10.1 C
Craiova
vineri, 8 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine leagă drumul expres Craiova - Piteşti de spitalul regional?

Cine leagă drumul expres Craiova – Piteşti de spitalul regional?

Cine leagă drumul expres Craiova – Piteşti de spitalul regional? Primul tronson al Drumului Expres (DX) Craiova – Piteşti, care pleacă din Centura de Nord a Craiovei, ar trebui să fie gata în acest an. În apropierea drumului urmează să se construiască, e drept peste şase ani după calculele Ministerului Sănătăţii, Spitalul Regional Craiova.

Autorităţile au realizat, însă, că nu există încă o bretea care să facă legătura între cele două obiective. Un drum care să lege Centura de Nord de spitalul regional şi DX12 Craiova – Piteşti nu a fost luat până acum în calcul, iar primul pas l-a făcut Consiliul Judeţean (CJ) Dolj.

Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a anunţat, joi, că a fost demarată procedura de elaborare a studiului de fezabilitate pentru un drum de 3 kilometri care să facă legătura între drumul expres şi Spitalul Regional Craiova. „Demersurile pentru realizarea noului drum județean care va deservi viitorul spital regional sunt în plină desfășurare. Procedura de atribuire prin licitație a contractului de elaborare a studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv a fost inițiată, iar documentația a fost încărcată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Acest proiect presupune realizarea unei legături rutiere moderne, de aproximativ 3 kilometri, între centura de nord a municipiului Craiova, Spitalul Regional Craiova și drumul expres. Drumul va fi construit pe teritoriul comunei Ghercești și pe teritoriul municipiului Craiova și va asigura calea de acces către unitatea medicală“, a scris Cosmin Vasile, pe pagina sa de socializare.

SF cu bani din bugetul CJ Dolj, execuţia cu fonduri europene

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai precizat că investiția va fi realizată din bugetul propriu al CJ Dolj, „ca parte a angajamentului pe care instituția noastră și l-a asumat, acela de a oferi tot sprijinul autorităților responsabile de construirea viitorului spital regional“. Potrivit anunţului de participare la licitaţie, elaborarea studiului de fezabilitate a fost estimată la valoarea de 400.000 de lei (fără TVA). Firmele au maxim 20 de zile la dispoziţie să vină cu o ofertă, criteriul de atribuire a contractului fiind „cel mai bun raport calitate – preţ“.

Cu SF-ul întocmit, va trebuie demarată procedura de achiziţie a proiectului tehnic şi a lucrărilor de execuţie. Cine va realiza drumul şi cu ce fonduri? Fiind vorba de un drum judeţean, cel mai probabil de licitaţie şi de lucrări se va ocupa Consiliul Judeţean. Provenienţa fondurilor pentru construirea drumului nu este clară deocamdată, dar, cel mai probabil, CJ Dolj va căuta să obţină o finanţare nerambursabilă de la UE. „Mai întâi să vedem valoarea investiţiei, dar cred că vom căuta o axă de finanţare pentru a obţine fonduri europene“, a menţionat Cosmin Vasile.

Spitalul Regional, blocat de doi ani în faza de stabilire a proiectantului

În ceea ce priveşte situaţia actuală a Spitalului Regional Craiova, magaproiectul de care Ministerul Sănătăţii vorbeşte de mai bine de cinci ani stă blocat de aproape doi ani în etapa de evaluare a candidaturilor proiectanţilor intraţi în cursa pentru realizarea proiectului tehnic. Şi vorbim aici de nouă ofertanţi. Valoare totală estimată a contractului de proiectare este de 76.863.467,44 lei fără TVA (aproape 16 milioane de euro), iar procedura ar fi trebuit să se mişte repede. Licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuție a Spitalului Regional Craiova a demarat la 30 aprilie 2020.

Spitalul Regional Craiova
Aşa ar arăta Spitalul Regional Craiova

Proiectantul urma să fie stabilit după o analiză complexă a celei mai bune oferte „calitate – preț“, iar ultimul termen de primire a ofertelor a fost 6 iulie 2020. La licitaţie s-au prezentat 10 asocieri de firme, însă un ofertant – CEC Solutions, nu a avut calitatea de participant la procedură. Restul de nouă asocieri, firme din România şi din străinătate (Turcia, Italia, Spania, Franţa, Danemarca), au venit cu o serie de subcontractanţi sau terţi susţinători în spate, dar Ministerul Sănătăţii nu a mers mai departe cu analiza candidaturilor şi, implicit, a ofertelor. Termenul limită pentru evaluarea candidaturilor a devenit acum data de 31 martie 2022.

Potrivit ultimelor declaraţii ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, făcute chiar la Craiova, noul spital regional ar urma să fie operaţional în februarie 2028. Conform ultimului plan de realizare a investiţiei, data estimată pentru semnarea contractului de proiectare ar fi iulie 2022. Lansarea procedurii de contractare pentru lucrările de construcție ar urma să aibă loc în iulie 2023, iar în mai 2024 ar fi data estimată pentru demararea construcției. Costul total estimat pentru spitalul regional de la Craiova este de aproximativ 600 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS