Compania aeriană Ryanair aterizează, din nou, la Craiova. Iniţiativa aparţine Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, care este dispus să ofere un ajutor de minimis individual de 100.000 de euro pentru ca Ryanair să opereze trei zboruri pe Aeroportul Internațional Craiova.
Un proiect de hotărâre în acest sens a apărut, ieri, peste ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Judeţean, aprobarea sa părând doar o formalitate. Cert este că, pentru a creşte traficul şi numărul de destinaţii la aeroportul din Bănie, CJ Dolj pune pe masă 100.000 de euro, în următorii doi ani. „Prezentul ajutor de minimis individual se derulează în perioada de valabilitate 2022 – 2023, în limita bugetului alocat de 100.000 euro, respectiv 50.000 de euro/an“, se precizează în proiectul de hotărâre.
Prin această mutare se urmăreşte şi o promovare turistică şi economică a judeţului Dolj, după cum se mai menţionează în hotărârea de Consiliu Judeţean. „Cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa intenționează să opereze zboruri pe Aeroportul Internațional Craiova chiar din acest an. Este vorba de compania Ryanair, ce ar putea aduce noi destinații de călătorie din Craiova către Irlanda, Spania și Germania. În acest sens, vom propune consilierilor județeni să aprobe acordarea unui ajutor de minimis pentru operatorul de zboruri Ryanair. Scopul nostru este acela de crește traficul de pasageri și de destinații operate de pe Aeroportul Internațional Craiova, dar și de a promova, din punct de vedere turistic și economic, județul Dolj“, a anunţat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
Ryanair aterizează la Craiova. Unde va decola
Compania Ryanair ar urma să opereze la Craiova trei zboruri, către Irlanda, Spania şi Germania, însă destinaţiile exacte nu au fost stabilite. Cel puţin nu în procent de 100%, după cum susţine vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Mihail Neaţu. „Destinaţiile pe care le-au anunţat cei de la Ryanair sunt Germania, Irlanda şi Spania, dar oraşele vor fi anunţate la momentul potrivit, pentru că nu sunt stabilite încă sută la sută. Să spunem că destinaţiile sunt alese în proporţie de 90%. Cât despre data începerii zborurilor, aceasta este o chestiune tehnică. Actualizările de trasee se fac în luna martie. Compania va depune documentaţiile, dar zborurile încep în a doua parte a anului 2022, poate fi iulie, august sau chiar septembrie”, a afirmat Mihail Neaţu.
Ryanair a mai operat zboruri de pe Aeroportul Internațional Craiova, către Valencia, cu o frecvență de două curse săptămânale. Asta s-a întâmplat în perioada noiembrie 2016 – octombrie 2018. După care, compania a renunţat la cursele de la Craiova. Acum, ar putea reveni cu destinaţia Valencia, celelalte două destinaţii putând fi Dublin şi Munchen. „Existenţa unei singure companii aeriene cu bază la Aeroportul Craiova şi care asigură traficul în proporție de 95% (Wizz Air – n.r.) nu conduce la realizarea obiectivelor Comisiei Europene, accesibilitatea spre celelalte părţi ale UE rămânând în continuare redusă. Prezenta schemă de ajutor de minimis individual se adresează companiei aeriene Ryanair prin Airport Marketing Services Limited“, se explică în raportul ataşat proiectului de hotărâre.
Companiile low-cost au lipici la pasageri
În 2020, de pe Aeroportul Craiova se putea zbura, prin intermediul operatorul aerian Wizz Air, către Londra, Milano, Bergamo, Barcelona, Bologna, Roma, Paris, Koln, Bruxelles, Madrid şi Birmingham. Începând cu luna aprilie 2020, Wizz Air a suspendat cursele către Bruxelles şi Paris şi nu le-a mai reluat. Prin venirea companiei Ryanair la Craiova s-ar mări numărul de destinaţii şi, implicit, de pasageri.
„În cazul deschiderii unor rute externe care nu sunt operate în acest moment, numărul pasagerilor va crește şi prin preluarea acestora de pe alte aeroporturi. Companiile aeriene low-cost sunt interesate în principal în obţinerea de condiţii extrem de favorabile din partea aeroporturilor sau autorităţilor locale, ele fiind capabile să genereze volume de trafic importante, ca urmare a tarifelor reduse oferite, să atragă pasageri din întreaga arie de captare şi chiar din afara ei şi să genereze trafic către noile destinaţii oferite“, se arată în raport.
Potrivit CJ Dolj, companiile low-cost sunt mult mai flexibile decât companiile tradiţionale în stabilirea reţelei de rute şi investesc masiv în activităţi de marketing care le ajută să atragă pasageri şi din afara ariei de captare. De asemenea, astfel de companii „operează cu aeronave de capacitate mare, peste 150 de locuri, şi preferă să opereze de pe aeroporturi secundare“.
Ryanair aterizează la Craiova. Cum se va promova Doljul prin intermediul Ryanair
Cum se va promova Doljul prin intermediul Ryanair? Consiliul Judeţean mizează pe faptul că Doljul va apărea pe site-ul companiei, care este vizitat de milioane de pasageri Ryanair. Astfel, „se doreşte promovarea Aeroportului Craiova şi a judeţului Dolj prin evidențierea facilităților disponibile, a atracțiilor turistice, a opțiunilor de transport etc“. Autorităţile judeţene susţin că „prin această metodă de promovare, reclamele sunt transmise către abonaţi prin e-mail, în mod regulat, către peste 20 de milioane de abonați pe pagina www.ryanair.com“. „Consumatorii au capacitatea de a-și planifica întreaga vacanță pe o singură pagină web, ceea ce creează un potențial enorm pentru aeroport şi judeţ, pentru a face publicitate atracțiilor turistice și de afaceri din Craiova şi Dolj“, consideră CJ Dolj.
Conform Consiliului Judeţean, pagina www.ryanair.com a fost clasificată de Google drept prima pagină de călătorie din lume, iar Ryanair ca una dintre cele mai populare mărci de pe internet. „Pagina web înregistrează în jur de 5 miliarde de afișări pe an. Milioane de călători își aleg destinația de vacanță și își planifică activitățile de vacanță pe baza informațiilor furnizate pe site-ul Ryanair sau prin e-mailurile abonaților de pe pagină cu privire la ofertele speciale către anumite destinații. Județul Dolj intenționează să vizeze acești vizitatori pentru a promova turismul și oportunitățile de afaceri din regiune“, se explică în raportul hotărârii CJ Dolj.