3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCL Craiova schimbă macazul. Cere performanţă în Consiliile de Administraţie

CL Craiova schimbă macazul. Cere performanţă în Consiliile de Administraţie

Numirile în Consiliile de Administraţie ale regiilor sau societăţilor din subordinea Primăriei Craiova au stârnit mereu discuţii în Consiliul Local (CL), ba chiar s-a ajuns şi la scandal. Subiectul: sumele încasate de administratorii neexecutivi.

Şi nu neapărat indemnizaţia lunar a fost motivul scandalului între o parte a consilierilor locali şi executiv, ci componenta variabilă a indemnizaţiei şi indicatorii de performanţă care trebuie atinşi. La fel s-a întâmplat şi luni, în şedinţa ordinară a CL Craiova. Membrii Consiliului de Administraţie primesc, pe lângă o indemnizaţie lunară, şi o componentă variabilă, care se acordă anual şi poate fi între şase şi 12 salarii medii pe ramură. De regulă, administratorii primesc maximum posibil.

Aici s-a intervenit sau, mai bine spus, Consiliul Local a schimbat macazul. Discuţiile au pornit de la indemnizaţiile celor din CA-ul Regiei de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, iar cel care a deschis subiectul a fost Marian Vasile, consilier local PNL. Acesta a propus să fie revizuită partea cu componenta variabilă, în sensul că în lege se spune că „aceasta poate fi între 6 şi 12 salarii“, dar asta nu înseamnă că „trebuie obligatoriu acordată“. 

Se cere performanţă în Consiliile de Administraţie. Olguţa Vasilescu: „Eu sunt prima care le-aş tăia aceste componente variabile

În apărarea administratorilor a sărit Aurelia Filip, viceprimar al Craiovei şi fost director la RAADPFL, care a susţinut că atât indemnizaţia, cât şi componenta variabilă se acordă „la minim“. Mai mult, anul trecut aceştia nu ar fi încasat componenta variabilă, pentru că Regia a ieşit în pierdere, după cum a precizat Aurelia Filip.

Mult mai tranşantă s-a arătat Olguţa Vasilescu. „Eu sunt prima care le-aş tăia aceste componente variabile, dar legea este prost făcută“, a spus edilul Craiovei. Astfel, administratorii neexecutivi din Consiliul de Administraţie al RAADPFL Craiova au scăpat „neatinşi“ la buzunar. Nu la fel au stat lucrurile cu membrii Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă Oltenia (CAO). 

Ce indemnizație lunară încasează un administrator neexecutiv la Compania de Apă

Din această lună, Compania de Apă Oltenia va avea un nou Consiliu de Administraţie. Procesul de selecţie a membrilor s-a încheiat, iar noii administratori neexecutivi îşi vor intra în drepturi după şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, programată pe 29 martie. Noua componenţă a CA este următoarea: Adrian Bonescu, Adriana Cîmpeanu, Tudoriţa Coandă, Maria Nuţă, Mario Pavel Petrișor, Ovidiu Marian Roșca şi Marin Vintilă. Din acest an, cuantumul indemizaţiei a crescut la 5.168 de lei (brut), de la 3.587 de lei.

Indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie de la CAO şi RAADPFL au fost intens dezbătute în Consiliul Local Craiova

Remuneraţia respectivă va fi fixă şi va fi acordată lunar. Pe lângă aceasta, va fi acordată şi componenta variabilă, în cuantumul a şase indemnizaţii lunare. Cel care a deschis subiectul acestor indemnizaţii, Marian Vasile, s-a legat acum de indicatorii de performanţă trecuţi în contractul de mandat, a căror îndeplinire atrage automat dreptul la componenta variabilă.

Se cere performanţă în Consiliile de Administraţie. S-a modificat ponderea indicatorilor de performanţă la CAO

Doi dintre aceştia reprezentau o simplă formalitate, dar făceau cât jumătate din performanţa cerută. „Stabilirea, revizuirea și raportarea la timp a indicatorilor de performanță ai întreprinderii“ reprezenta 25% din ponderea indicatorilor, alţi 25% fiind acordaţi pentru „Revizuirea, evaluarea și raportarea performanței administratorului şi directorului“.

„Deci, dacă raportezi la timp activitatea şi evaluezi directorul ţi-ai îndeplinit deja jumătate din performanţă. În schimb, pentru rata profitului, rata de acoperire a serviciului datorie, rata de recuperare a sumelor de la clienţi şi raportul datorie financiară ponderea este de doar 5%. Chiar şi pentru gradul de realizare a veniturilor, cerinţă care trebuie îndeplinită în procent de 90%, ponderea este de 10%. Nu mi se pare corect. Haideţi să reevaluăm aceşti indicatori!“, a spus consilierul local PNL. 

De data asta, executivul i-a dat dreptate, iar ponderea indicatorilor de performanţă la CAO a fost modificată.

„Important este doar ca acest Consiliu de Administraţie să realizeze profit“

Propunerea lui Marian Vasile de a lăsa doar 5% la indicatorii cu 25% şi de a creşte ponderea celor care vizează rata profitului şi recuperarea datoriilor a fost acceptată de primar.

„Aceşti indicatori au fost propuşi de autoritatea tutelară, dar noi putem să-i respingem şi să-i acceptăm pe cei propuşi de domnul Vasile. Oricum, condiţia principală este să existe profit. Dacă nu se face profit, vorbim degeaba de aceşti indicatori, pentru că nu se primeşte nicio bonificaţie. Eu sunt de acord cu propunerea, pentru a arăta că nu avem niciun fel de interese la CAO. Important este doar ca acest Consiliu de Administraţie să realizeze profit“, a spus Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS