care proprietarii le aveau de plătit.
„În ceea ce ne priveşte pe noi, ca asociaţie, am solicitat recalcularea sumelor pe care le aveau proprietarii de plătit. De exemplu, un apartament cu trei camere avea iniţial de plătit 700 de lei pe an, după recalculare s-a ajuns la 500 de lei pe an. Eu le-am cerut celor din primărie să-mi dea scris listele recalculate. Le-am pus la dispoziţie proprietarilor. Ştiu că primăria s-a judecat cu firmele care au întârziat lucrările şi din cauza cărora s-au umflat sumele. Recalcularea s-a făcut de anul trecut pentru toată perioada cât au de plătit. Primăria a câştigat procesul cu constructorul şi probabil din acest motiv au putut umbla pe sume. Problema este alta, ne-au comunicat listele cu taxele modificate, dar nu au făcut modificările la Taxe şi Impozite. Zilele acestea a venit un proprietar la mine şi mi-a spus că figurează la Impozite cu vechea sumă. I-am dat adresa de la primărie să meargă cu ea la Taxe şi Impozite, să rezolve”, spune preşedintele Asociaţiie de proprietari, Mihai Ştefan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS