Primăria Craiova este tot mai aproape să pună în practică extinderea sistemului de supraveghere video în tot orașul. Montarea în Craiova a 4.639 de camere de supraveghere video transformă oraşul într-un imens Big Brother. Costurile se ridică la 141.292.255,06 de lei. Inițial administrația locală craioveană a spus că montarea camerelor se va face pe fonduri.
„În acest sens, Primăria Craiova a demarat deja unul dintre cele mai mari proiecte destinate siguranței cetățenilor, ce își propune să implementeze tehnologiile moderne bazate pe inteligență artificială. Odată finalizat, proiectul va plasa municipiul Craiova în topul orașelor smart din România, iar craiovenii se vor simți protejați„, se spune în Referatul de Aprobare privind aprobarea Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Sistem de supraveghere video în Municipiul Craiova”.
Altfel spus, primăria Craiova a comandat un studiu de fezabilitate prin care să se identifice posibilitatea montării a 4.639 de camere video în oraş. Acestea vor fi montate în diferite puncte ale Craiovei, în parcuri, pieţe publice, cimitire, locuri de joacă, străzi, platforme de gunoi şi ieşirile din oraş.
Studiu de fezabilitate pentru Big Brother
Studiul de fezabilitate a fost realizat de firma VH Electronic SRL. „Studiul cuprinde identificarea posibilităților, mijloacelor, echipamentelor și tehnologiilor care să ducă la îndeplinirea obiectivelor privind modernizarea municipiului și realizarea unei infrastructuri edilitare ca un întreg funcțional, moderne ca bază a dezvoltării economico-sociale a municipiului Craiova”.
La final firma a identificat două scenarii. Primul scenariu constă ȋn următoarele lucrări principale: instalarea a 4.648 de camere de supraveghere video ; amenajarea dispeceratului de supraveghere şi realizarea unei rețele de transmisie a semnalului prin fibră optică în lungime totală de 500.000 m montată integral îngropat.
Cel de-al doilea scenariu şi cel recomanda a fi aplicat în Craiova constă ȋn următoarele lucrări principale:
Valoarea totală a investiţiei conform scenariului II este estimată la 141.292.255,06 de lei inclusiv TVA.
Din această sumă, construcţia şi montajul (C+M) ajung la 31.806.843,85 de lei inclusiv TVA. Execuţia lucrărilor se extimează că ar dura 15 luni.
Mii de camere video în Craiova
Pentru punerea în aplicare a acestui proiect se vor cumpăra mii de camere video fixe, sute de camere mobile, camere pentru înregistrarea plăcuţelor de înamtriculare ale autoturismelor. Camerele vor fi cu vedere pe timp de zi și de noapte şi vor fi alimentate cu energie electrică din rețeaua aeriană a furnizorului de energie electrică. Acolo unde nu există rețea aeriană, alimentarea camerelor se va face pe o rețea nouă conectată din sediile poliției locale. Transmiterea datelor de la camere la dispecerat se va face prin fibră optică montată aerian pe stâlpii existenți și îngropată în zonele unde nu există stâlpi.
Astfel de camere vor fi montate pe strada Lămîiţei, pe strada Madona Dudu, pe strada Maria Tănase, dar şi pe stăzi din cartierele periferice ale oraşului precum strada Banu Stepan, strada Ogorului, strada Potelu. Totuşi, amplasare camerelor, ca şi număr, este disproporţionată. Sunt zone în care ar urma să fie amplasate câteva camere şi artere de circulaţie, precum bulevardul Râului pe care ar urma să fie amplasate peste 90 de camere video, pe bulevardul George Enescu ar urma să fie amplasate peste 50 de camere.
Consilierii locali vor mai puţine camere
Studiul de fezabilitate a fost votat ieri în şedinţa de Consiliu Local şi va fi în cele din urmă pus în practică. În cadrul şedinţei, consilierii locali de la USR s-au abţinut şi totodată au avut unele obiecţii. Aceştia au spus că valoarea proiectului este prea mare, că sunt prea multe camere video, iar SF-ul este vechi. Consilierii au cerut să se găsească o altă variantă, cu camere mai puţine, iar alimentarea acestora să se facă prin reţea îngropată. Primarul Craiovei a precizat că la momentul achiziţiei echipamentelor şi efectuării lucrările suma va fi mai mică, nu cea trecută în studiul de fezabilitate.