4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratie(GALERIE FOTO) Aducţiunea de apă Isvarna – Craiova, din nou în lucru

(GALERIE FOTO) Aducţiunea de apă Isvarna – Craiova, din nou în lucru

La aducţiunea de apă Isvarna – Craiova, fir II, se lucrează din nou. Profitând de vremea bună, constructorii au reluat lucrările la cea mai importantă componentă a Masterplanului de apă şi apă uzată al Doljului, proiect european de 445,8 milioane de euro.

Investiţia are o valoare totală de peste 117 milioane de euro şi presupune reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 kilometri. Lucrările au fost împărțite în şase contracte, toate deja atribuite, iar primul ordin de începere a lucrărilor s-a dat în urmă cu exact un an (tronsonul VI).

Potrivit primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, în prezent se lucrează în extravilan, pe suprafețe extinse din județele Dolj și Gorj.

„Proiectul de aducțiune a apei de izvor la robinetele craiovenilor este în derulare și se lucrează în extravilanul orașului, pe suprafețe extinse din județele Dolj și Gorj. Doar pe raza localităților Coțofenii din Față, Almăj și Ișalnița, pe unul dintre tronsoanele contractului, lucrările sunt finalizate pe o distanță de mai bine de 1.800 de metri liniari, unde deja s-a introdus țeava de apă. În această zonă, se execută lucrări prin săpături directe și se introduc conducte de pafsin, un material modern ce permite o rezistență sporită în timp. La finalul execuției, prin acest sistem de conducte va fi furnizată apă de Isvarna de cea mai bună calitate nu doar Craiovei, ci și tuturor localităților de pe traseul aducțiunii. Acesta este cel mai mare proiect de acest gen din Europa, se întinde pe o suprafață de 120 de kilometri și este finanțat din fonduri europene“, a scris, pe Facebook, edilul Craiovei.

Ce avantaje aduce aducţiunea de apă Isvarna – Craiova

Masterplanul de 445.831.222 de euro prin care 22 de localităţi din judeţ, inclusiv Craiova, vor beneficia de apă potabilă de calitate şi de canalizare a ajuns, în procent de peste 90 la sută, în faza de execuție. Asta pentru că 27 din cele 29 de contracte în care a fost împărțit proiectul au fost deja atribuite de Compania de Apă Oltenia. Potrivit Companiei, „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020“ ar urma să asigure un grad apropiat de 100% de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată în zona sa de operare.

Termenul de finalizare a proiectului este anul 2023, unele lucrări demarând încă din 2020. Megainvestiția a fost împărţită în 22 de contracte de execuție lucrări, cinci contracte de furnizare utilaje și echipamente şi două contracte de servicii. La finalul lucrărilor la aducţiunea de apă Isvarna – Craiova, fir II, va fi asigurată apă potabilă de cea mai bună calitate în toată Craiova, în alte cinci localități din Dolj (Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus), dar și în localitățile Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana, Țânțăreni şi Bâlteni, din județul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS