Aruncarea gunoiului la periferiile oraşului Craiova este poveste veche. Amenzile sau confiscarea maşinilor tot nu-i descurajează pe unii dintre locuitorii urbei. Aceştia continuă să arunce deşeurile, chiar în locurile din care operatorii de salubritate ai oraşului au adunat sute de tone de resturi. Prin gestul lor, ei par să le spună autorităţilor care le-au declarat război: „nu puteţi strânge voi, cât aruncăm noi”.
În ultimele luni, autorităţile din Craiova au declarat război craiovenilor care aruncă gunoiul la periferia oraşului. Primăria a solicitat operatorului de salubritate şi societăţii care se ocupă de curăţenia oraşului, dar şi poliţiei locale să fie cu ochii în patru. „Primăria Craiova, alături de Iridex Group Salubrizare, Salubritate Craiova și Poliția Locală derulează o campanie de identificare și ridicare a deșeurilor abandonate pe teritoriul Craiovei„, se precizează într-un anunţ făcut de către operatorul de salubritate.
Mai mult, Iridex Group Salubrizare a trecut la treabă şi a demarat o campanie de depistare şi strângere a gunoaielor de la marginile oraşului. Oameni şi utilaje au ajuns în aşa-zisele puncte fierbinţi-locuri în care se aruncă frecvent gunoi. Alături de muncitorii de la Iridex au fost cooptaţi şi angajaţii de la Salubritate. Împreună cele două societăţi au adunat de la marginea oraşului, dintr-un singur cartier aproape 350 de tone într-o singură lună.
Poliţia Locală, trimisă să caute în gunoi
Poliţiştii locali au fost puşi să caute şi în gunoi cu scopul de a-i depista pe craiovenii care aruncă gunoiul pe domeniul public. Persoanele certate cu legea şi bunul simţ au fost depistate după facturile pe care le-au aruncat la gunoi. Acestea au fost amendate şi obligate să facă curăţenie în zonă. Un astfel de exemplu s-a petrecut săptămâna trecută pe strada Dorna. Aici mai mulţi proprietari de imobile au găsit de cuviință să depozite propriul gunoi menajer pe domeniul public, în stradă sau pe malul lacului din zonă. În acest fel aceştia au ignorat regulile de conviețuire socială, prevederile actelor normative și, nu în ultimul rând, regulile nescrise de civilizație.
Ce spune primăria
Iridexul ridică gunoiul, craiovenii aruncă la loc
Cu toate acestea, craiovenii nu dezarmează, ei continuă să arunce gunoiul la marginea drumului. În urmă cu o lună, în cartierul Veterani, pe Aleea 1 şi 2 Geniştilor gunoiul se revărsa până în mijlocul drumului. Între timp operatorul de salubritate a trecut pe aici. A adunat grosul şi a mai împins parte din gunoi peste movilele deja formate la marginea aleilor. Un craiovean care locuieşte în zonă a surprins recent cum un localnic aruncă mizeria direct dintr-un vehicul cu tracţiune animală. „Nu s-a luat nici o măsură în cartierul Veterani. Pe Aleea 1 Geniștilor şi Eroii Sanitari munții de gunoie continuă să crească”, spune craioveanul.
Într-adevăr, pe aleile cu pricina au apărut din loc în loc saci cu resturi sau gunoi de grajd. La podul de la Breasta, gunoiul a fost debarasat de curând. Se văd încă urmele utilajelor care au cărat de aici tonele de resturi, zona este eliberată. În schimb, pe terenul viran din vecinătate pungile de plastic sunt purtate din loc în loc de vânt.
Pe Calea Brezei,un drum care face legătura între cartierul Brestei şi Rovine II, parte din gunoaie şi moloz au fost ridicate de operatorul de salubritate. Drumul a fost eliberat de moloz, resturi vegetale, plastic, cartoane, resturi rezultate din dezmembrări auto şi gunoi menajer. Pe margine au rămas însă aceleaşi movile de pământ îmbâcsite cu resturi de tot felul. Pe câmpul din spatele fostului PIC, actual Exflor tronează zeci de tone de gunoaie. Aici, câţiva angajaţi de la Iridex şi câteva utilaje „se luptă” cu marea de deşeuri. Privind de jur împrejur, acţiunea pare una pierdută sau în cel mai fericit caz de lungă durată.
Oraşul încercuit de gunoaie
Multe alte zone de la periferia Craiovei sunt într-o stare asemănătoare. Oraşul a ajuns să fie „încercuit“ de gunoaiele care zac pe marginea drumului. Oricare ar fi poarta de intrare în oraş dai de munţii de gunoaie. Deşeuri de tot felul, de la gunoi menajer, caroserii de automobile, peturi, cadavre de animale, moloz, resturi vegetale, saci cu bălegar de grajd, rigips, la mobilier dărăpănat.
Fie că vii dinspre localitatea Filiaşi pe E 79, dinspre Şimnicul de Sus, pe Centura de Nord, sau dinspre Cetate, pe drumul judeţean 552 ori alegi varianta dinspre Aeroport, pe DN 65, sau dinspre Calafat, pe DN 56, nu ai cum să nu dai de gunoaie. Stau la maginea drumului, împrăştiate până pe carosabil. Nu putem decât să aşteptăm rezultatul acţiunilor demarate de primărie şi modul în care craiovenii vor fi „educaţi” să nu mai arunce gunoiul la voia întâmplării.