8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieBugetul Craiovei, aprobat cu scandal

Bugetul Craiovei, aprobat cu scandal

Consiliul Local Municipal a aprobat, joi, în şedinţă extraordinară, bugetul de venituri şi cheltuieli al Craiovei, pe anul 2022. Proiectul a trecut în forma propusă de executiv, cu unele amendamente ale USR acceptate de PSD (partidul care deţine majoritatea în CL). Nu au lipsit însă contrele între primar şi consilierii locali din partea PNL. Aceştia au criticat unele investiţii, au propus altele (neaprobate însă) şi au acuzat creşterea tarifelor pentru salubrizare. În final, liberalii s-au abţinut de la vot, dar bugetul a trecut cu 19 voturi „pentru“. 

Craiova are buget! După două ore de discuţii, din care nu au lipsit contrele, bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului, pe anul 2022, a trecut de votul Consiliului Local. Şedinţa extraordinară a avut loc online, dar a fost loc de dispute între executiv şi opoziţia formată din consilierii PNL. Şi cei din USR au ridicat mai multe probleme, dar propunerile lor, transformate în amendamente la proiectul de buget, au fost acceptate de PSD şi aprobate ca atare. În aer au rămas doar propunerile venite de la PNL, care au picat la vot. Primul critic la adresa modului de întocmire a bugetului a fost Marian Vasile.

Marian Vasile: „Acest buget se bazează tot pe birurile puse craiovenilor“

Preşedintele PNL Craiova a considerat că bugetul din 2022 rezolvă doar problemele urgente ale urbei.

Marian Vasile, președintele PNL Craiova
Marian Vasile, președintele PNL Craiova

„Observ că avem un buget al neputinţei, creionat doar pe nevoile urgete ale oraşului. Asta denotă o lipsă de viziune pe termen mediu şi lung a actualei administraţii. Trebuie să gândim în viitor, dacă vrem să mai avem peste 30 de ani copiii şi nepoţii lângă noi. Marile probleme sunt depopularea, şomajul, traficul, iar acestea nu se rezolvă printr-un astfel de buget. Cel mai trist este însă faptul că acest buget se bazează tot pe birurile puse craiovenilor. Noi ne-am opus majorării cu 300% a impozitului pe clădirile nerezidenţiale. Oamenii nu au putut să-şi declare locuinţele tot din cauza neputinţei noastre de a rezolva problema PUG-ului“, a afirmat Marian Vasile. 

Bugetul Craiovei, aprobat cu scandal. Liberalii au cerut pasarele pietonale subterane pe Calea Bucureşti

Consilierul local din partea PNL a cerut executivului să renunţe la „pasarela pietonală care leagă Cârcea de lacul Hanul Doctorului“ şi să fie construite trei pasaje pietonale subterane pe Calea Bucureşti, la Universitate, Piaţa Centrală şi Rotonda.

„Aşa rezolvăm problema traficului rutier şi pietonal din Craiova, nu a traficului pietonal de la Cârcea“, a precizat Marian Vasile. Acesta a mai cerut ca banii alocaţi pentru realizarea unui parc la Hanul Doctorului (Dracula Parc) să fie folosiţi pentru reabilitarea pasajului suprateran, unde există o alocare de 1,2 milioane de lei, dar costurile rezultate în urma documentaţiei sunt duble. „Facem parc, dar pasajul folosit de toţi craiovenii se degradează, iar parcarea subterană cade pe noi. Acestea ar trebui să fie priorităţile, pasarele subterane, pasajul, parcarea, nu Dracula Parc. Îţi iei pantofi noi şi ai pantalonii rupţi în fund, cam aşa facem noi“, a conchis Vasile. 

Şi consilierul local din partea USR, Cezar Drăgoescu, a cerut explicaţii legat de procentul din buget alocat investiţiilor – 13% în opinia sa, şi cel pentru funcţionare – 87%. „Avem un procent infim pentru investiţii, iar mulţi bani vin din taxe şi impozite. Ar trebui să atragem investitori, pentru că fără investiţii nu putem da înainte. Secţiunea de dezvoltare este dublă la Cluj-Napoca, faţă de Craiova. Aici ar avea de lucru executivul“, a spus Cezar Drăgoescu. La rândul său, consilierul local PNL Teodor Sas a criticat decizia de majorare a unor impozite şi a cerut să se ia de la RAADPFL suma de 5,8 milioane de lei, iar banii să fie direcţionaţi către unităţile de învăţământ şi creşterea eficienţei energetice a blocurilor. 

Olguţa Vasilescu: „Nu renunţ la Dracula Parc!“

În replică, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că bugetul din acest an nu este unul al neputinţei. Ba chiar este cu 21% mai mare decât cel din 2021.

„Nu este vorba de un buget al neputinţei! Avem 43% la dezvoltare, cu toate că au crescut foarte mult cheltuielile de funcţionare. Avem facturi la şcoli, pentru utilităţi, şi de peste 100.000 de lei. La RAADPFL este un buget de 40 de milioane de lei, dar ei au multe investiţii în derulare. Se lucrează la extinderea unuia dintre cimitire, la sere, în parcuri. Parcurile industriale ale Craiovei sunt pline, deja avem scrisori de intenţie de la mai mulţi investitori pentru al treilea parc, de la Işalniţa. Un investitor vrea să creeze 3.500 de locuri de muncă, dar avem nevoie de un teren şi o să-l cerem la guvern“, a spus edilul. 

Olguţa a luat decizia: Striaţii în asfalt, în loc de limitatoare de viteză. Informaţia a fost oferită în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local.
Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei

Olguţa Vasilescu a mai menţionat că „în Craiova se circulă extraordinar de bine faţă de alte oraşe“ şi le-a răspuns şi craiovenilor de la periferie, care plătesc mai mult pentru casele unde locuiesc, ca impozit pe clădirile nerezidenţiale. „Nu vreau să fac ca Boc, care a demolat un cartier întreg de la periferia Clujului“, a afirmat primarul.

„Pasarela de la Hanul Doctorului este pentru investiţiile pe care vrem să le generăm acolo. Va fi o parcare şi e nevoie de o pasarelă pentru a traversa strada. La Dracula Parc nu renunţ! Suntem deja în discuţii avansate cu ADR Oltenia. Mai mult, o să semnăm chiar azi (joi – n.r.) un acord cadru de proiectare, care cuprinde tot ce se poate face în Craiova în următorii 20 de ani, drumuri, pasaje, şcoli, grădiniţe, totul. Acordul este pe patru ani, dar ne gândim la viitor“, a explicat Olguţa Vasilescu. 

Bugetul Craiovei, aprobat cu scandal. Ce amendamente au fost aduse la buget

Bugetul local al municipiului Craiova pe anul 2022 a fost aprobat până la urmă, cu 19 voturi „pentru“ şi opt abţineri de la PNL, şi cu amendamentele propuse iniţial şi acceptate din start de majoritatea deţinută de PSD. În total, au fost opt amendamente, însă consilierul local PSD Lucian Dindirică a ţinut să precizeze că, de fapt, au fost mai multe propuneri, din partea PSD şi USR, care au fost unite. „Pe acestea, PSD le susţine pe toate“, a afirmat Dindirică.

Modificările aduse proiectului inţial de buget se referă la unele achiziţii care urmează să fie făcute. Este vorba de achiziţia cu montaj a unor automate pentru plata taxelor şi impozitelor, care să fie amplasate în sediile DIT Craiova, de amenajarea unui centru de găzduire temporară a persoanelor cu dizabilităţi, în cazul în care însoţitorii acestora au nevoie, la rândul lor, de îngrijire medicală sau chiar de concediu, şi de achiziţia cu montaj a unor echipamente de joacă pentru copiii cu dizabilităţi. 

Alte propuneri prinse în bugetul Craiovei şi aprobate de Consiliul Local sunt: montarea unor rastele pentru biciclete şi trotinete în preajma tuturor liceelor din municipiu, extinderea proiectului privind montarea de semafoare prim vehicul, montarea unor sisteme de supraveghere video şi sisteme antiefracţie la Şcoala Gimnazială „Ion Ţuculescu“ şi Grădiniţa nr. 16 (unitatea nu dispune de paza de noapte) şi achiziţia unei centrale termice pentru Şcoala nr. 36.

Ceartă şi pentru creşterea tarifelor de salubrizare

Creşterea tarifelor de salubrizare a fost un alt subiect care a încins spiritele în Consiliul Local. GdS a prezentat, pe larg, cum a motivat Iridex creşterea tarifelor pentru serviciile prestate şi faptul că taxa de salubrizare nu va creşte în 2022. Problema ridicată de consilierii din opoziţie a fost însă alta: nu creşte taxa, dar cine suportă majorarea tarifelor.

„Văd că la primărie cuvântul de ordine este biruri – taxe, taxe – biruri pe spatele craiovenilor. Creşteţi tarifele şi îi faceţi pe craioveni să se ducă, noaptea, cu sacii de moloz pe la marginea oraşului. Şi pentru deşeurile voluminoase a crescut tariful. Dacă nu le putem oferi condiţii mai bune de viaţă, măcar să-i lăsăm pe oameni să-şi renoveze casele fără să le parcepem taxe mari“, a afirmat Marian Vasile, consilier local PNL. 

Ce a răspuns primarul Craiovei

Primarul Olguţa Vasilescu a explicat că taxa de salubrizare va rămâne la fel, 12 lei pe lună, şi că nu are legătură cu majorarea tarifelor percepute de Iridex. Edilul s-a legat şi de proiectul privind containărele îngropate derulat de Consiliul Judeţean Dolj, care trenează de ani de zile.

„Cred că este proiectul cel mai întârziat din istoria Craiovei, cu licitaţii care au durat aproape 10 ani. Aici, şi furnizorii de utilităţi au o vină, pentru că ne spun că nu au conducte şi apoi se trezesc că le trece conducta pe acolo şi trebuie să o mute sau să căutăm noi alt loc şi astfel se pierde mult timp. Legat de sacii cu moloz, nu se mai abandonează la periferie, graţie acţiunilor Poliţiei Locale. Au fost confiscate şi maşini mari, chiar şi un tir, iar amenzile de la Garda de Mediu sunt foarte mari. O să confiscăm maşinile celor care aruncă molozul până se învaţă minte să nu mai procedeze aşa. Cine vine cu roaba, plăteşte pentru tot gunoiul de acolo. Suntem fără milă!“, a conchis Lia Olguţa Vasilescu.

Toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi au fost aprobate, chiar dacă unele la limită, cu 14 voturi „pentru“ şi 13 „împotrivă“. Bugetul Craiovei din acest an presupune venituri totale de 1.053.757.000 de lei (610.250.000 de lei – veniturile secţiunii de funcţionare şi 443.507.000 lei – veniturile secţiunii de dezvoltare) şi cheltuieli de 1.072.412.000 lei (610.250.000 de lei – cheltuielile secţiunii de funcţionare şi 462.162.000 de lei – cheltuielile secţiunii de dezvoltare).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS