Adăposturile de protecție civilă sunt pline de vechituri și murături. Acestea sunt, oricum, într-o stare precară. Nu au mai fost renovate de zeci de ani. Ce se întâmplă în caz de urgență?
Multe dintre blocurile de locuinţe din Craiova au un spațiu special destinat adăpostirii populaţiei în cazul unui atac aerian. Este vorba despre acele adăposturi publice de protecţie civilă situate în subsolul unor blocuri. În Craiova sunt 204 astfel de adăposturi, aflate în administratrea primăriei plus alte zeci de adăposturi aflate în fondul privat de adăpostire realizat de operatorii economici și proprietarii de imobile. Acestea din urmă se găsesc în incinta Popeci Utilaj Greu, Facultatea de Drept, Spitalul Victor Babeş, Ford România. Lista adăposturile publice şi private a fost publicată pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Rolul acestor adăposturi este, protecția populației și a bunurilor din patrimoniul cultural național de efectele atacurilor din aer.
Vezi aici lista cu adăposturile:https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf
Adăposturile publice de protecţie civilă în paragină
În teorie toate sunt bune şi frumoase, dar în teren situaţia este alta. Mare parte din aceste adăposturi publice destinate populaţiei sunt transformate în beciuri. Aici locatarii din blocurile în ale căror subsoluri se află aceste adăposturi îşi depozitează murăturile de iarnă, anvelopele, mobilier vechi, materiale de construcţii, rafturi metalice, aparatură electrocasnică uzată. Adăposturile pentru populaţie şi-au pierdut de mult timp destinaţia, craiovenii folosindu-le pe rol de boxe. Le-au pus sub lacăt şi le-au împărţit după necesităţi. Dotările necesare populaţiei în caz de atac aerian au fost distruse sau lăsate în paragină. Au dispărut zonele destinate utilităţilor cum ar fi reţeaua de apă, toaletele. Ieşirile de salvare şi încăperile de tampon sunt blocate cu obiecte de tot felul. Acestea sunt depozitate încă de la intrare, de pe casa scării. Uşile metalice nu mai sunt funcţionale, dispozitivele de înzăvorâre şi antideblocare sunt blocate. Alte astfel de adăposturi sunt inundate cu dejecţii nu pot fi folosite nici măcar pe post de boxe pentru locatari.
Boxele cu vechituri din adăposturile ALA
Realitatea este cu totul alta în mai toate adăposturile orașului. Aceste încăperi sunt transformate în beciuri. Sursele de apă și toaletele au dispărut de-a lungul timpului, iar sistemele de ventilație au devenit doar obiecte de decor. Într-un bloc, tot din Craioviţa Nouă, adăpostul ALA este plin de lucruri care aparţin locatarilor.
Adăposturile inventariate şi uitate
În fapt, de-a lungul timpului aceste adăposturi au fost împărţite între locatari şi folosite pe post de boxe. În 2015, Primăria Craiova şi-a adus aminte că le are în administrare şi a trecut la inventarierea lor. În locul adăposturilor, administraţia locală a avut surpriza să găsească beciuri ticsite cu murături, conserve şi lucruri vechi de tot felul. La acea dată, primăria a decis să igienizeze aceste încăperi și să le aducă în stare de funcționare. Craiovenii care îşi depozitaseră murăturile și vechiturile în adăposturile antiaeriene aflate la subsolul unora dintre blocurile din oraș au fost nevoiți să-și ia de aici produsele și obiectele vechi. Primăria Craiova şi ISU Dolj au trecut atunci la inventarierea lor şi au susţinut că le vor igieniza şi întreţine în stare de funcţionare. Minunea a ţinut trei zile, după inventariere adăposturile au fost lăsate pe mâna asociaţiilor de proprietari. Locatarii au făcut ce ştiau ei mai bine, le-au transformat în boxe şi au readus aici vechiturile şi murăturile. Despre autorităţi, acestea nu au mai călcat pe aici.
Primăria le vede funcționale
La rândul lor reprezentanţii primăriei spun că s-au mai făcut verificări în ultimii doi ani la unele dintre adăposturi.