Operatorul de salubritate din Craiova și întreg județul Dolj, Iridex Group Salubrizare S.R.L. – Salubritate București S.A. cere mai mulți bani pentru serviciile prestate. „Nivelul tarifelor şi taxelor speciale vor fi stabilite astfel încât să acopere costul efectiv al prestării serviciului de salubrizare, să acopere cel puţin sumele investite şi cheltuielile curente de întreţinere şi exploatare a serviciului de salubrizare, să încurajeze investiţiile de capital, să respecte şi să asigure autonomia financiară a operatorului”. Cu alte cuvinte, creșteri pentru prosperitatea Iridexului.
Dar de ce Iridex a solicitat ADI ECODOLJ modificarea tarifelor?
În primul rând, creșterea de la 1 ianuarie 2022 a salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună.
În al doilea rând a crescut cu 8,11% indicele prețurilor de consum pentru luna octombrie 2021 raportat la luna aprilie 2020. Și în ultimul rând, colectarea deșeurilor de la utilizatorii casnici, care locuiesc în zona cu blocuri din Craiova, se face cu alte autospeciale și din alte recipiente decât cele prevăzute prin SMID ceea ce implică alte costuri și altă structură decât cea avută în vedere inițial.
Noile tarife pe care operatorul le va percepe sunt următoarele. Tariful pentru colectarea separată şi transportul deșeurilor menajere reziduale crește la 230,64 de lei fără TVAtonă de la 202,98 de lei fără TVA/tonă. Tariful pentru colectarea separată şi transportul deșeurilor voluminoase, neasimilabile celor menajere, provenite de la populație crește de la 193,52 de lei fără TVA la 221,93 de lei/operație. Astfel de operațiuni au avut loc în Craiova în ultima perioadă. Pentru colectarea şi transportul deșeurilor similare reziduale generate de agenții economici / instituții, inclusiv deșeuri din piețe, deșeuri abandonate pe domeniul public şi deșeuri generate ocazional, tariful ajunge la 488,88 de lei/tonă și 116,84 de lei/mc fără TVA. Vechile tarife erau de 441,12 de lei/tonă, respectiv 105,43lei/mc. Iridexul are un tarif și pentru deșeurile provenite din construcții și demolări, acesta va fi de 124,38 de lei /mc față de 90 de lei/mc. Pentru ridicarea animalelor moarte de pe domeniul public şi predarea acestora către unitățile de ecarisaj sau instalațiile de neutralizare tariful ajunge la 340,03 de lei fără TVA, vechiul tarif fiind cu câțiva zeci de lei mai mic. Inclusiv tarif ul pentru colectarea separată de la populație şi transportul deșeurilor periculoase crește cu câțiva bani, de la 8,21 de lei la 8,95 de lei.
Alte tarife scad
Să vedem și partea plină a paharului și anume că sunt câteva tarife care rămân la nivelul anului trecut, iar altele chiar scad. De exemplu tariful pentru colectarea separată şi transportul deșeurilor menajere reciclabile a scăzut de la 719,54 de lei la 710,54 de lei/tonă. Tariful pentru colectarea separată de la populație şi transportul deșeurilor biodegradabile rămâne neschimbat, 156,35 de lei/tonă. Este vorba aici despre resturile pe care le generăm zilnic în propria locuință: resturi de mâncare, resturi de legume și fructe, coji de ouă, plicuri de ceai, zaț de cafea, dar și alte deșeuri precum, rumeguș sau cenușă de lemn. A mai scăzut de asemenea, tariful pentru colectarea si transportul deșeurilor reciclabile generate de agenți economici de la 174,35de lei/tonă și 13,95de lei/mc la 147,09 de lei/tonă, respectiv 11,77 de lei/mc.
Un caldă, alta rece
La stația de transfer Goicea, unde tot Iridexul operează sunt percepute două tarife, unul pentru sortare și cel de-al doilea pentru transfer. Aici este un echilibru, un tarif crește și unul scade. Crește tariful de transfer și scade cel de sortare. Tarif pentru operarea stației de transfer crește de la 74,35de lei/t la 92,04 de lei/t. În schimb, tariful pentru sortare scade. Vechiul tarif este de 50,67de lei/t, iar tariful actualizate este de 29,56 de lei/t.
Toate acestea sunt stipulate într-un Act adițional care modifică Contractul nr. 370/22.05.2018, încheiat între ADI ECODOLJ și Iridex Group.
Dacă nu-și face treaba, Iridexul poate fi penalizat
În Actul adițional sunt trecute însă și obligațiile, răspunderea,despăgubirile și penalitățile, care cad în sarcina operatorului de salubritate dacă nu-și face treaba. Acesta poate fi penalizat pentru neîndeplinirea obligațiilor cu sume cuprinse între 1.000 de lei și 2.000 de lei. De exemplu, operatorul plătește penalități de 1.000 dacă nu amplasează, după golire, containerele la locul lor. Poate fi penalizat cu 2.000 de lei dacă nu respectă ruta și programul de colectare stabilit. Operatorul este taxat, adică va plăti contravaloarea deșeurilor plus 50% dacă aduce în stația de sortare alte deșeuri decât reciclabile și dacă acesta provine din afara zonei de colectare 6 Goicea. Știm că Doljul este împărțit în șase astfel de zone.