4.2 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalStadionul „Tineretului“ va fi demolat, după 90 de ani de existenţă

Stadionul „Tineretului“ va fi demolat, după 90 de ani de existenţă

Stadionul „Tineretului“ din Bănie, arena legendară a fotbalului craiovean, va fi pus la pământ în acest an.

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, proprietarul bazei sportive, a prins în bugetul de venituri şi cheltuieli, pe anul 2022, două investiţii care vizează stadionul unde a evoluat Universitatea Craiova de la înfiinţare (1948) şi până la promovarea în prima divizie (1964). După mai bine de 15 ani de chin birocratic, timp în care arena ajunsese o ruină, CJ Dolj a reuşit să reintre în posesia stadionului „Tineretului“, iar acum vrea să-l transforme într-un complex sportiv multifuncţional.

Investiţia este programată în 2023, dar toate pregătirile şi documentaţiile vor fi făcute în acest an. Primul pas va fi demolarea arenei care împlinea, în 2023, 90 de ani de existenţă. Consiliul Judeţean a alocat deja suma de 1.000.000 de lei pentru desfiinţarea construcţiilor aferente bazei sportive de pe strada Ştirbei Vodă, alţi 1.190.000 de lei fiind bugetaţi pentru Studiul de Fezabilitate (SF) şi detaliile de execuţie. Potrivit vicepreşedintelui CJ Dolj, Mihail Neaţu, se aşteaptă după o hotărâre de guvern privind demolarea stadionului „Tineretului“, dar până atunci se merge înainte cu documentaţiile şi licitaţiile.

„Conform ultimelor discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sportului, au fost întocmite documentaţiile pentru ordinul de ministru care va sta la baza hotărârii de guvern privind demolarea stadionului. Complexul nu poate fi demolat fără această hotărâre, dar până atunci noi am dat înainte cu restul de documente. Avem proiectarea demolarii, o să scoatem la licitaţie studiul de fezabilitate cu detaliile de execuţie, aşa că anul acesta terenul va deveni liber de sarcini“, a afirmat, pentru GdS, Mihail Neaţu. 

Bani din excedentul bugetar al Doljului şi de la CNI, pentru stadionul „Tineretului“

Primele investiţii care vizează stadionul „Tineretului“, demolarea şi studiul de fezabilitate, vor fi finanţate din bugetul judeţului Dolj, mai exact din excedentul bugetar al anului 2021. Consiliul Judeţean Dolj se bazează, în 2022, pe venituri de 814.016.000 lei, potrivit bugetului aprobat săptămâna trecută. Alţi 26.782.000 de lei reprezintă excedentul bugetar al anului 2021 pentru finanţarea unor cheltuieli ale secţiunii de dezvoltare în anul 2022. De aici vin banii pentru demolarea stadionului. Pentru construirea noii arene multifuncţionale sunt aşteptate însă fonduri de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). 

Stadionul Tineretului din Craiova va fi demolat în acest an. În locul lui se va construi, anul viitor, o arenă multifuncţională.
Stadionul Tineretului din Craiova va fi demolat în acest an. În locul lui se va construi, anul viitor, o arenă multifuncţională.

De altfel, Complexul Sportiv „Stadionul Tineretului“ a fost prins, încă de anul trecut, pe lista de siteză a CNI, în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social. „Cu detaliile de execuţie în spate, cu terenul degrevat de sarcini, va fi mult mai uşor pentru constructor. Cert este că lucrările pentru construirea complexului sportiv multifuncțional pe care îl dorim în locul stadionului «Tineretului» pot demara anul viitor. Este bine că cei de la minister au înţeles ceea ce vrem să facem, şi anume că nu vom schimba destinaţia bazei sportive. Vom construi o arenă care va putea găzdui competiții dedicate atât sporturilor individuale, precum ciclism, tenis, atletism, gimnastică sau scrimă, cât și celor de echipă, cum ar fi fotbal, baschet, volei sau handbal“, a mai spus vicepreşedintele CJ Dolj, Mihail Neaţu.

Stadionul „Tineretului” din Craiova a fost inaugurat în anul 1933, în prezența Majestății Sale, Regele Carol al II-lea, la capătul unui efort investițional care s-a întins pe o durată de 11 ani. 

Unde se mai duc banii din excedentul bugetar al Doljului

Din cei 26.782.000 de lei, bani din excedentul bugetar al anului 2021 puşi la bătaie în 2022, vor mai fi finanţate şi alte obiective de investiţii importante pentru judeţul Dolj. Este vorba de extinderea terminalelor de plecări și sosiri ale Aeroportul Internaţional Craiova, pentru care este alocată suma de 8.000.000 lei, dar şi de megaproiectul european de 80 de milioane de euro privind extinderea şi modernizarea aeroportului.

Aici, CJ Dolj a bugetat, pentru 2022, contribuţia de 2% – 2.106.000 lei şi cheltuielile neeligibile (TVA) – 3.048.000 de lei. Tot din excedent vor fi alocaţi 3.300.000 de lei pentru modernizare DJ 561A, tronsonul I, Giurgiţa (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuţa – Afumaţi – Boureni – Băileşti – Balasan – Moţăţei Gară – Moţăţei, şi 4.400.000 de lei pentru tronsonul II al DJ 561A, Moţăţei – Dobridor – Unirea – Pleniţa – limita cu judeţul Mehedinţi. În fine, 1.614.000 lei vor fi alocaţi pentru Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi“ – Centru Turistic Interactiv. 

De altfel, aceste proiecte au fost anunţate la prezentarea bugetului pe anul 2022 şi de către preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

Cosmin Vasile: „2022 este anul în care vor începe investiții noi, majore“

„Pornim la drum cu un buget care depășește 840 de milioane de lei și direcționăm 64% din acești bani către dezvoltare. Este anul în care se vor finaliza proiecte care au transformat comunități întregi, cum ar fi reabilitarea cel mai lung drum județean sau funcționalizarea Sistemului de Management Integrat de Deșeuri, sau care au crescut valoarea culturală și potențialul turistic al regiunii, cum este Centrul Internațional «Constantin Brâncuși». 2022 este însă și anul în care vor începe investiții noi, majore, în toate domeniile de interes. Astfel, continuăm modernizarea infrastructurii rutiere și deschidem noi șantiere, astfel încât să asigurăm conexiuni rapide între toate zonele importante ale județului.

Dezvoltăm Aeroportul Internațional Craiova și legăm sud-vestul României de vestul Europei, de Orientul Mijlociu și chiar de nordul Africii. Transformăm ruina stadionului «Tineretului» într-un complex sportiv multifuncțional acreditat pentru competiții sportive internaționale şi pregătim viitorul prin crearea infrastructurii de dezvoltare a domeniului IT, înființând un parc tehnologic IT într-o clădire care așteaptă să fie finalizată de ani întregi, blocul S200“, a anunţat Cosmin Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS