7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCum vrea RAADPFL să atragă turişti în Parcul „Romanescu“

Cum vrea RAADPFL să atragă turişti în Parcul „Romanescu“

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova vine în faţa Consiliului Local Municipal, în şedinţa de luni, cu bugetul pe anul 2022, dar şi cu o solicitare de contractare a unui credit.

Suma nu este foarte mare comparativ cu veniturile Regiei, dar dacă ne uităm la profit ne dăm seama că investiţia propusă nu putea fi susţinută din venituri. Cel puţin nu din veniturile pe care le obţine, de regulă, RAADPFL, comparativ cu cheltuielile. Să le luăm pe rând.

Din bugetul de venituri şi cheltuieli al Regiei de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, pentru anul 2022, aflăm că aceasta şi-a propus să obţină în acest an venituri totale în sumă de 58.760.000 de lei. În acelaşi timp, cheltuielile ar fi de 58.530.000 de lei, ceea ce ar însemna obţinerea unui profit de 230.000 de lei. Cu 80.000 de lei mai mare faţă de anul trecut. În 2021, potrivit proiectului de hotărâre, RAADPFL a realizat venituri de 47.182.000 de lei, iar cheltuielile au fost în sumă de 47.032.000 de lei, adică un profit brut de 150.000 de lei. Va avea un an mai productiv în 2022? Posibil, dacă ne gândim că în bugetul Craiovei pe anul 2022 a fost prevăzută suma de 45 de milioane de lei pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Adică, exact ceea ce face RAADPFL.

Zonele verzi, principala sursă de venit a RAADPFL

Regia din cadrul primăriei susţine în raportul din spatele proiectului că „bugetul pe anul 2022 a fost întocmit pe baza principiului «prudenţei» şi al «continuităţii activităţii» în condiţii de eficienţă economică“. Grosul veniturilor vine însă din serviciile facturate primăriei. De altfel, Secţia „Zone Verzi“ aducea cea mai mare parte a veniturilor – 29.833.000 de lei, activitatea acoperind toate suprafeţele cu această destinaţie de pe domeniul public şi privat al municipiului Craiova (întreţinere şi plantări de arbori, arbuşti, flori, plante decorative).

Sectorul „reparaţii străzi“ aduce şi el Regiei un venit de circa 5 milioane de lei, după care urmează activităţile de sistematizarea circulaţiei – 2,7 milioane de lei şi administrarea cimitirelor – 1,6 milioane de lei. Alţi 1,8 milioane de lei sunt obţinuţi din chirii (locuinţe, spaţii comerciale, terenuri), în timp ce 2,7 milioane de lei vin din administrarea Grădinii Zoologice din Parcul „Romanescu“. În bugetul pe anul 2022 mai apare şi suma de 7 milioane de lei, din prestarea de servicii/lucrări specifice cimitirelor (înhumări, închirieri capele, transport funerar, lucrări funerare, concesionări locuri de veci etc).

Cum va creşte atracţia Parcului „Romanescu“ cu 100.000 de euro

O dată cu aprobarea bugetului pe anul în curs, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ solicită şi aprobarea unui credit de 300.000 de lei pentru investiţii. Regia susţine că are aprobarea Consiliului de Administraţie, dar este nevoie şi de votul Consiliului Local. Pentru a-i convinge pe consilieri, explică în raport că suma totală pentru investiţiile propuse este de 518.000 lei (fără TVA), dar că va putea suporta din venituri proprii (din amortismente) doar suma de 218.000 lei. Creditul de 300.000 de lei ar acoperi diferenţa necesară.

Ce vrea să facă RAADPFL Craiova? Să crească interesul oamenilor pentru Parcul „Romanescu“, în general, şi Grădina Zoologică, în special. Pentru a atrage turişti la Zoo Craiova, Regia vrea să amenajeze aici un spaţiu destinat creşterii şi observării reptilelor, o expoziţie de păsări împăiate şi un spaţiu pentru excursii virtuale (safari).

RAADPFL vrea să amenajeze în Parcul „Nicolae Romanescu“ un spaţiu destinat creşterii şi observării reptilelor, o expoziţie de păsări împăiate şi un spaţiu pentru excursii virtuale
RAADPFL vrea să amenajeze în Parcul „Nicolae Romanescu“ un spaţiu destinat creşterii şi observării reptilelor, o expoziţie de păsări împăiate şi un spaţiu pentru excursii virtuale

Cum vede RAADPFL investiția

„Noutatea prin care dorim să atragem mai mulţi turişti de toate vârstele o reprezintă amenajarea unui pavilion vechi din cadrul Grădinii Zoologice pentru înfiinţarea unui terariu şi a unei expoziţii de păsări împăiate. Pentru amenajarea expoziţiei de reptile este necesară achiziţia de mobilier specific de la o firmă acreditată, care să permită obţinerea tuturor autorizaţiilor de funcţionare precum şi achiziţia vietăţilor respective.

Tot ca element de noutate ne propunem amplasarea în incinta Grădinii Zoologice, în apropierea pavilionului care va găzdui expoziţia de reptile, a unui autobuz care a fost scos din uz şi care va fi destinat excursiilor virtuale de safari. Preconizăm interesul crescut al vizitatorilor pentru această nouă atracţie şi mai ales al copiilor, pentru care excursia virtuală are şi un rol educativ”, se explică în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre privind creditul de 300.000 de lei.

Cum sunt împărţite costurile

Potrivit documentului, mobilierul pentru expoziţie a fost estimat la valoarea de 100.000 de lei (fără TVA), iar achiziţia propriu-zisă a reptilelor tot la valoarea de 100.000 de lei (fără TVA). Echipamentele IT şi accesoriile pentru excursiile virtuale ar fi 124.000 de lei (fără TVA), iar programul virtual pentru safari aproximativ 100.000 de lei (fără TVA). Diferenţa până la 518.000 lei va fi cheltuită pentru achiziţia unui autovehicul mortuar second hand (35.000 de lei), 59.000 de lei reprezentând cheltuieli neprevăzute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS