Craiovenii au început să elibereze adăposturile publice de protecţie civilă de la subsolul blocurilor. Multe dintre acestea există fizic, dar sunt insalubre cu instalaţii de energie electrică nefuncţionale, fără toaletele din dotare şi fără o sursă de apă. Instalaţiile de ventilaţie sunt şi ele nefuncţionale, ruginite, iar uşile de la gurile de salvare în afara dărâmăturilor sunt blocate.
În urmă cu o săptămână, multe dintre cele 204 buncăre ale Craiovei şi vorbim aici de adăposturile pentru protecţie civilă de la subsolul blocurilor de locuinţe erau pline cu vechituri şi murături. Timp de zeci de ani, aceste spații au fost în mare parte ignorate de autorităţi, dar folosite de locatari ca magazie de depozitare. Între timp, războiul din Ucraina a adus în atenţie necesitatea folosirii acestor adăposturi pentru protecţie civilă. Autorităţile, în speţă Primăria Craiova şi ISU, şi-au dat seama că teoretic acestea există, dar în realitate starea lor este deplorabilă. Prin urmare, proprietarii au fost obligaţi să scoată tot ce depozitaseră în buncăre şi să le lase măcar libere. Acest lucru urma să se întâmple până la data de 07.08 2022.
Funcţionează apa şi ventilaţia?
Făcând turul unora dintre cele peste 200 de adăposturi din Craiova vezi cu ochiul liber cât de funcţionale sunt acestea.
Buncărul” de la subsolul unei clădirii de apartamente de la kilometru zero al Craiovei arată bine la prima vedere. Este gol, nici urmă de murături sau vechituri. Iluminatul este funcţional, toaletele şi chiuveta aşezate aici din vremuri imemorabile sunt la locul lor. Apa nu curge la robinet. Încăperea în care se pot adăposti locatarii este măturată, miroase a clor. Instalaţia de ventilaţie pare în bună stare, cât despre funcţionarea acesteia, nimeni nu ştie de câtă vreme nu a mai fost pornită. Uşa de la gura de salvare este şi ea în bună stare, tunelul este plin de praf şi de pânze de păianjen, la capătul lui se vede o lumină difuză.
În blocul respectiv, boxele proprietarilor sunt separate de încăperea cu destinaţie de buncăr. Este semn bun, un adăpost care e măcar gol și uscat. Dar veștile bune se opresc aici, căci buncărul de la subsolul clădirii de apartamente prezintă două mari probleme: instalațiile sanitare sunt deficitare, iar sistemul de ventilație nu se ştie dacă este funcţional. Uşile metalice etanşe sunt funcţionale.
Adăpost gol şi insalubru
Adăpostul pentru protecţie civilă dintr-un bloc din cartierul Craioviţa Nouă este o adevărată catacombă. Spaţiul este acoperit de întuneric, iluminatul electric nu funcţionează, iar pe jos este o mâzgă întărită, semn că aici a fost o inundaţie, s-a spart o conductă. Mergi pe bâjbâite doar dacă ai o lanternă la îndemână. Prin cotloane mai sunt câteva obiecte rătăcite. Nimic nu mai este funcţional, nici urmă de toalete, chiuvetă sau sursă de apă. Sistemul de ventilaţie este ros de rugină, deci nu se pune problema de funcţionare. Tabloul electric este şi el distrus, întreaga instalaţie electrică trebuie refăcută de la A la Z. Ici-colo au rămas semnele pereţilor care au fost ridicaţi în trecut de către proprietari ca să-şi compartimenteze adăpostul în boxe. Uşa de la gura de salvare este prinsă în rugină şi blocată, scopul acesteia este de a permite oamenilor să iasă în afara zonei de dărâmături. La fel de nefuncţională este şi uşa principală, iar de la uşa de la intrarea în adăpost au fost luate dispozitivele de înzăvorâre. Pe scările de la intrare în adăpost, locatarii au depozitat vechiturile pe care le-au scos în grabă din adăpost. Lucrurile au fost aruncate anapoda pe trepte, obturând intrarea. Despre curăţenie şi igienizare nu putem vorbi. Clar, într-un astfel de adăpost condiţiile sunt improprii şi insalubre.
Proprietarii din blocurilor care au adăposturi la subsol spun că nimeni nu a venit să le spună care este modul de funcţionare al acestor încăperi şi probabil la nevoie vor urma instinctul de turmă. Nici inspectorii ISU și nici autoritățile locale nu le-au explicat ce paşi trebuie să urmeze în caz de alarmă, cum funcţionează aerisirea şi cum să iasă din aceste buncăre.
Primăria verifică
În urmă cu câteva zile, reprezentanţii Primăriei Craiova făcea următorul anunţ: „Reprezentanții Primăriei din cadrul departamentului Situații de Urgență și echipe de la ISU Dolj fac deja verificări pe teren pentru a verifica starea adăposturilor și dacă acestea au fost eliberate, așa cum li s-a pus în vedere președinților de asociații încă de săptămâna trecută. Pe unde au trecut echipele în cursul zilei de luni, 7 martie 2022, s-a constatat că acestea au fost eliberate.
Astfel s-au făcut verificări la 40 de adăposturi din cele administrate de municipalitatea craioveană, iar termenul de finalizare a verificărilor din teren este de două săptămâni.
În paralel, Primăria Craiova a demarat deja lucrările de reparații și igienizări, care vor continua atât timp cât va fi nevoie. În cazul în care se constată că asociațiile nu au eliberat adăposturile anti-aeriene, se vor aplica sancțiuni de către Poliția Locală. Din echipele trimise de Primărie fac parte cinci reprezentanți”, se spunea într-un răspuns al Primăriei Craiova. Amenzile pe care le riscă asociaţiile de proprietari care nu elibereazî buncărele sunt cuprins între 1000-2000 de lei, conform HCL nr. 107/2021