7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocuitorii din Bariera Valcii: „Ajutooor! Suntem gazați și nu putem respira”

Locuitorii din Bariera Valcii: „Ajutooor! Suntem gazați și nu putem respira”

De fiecare dată când suflă vântul, cenușa de cărbune și zgura de la coșurile Electrocentralei II – CEO acoperă tot cartierul Bariera Vâlcii din Craiova, dar și cartierele învecinate, Brazda lui Novac, Rovine, Craiovița Nouă. Problema este veche. Dacă până acum mari probleme le ridicau localnicilor pulberile de la halda de cenușă și mirosul greu de cărbune, mai nou praful de cărbune din curtea uzinei și zgura de la coșurile cazanelor le otrăvesc sănătatea. Nu este nevoie de un sistem sofisticat de măsurare a gradului de poluare. Pulberile care întunecă tot cerul la orice rafală de vânt se văd cu ochiul liber. Stă mărturie a acestei poluări cenușa și praful de cărbune care acoperă casele, grădinile, plantele și tot ce este în jur. Localnicii nu au decât să o înlăture zi de zi cu mătura. Mai grav este că acest aer îmbâcsit cu cenușă și praf îl respiră craiovenii din această zonă tot mai des. Toate “vizitele” și amenzile Gărzii de Mediu au rămas fără nici un rezultat, iar poluarea a continuat.

Poluare/sursa foto:Facebook

La fel s-a întâmplat și weekendul trecut când poluarea a atins cote maxime. A fost de-a dreptul prăpăd. Vântul care a suflat cu putere, cu rafale de aproximativ 65 km/h a ridicat tot praful de cărbune din incinta uzinei și cenușa de la coșurile grupurilor energetice. Aerul a fost irespirabil, încărcat cu praf de cărbune și cenușă provenită de la cazanele care funcționează pe cărbune. Tot cartierul Bariera Vâlcii a fost acoperit de un nor negru de cenușă provenit din incinta SE II. Imaginile surprinse de locuitorii din această zonă par apocaliptice.

Revoltă pe rețelele de socializare

Revoltații oamenii au răbufnit pe rețelele de socializare, au sunat autoritățile, au sesizat Garda de Mediu. Cu toții spun că sunt revoltați și își strigă neputința, fiindcă până la acest moment nici o autoritate nu le-a venit în ajutor, iar reprezentanții Complexului Energetic Oltenia îi sfidează.

“Eu zic că primăria și CET-ul fac genocid în cartierul nostru, iar noi trebuie să ne adresăm unei instanțe europene pentru închiderea acestei monstruozitati“, spune un craiovean pe pagina de Facebook “Locuitori Bariera Vâlcii“.

Într-o altă postare, o craioveancă mulțumește ironic acelorași entități, autorităților și Complexului.

“Mulțumim CET-ului și autorităților, pentru grija pe care o au pentru mediu și sănătate cetățenilor acestui oraș!!“.

Poluare/sursa foto:Facebook

Comentariile și postările curg: „Garda de Mediu să vină să ridice probe de la față locului și să închidă acest generator de boli”, se spune într-un comentariu.

”Ajutooor. Suntem gazați și nu putem respira. Anunțați conducerea administrativă a orașului”, spune un alt locuitor din Bariera Vâlciu într-un comentariu la o postare cu o imagine care pare că prevestește o tornadă.

„De ani de zile, această companie de stat ne terorizează cu cenușă. O aruncă în aer, fără nici o urmă de reținere. Curțile sunt pline. A început să intre în case. Aerul este irespirabil. Pământul este cenușiu, acoperit cu pulbere. Nimeni nu face nimic ca să-i oprească. Nu mai vorbim de Garda de Mediu”, spune un alt craiovean.

Din cauza nepăsării autorităților și reprezentanților CEO, locuitorii din zona afectată au decis să facă un protest. Aceștia s-au mobilizat și au anunțat pe rețelele de socializare că se vor strânge în data de 05.02.2022 la poarta SE II Craiova în semn de protest față de otrăvirea sistematică prin poluarea frecventă a aerului.

Ce explicații au reprezentanții CEO

Întrebați oficial despre situația existentă la Craiova, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia au făcut următoarele precizări

„A fost înregistrat cod galben de vânt cu viteze care au depașit 65 km/h, rafalele spulberând pulberile sedimentabile din zona cazanelor de ardere, unde se lucrează la sistemul de etanșări și reparații canale gaze arse. În depozitul de cărbune, există doar în stiva doi cărbune stivuit și tasat. În această zonă nu sunt spulberări. Sistemul de benzi transportoare este parțial închis, iar sistemul de concasare este, din construcție, închis total. Anual sunt alocate sume pentru reparații în zonele în care se uzează etanșările existente și se impune înlocuirea acestora”, a precizat purtătorul de cuvânt al CEO, Elena Zamfir.

În fapt, reprezentanții SE II spun că aceste pulberi provin de la praful de cărbune și cenușă care este angrenată de rafalele de vânt în zonele neetanșeizate. Cărbunele vine pe calea ferată se descarcă printr-un circuit de benzi la alimentarea cazanelor, iar rezerva se depune pe un teren din incinta SE II. Banda de transport este parțial acoperită, dar din manipularea a milioane de tone de cărbune de-a lungul timpului se depune praf. Din cele trei depozite în unul singur mai este cărbune. Acesta este ulterior concasat ca să ajungă la o mărime de 3 cm bucata, dar concasarea se face într-o zonă acoperită. Ce cade de pe bandă în urma acestui proces este colectat. Praful provine și de la neetanșeitățile de la cazane. Zgura și cenușa pleacă pe circuite de transport închise spre halda de cenușă. Vântul puternic a angrenat praful de la cărbune și depunerile de cenușă.

Și Garda de Mediu a văzut poluarea

Ca urmare a celor petrecute la acest final de săptămână, Garda de Mediu a demarat efectuarea unui control la SE II Craiova.

Avem o echipă de comisari acolo.Marți vom finaliza acest control. Pulberile care poluează aerul provin cu siguranță de la instalațiile de ardere și de la depozitul de cărbune. Banda transportoare, sistemul de ardere lasă pulberi, cenușă în urma lor. Învelitoarea benzii, a cazanelor nu este etanșeizată, iar când bate vântul acesta spulberă aceste depuneri. Oamenii pe bună dreptate reclamă. Nu este prima dată când primim astfel de sesizări. Nu este prima dată când aplicăm amenzi poluatorului. S-a observat clar că au existat masive spulberări de pulberi din incinta SE II. Noi ne-am autosesizat și verificăm din ce cauză au loc aceste spulberări de fiecare dată când sunt rafale de vânt. Ei trebuie să ia toate măsurile necesare ca să nu mai existe aceste spulberări de pulberi. Ei au autorizație integrată de mediu în baza unui proiect depus la Agenția de Mediu. Ei trebuie să ia măsuri și să aibă o tehnologie modernă”, a precizat Gheorghe Călinoiu, reprezentantul Gărzii de Mediu Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS