Poliția Locală și operatorii de salubritate ai orașului Craiova, Iridex, cel care ridică gunoiul de la populație și Salubritatea, cel care ridică gunoiul de pe domeniul public se roagă de craioveni să nu mai arunce deșeurile la voia întâmplării.
Este vorba despre craiovenii de la periferia orașului care aruncă gunoiul la marginea drumului sau pe terenuri virane. Aceștia sunt avertizați, totodată, să nu mai dea foc la materiale plastice și deșeuri poluante. Ca să fie convingători, șefii Poliției Locale, ai Iridexului și Salubrității au făcut un protocol și au apelat și la reprezentantul Partidei Romilor „Pro Europa”. Cu toții au mers din poartă în poartă, la craiovenii care locuiesc la marginea orașului cu care au discutat și cărora le-au explicat să nu mai arunce gunoiul la colț de stradă sau la periferia urbei. Deasemenea i-au avertizat pe aceștia să nu mai ardă materiale cauciucate și textile. Aceste arderi necontrolate sunt una dintre sursele de poluare a aerului în orașul Craiova.
Poliția Locală le-a bătut la poartă
Echipele au mers cu vorbă bună la locuitorii urbei din cartierul Catargiu și Făcăi cărora le-au spus că arderile ilegale și abandonarea necontrolată a deșeurilor au efecte nocive asupra sănătății și mediului.
Aceste zone sunt unele dintre zonele roșii în ceea ce privesc arderile materialelor plastice, textile și din cauciuc pentru obținerea materialelor feroase. Multe dintre componente dacă nu sunt arse sunt abandonate la periferia Craiovei, pe domeniul public sau terenuri private.
Poliția locală a ajuns și pe străzile Moldova, Tulcea, Brăila, Dobrogea, Galați, Focșani. Locuitorii acestor străzi au fost avertizați asupra faptului că arderile și aruncarea gunoiului sunt ilegale, nu că până acum ar fi fost legale.
„S-au purtat discuții cu locuitorii acestor străzi, le-au fost aduse la cunoștință prevederile legale, sancțiunile pe care riscă să le primească, precum și actele ce derivă din neplata sancțiunilor și nerespectarea, în continuare, a prevederilor legale”, se mai spune în comunicat.
Mai întâi le-au făcut curat, apoi îi roagă să nu mai arunce gunoi la marginea orașului
Cu o lună înainte, angajații de la Iridex și cei de la Salubritate au încercat să salubrizeze terenurile de la marginea Craiovei pe care au fost aruncate la întâmplare cantități însemnate de gunoi. Au fost ridicate sute de tone de deșeuri abandonate. Oriunde mergi la marginea Craiovei vezi gropi de gunoi improvizate, drumuri de-a lungul cărora se întind munţi de gunoaie. Bucăţi de polistiren şi plastic, moloz, roţi, cartoane, deşeuri menajere, saci cu bălegar, cadavre de animale, toate zac la marginea oraşului. Hectare întregi de teren sunt ticsite cu resturi din demolări, haine vechi, mobilier rupt, componente auto şi peturi.
Garda i-a amendat, Poliția Locală i-a avertizat
La capitolul arderilor si dezmembrarilor, mai întâi s-au dat amenzi. Garda de Mediu a luat urma fumului, a făcut verificări și a aplicat amenzi. Fenomenul, la fel ca și cel al aruncării gunoiului este unul greu de stopat. Acțiunile timide ale autorităților nu prea au dat rezultet în ultimii ani.
Totuși, Garda de Mediu spune că:
„În prima și a doua decadă a lunii februarie 2022, în urma autosesizării au avut loc un numar de 17 acțiuni comune pentru verificarea de pe stăzile Râului,Dobrogea ,Brăila, Șoseaua Popoveni, strada Constantin Severeanu unde se desfășoară activități de dezemembrări vehicule și incendieri de deșeuri.Pentru nerespectarea legislației privind protecția mediului comisarii din cadrul CJ Dolj al GNM au sancționat contrvențional 15 persoane fizice cu amendă în cuantum de 140.000 lei și sancțiuni complementare de sistare a activităților de dezmembrare și colectare de deșeuri , fără acte de reglementare. Deasemnea au fost înaintate trei sesizări către organele de cercetare penală pentru infracțiuni vizând gestiunea neconformă a deșeurilor periculoase rezultate din aceste activități”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj.